”Det är många som har önskat en bra led från Mollösund centrala samhälle till vindkraftverket Molly på Tången. Nästan lika många har gått bet – för det är en svår terräng att ta sig fram i. Men nu finns en led utstakad, och den börjar här!” Så står det på skyltarna vid ledens start- och slutpunkt.

Utsikt över den del av Mollösund
Utsikt över den del av Mollösund

Var börjar leden?

Leden börjar vid Fiskargumman, precis ovanför kyrkan i Mollösund. Det går en stig tvärs över gatan från kyrkan sett. Om du kommer hit under högsäsong behöver du förmodligen parkera bilen vid den första parkeringen, men under den lugnare säsongen finns betalparkering även vid kyrkan.

Fiskargumman på Klockeberget, Mollösund
Fiskargumman på Klockeberget, Mollösund

När du gått hela leden är du framme vid vindkraftverket Molly, som står uppe på Tången, och syns vida omkring. Det går givetvis även att börja där och sluta vid samhället.

Vindkraftveket vid Tången är ledens slutpunkt - eller startpunkt
Vindkraftveket vid Tången är ledens slutpunkt – eller startpunkt

Exempel på blå markeringar

Leden är markerad med täta mellanrum, och ganska lätt att följa. Dels är blå prickar målade på marken, men dessutom hänger det blå träklossar i träden här och var.

Vid ledens start i Mollösund, och vid målet, finns informationstavlor.

Informationstavla om leden "Gumman till Molly"
Informationstavla om leden ”Gumman till Molly”

Hur är terrängen?

Största delen av leden går över klippor. Området är väldigt kuperat. Det finns många små raviner som kan vara besvärliga att själv hitta en väg runt, så jag är tacksam att man gjort en led att följa. På några ställen (som var extra menisk-ovänliga) finns rep till hjälp.

Ett av ställena där det finns ett rep att ta hjälp av
Ett av ställena där det finns ett rep att ta hjälp av

Men det som är genomgående är att det är oerhört vackert – förutsatt att man gillar hav och klippor. Vindkraftverk tycker jag förstör naturbilden, men i och med att den är slutpunkt på leden får man leva med att den finns där tänker jag.

Förutom klipporna passerar man många små fina vattendrag, och en kort passage med lövskog. Därinne råkade jag skrämma ett rådjur när jag gick igår.

Sååå skönt att det fanns ett sätt att ta sig över våtmarken...
Sååå skönt att det fanns ett sätt att ta sig över våtmarken…

Gör det till en rundslinga

Sedan tidigare finns en gammal led som är märkt med röda prickar som utgår från badplatsen i Mollösund. Även den passerar vindkraftverket Molly. Den har jag gått tidigare, så jag tänkte att jag skulle göra en rundslinga istället för att gå samma led tillbaka. Man kan också gå längs vägen åt ena hållet om man vill ta sig fram lite snabbare.

Del av badplatsen i Mollösund
Del av badplatsen i Mollösund

De röda markeringarna är väldigt urblekta, och ibland svåra att se, men den går närmare havet än Gumman till Molly-leden. Dessutom fortsätter den längs havet även bortanför vindkraftverket om man vill ta sig längre från samhället.

Exempel på röd prick
Exempel på röd prick

Det är en ren njutning att gå här tycker jag (även om inte min menisk höll med riktigt). Vyerna är storslagna och man får verkligen mycket natur för relativt liten insats.

Den här viken måste man runda
Den här viken måste man runda – vindkraftverket på Tången syns uppe på berget

Trots att det var en fin och solig eftermiddag mötte jag inte en människa längs leden. De enda jag såg roade sig vid badplatsen.

Så lugnt och fridfullt längs leden
Så lugnt och fridfullt längs leden

Bara-vara-tid på klipporna

Eftersom jag skulle hämta min tonåring efter sommarjobbet klockan 22 hade jag en massa tid kvar när jag gått rundan (blå och röd led) på ungefär två och en halv timmar.

Otroligt så mycket energi man kan få på bara några timmar i den här omgivningen
Otroligt så mycket energi man kan få på bara några timmar i den här omgivningen

Så jag tog fram min stol, satte mig uppe på en klippa och bara njöt i ytterligare två timmar. Fikade, läste, lät solens kvällsstrålar värma mig. Det är fantastiskt så snabbt man kan tanka energi ute i naturen.

Otroligt skönt att ha all tid i världen
Otroligt skönt att ha all tid i världen

Slutligen fakta och länkar

Leden går i, och strax utanför, Mollösund på Orust. Leden är 1,8 kilometer, på många ställen i kuperad, ganska krävande, terräng. Några passager är lite svårare, men där finns rep till hjälp. Observera att det inte är någon rundslinga, men se lite högre upp i inlägget om du vill ha idéer till lösning.

Snårvinda (Calystegia sepium)
Snårvinda (Calystegia sepium)

Föreningen Mollösund ansvarar för leden, och dem når man bland annat via Facebook-gruppen ”Det händer på Mollösund”. Om man vill stödja föreningen och utvecklingen av leden kan man swisha till 123-131 36 75.

Jag har vid två tidigare tillfällen gått röda-prickar-leden från samhället mot vindkraftverket, och en gång i motsatt riktning. Dock har jag hittills inte lyckats gå helt rätt någon av gångerna. Här kan du läsa om mitt första försök.

Vackert längs leden Gumman till Molly på Orust
Vackert längs leden Gumman till Molly på Orust

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.