I Mollösund på Orusts sydvästra spets skulle det finnas en mystisk vandringsled (hade jag fått höra). Trots att leden är markerad med röda prickar på klipphällar och stenar är det ingen som vet vad leden heter, hur lång den är eller vem som har målat prickarna.

Mollösunds fyr, Orust
Mollösunds fyr, Orust

Starta INTE vid Mollösunds fyr

Till min stora glädje ville min 19-årige bonusson följa med mig på mitt äventyr i helgen när jag skulle försöka ta mig an denna led. Eftersom vi inte visste exakt var badplatsen ligger, där leden sades börja, så utgick vi från Mollösunds fyr och följde havet uppe på klipporna. Solen strålade från en klarblå himmel, men vindarna som blåste in över oss var hårda och isiga.

Efter ett tag kom vi fram till Katteviksbadet där leden börjar
Efter ett tag kom vi fram till Katteviksbadet där leden börjar

Tanken var inte att man skulle börja vid fyren. Det förstod vi ganska snabbt. Det låg nämligen hus intill branta klippor, så det var svårt att ta sig förbi. Men efter lite klättrande (då bonussonen hjälpte mig genom att dra i min ryggsäck och jacka för att få upp mig) kom vi fram till Katteviksbadet. Klipphällar, små vikar och bryggor som band samman hela badplatsen fanns det där. Dessutom ett otäckt högt hopptorn som bonussonen glatt klättrade upp i.

Trift i knopp såg vi på många ställen, bland annat vid Katteviksbadet utanför Mollösund
Trift i knopp såg vi på många ställen, bland annat vid Katteviksbadet

Följ de röda prickarna

Nu började det roliga. Här såg vi faktiskt röda prickar målade på klippan så vi gav oss nyfiket iväg. Eftersom det inte är en officiell led hade vi ingen karta över den. Varken Orust kommun eller föreningarna i Mollösund vet vem som målat markeringarna. Åtminstone säger uppgifter som jag fått från Von Frank-Einsteins vandringstips så. Och det tyckte jag gjorde det hela ytterliga ett snäpp mer intressant.

Här letar vi efter, och följer, röda pricka på leden utanför Mollösund
Här letar vi efter, och följer, röda pricka på leden utanför Mollösund

Detta blev en av de roligaste vandringarna på länge. För det första för att bonussonen var med, och det är jag inte så bortskämd med. Dessutom var det lite fjällkänsla över det hela där vi spanade ut över vyerna, ivriga att hitta nästa markering. Ibland var det svårt att se den bleknande färgen, men vissa prickar syntes på längre avstånd.

Underbara vyer längs röda-prick-leden, Mollösund
Underbara vyer längs röda-prick-leden

När vi såg något som liknade en runsten trotsade vi det våta underlaget för att ta oss fram till den. Dessvärre var det bara en vanlig sten. Fast med ovanlig form.

Här blev vi lurade - det var ingen runsten
Här blev vi lurade – det var ingen runsten

Fikadags och dagens skratt

Vi slog oss ner vid ett av de gamla trankokerierna i en vik. Solen sken, men vi sökte lä för de kalla vindarnas skull. Att sitta där och fika, dingla med benen över bryggkanten och titta ner i det klara vattnet var oerhört avkopplande. Plötsligt ropade Emil till. Han såg plattfiskyngel precis nedanför bryggan. Hur jag än tittade och kisade så såg jag inget. Förrän jag till slut såg en rörelse – sedan såg jag flera stycken. ”Åh, där är en till”, ropade jag. Då började Emil gapskratta. Han tog sig för magen och skrattade så han ramlade baklänges. Det var ingen plattfisk jag sett.. det var en räka… Nåja, den bjuder jag på.

Emil tittar koncentrerat på allt levande där nere i det klara vattnet
Emil tittar koncentrerat på allt levande där nere i det klara vattnet

Tillbaka mot Mollösund – och till fiskarkvinnan på Klockeberget

När vi kände att det började bli dags att röra på oss igen såg vi chockerat på klockan. Istället för att fortsätta längs leden tittade vi på kartan, gick tillbaka upp på berget och genade mot samhället över klipporna. När vi kom ut på stora vägen i höjd med fotbollsplanen svängde vi mot samhället. I en kurva såg jag sen skylt med texten ”Utsikt”. Emil var generös nog att låta mig gå upp för att få en sista glimt av havet. Även att vi egentligen borde åkt hem för att laga middag.

På väg upp på Klockeberget, Mollösund
På väg upp på Klockeberget, Mollösund

Efter bara några hundra meter var vi på toppen av Klockeberget. Till vår förvåning stod där en staty, ”Fiskarkvinnan”. Statyn invigdes 1994 och finns där som symbol för alla kvinnor som stått här och spejat efter sina män och söner som varit ute på havet.

Fiskarkvinnan på Klockeberget, Mollösund
Fiskarkvinnan på Klockeberget, Mollösund

Framför oss bredde havet ut sig, och en massa öar. Skyltar berättade om de olika platserna man såg, så vi lärde oss mycket om våra nya hemtrakter. Både Emil och jag var väldigt nöjda med vår lilla tur. Bilen hade vi parkerat längs hamngatan och vi åkte hemåt fulla av nya intryck. Inom kort kommer jag att åka tillbaka för att försöka gå hela den mystiska prick-leden utanför Mollösund, för den var en riktig höjdare den lilla bit vi gick.

Mollösund - fotat från Klockeberget
Mollösund – fotat från Klockeberget

För dig som vill veta mer

Mollösund ligger på Orusts sydvästra spets. När vi var där utgick vi från fyren i hamnen och följde sedan klipporna längs kusten en bit norrut. Från Katteviksbadet och norrut är leden markerad med röda målade prickar. Ingen vet dock vad leden heter, hur lång den är eller vem som har gjort den. Jag kommer att försöka gå den framöver – och uppdaterar då informationen i detta inlägg.

Länk till mer information om Fiskarkvinnan i Mollösund

2 Comments

  1. Nu blev jag väldigt sugen på att leta efter röda prickar.
    Underbara vyer/bilder!

    1. Barbro, så roligt! Det finna mycket vackert att se och göra här i mitt nya hemomkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV