Eftersom jag har prioriterat att vara ute framför att skriva blogg har jag nu fyra övernattningar (och en solnedgång) från den senaste månaden att berätta om. Två av dem var tillsammans med min sambo och våra hundar, och två på egen hand.

Vi fick en helt magisk solnedgång när vi övernattade i Verleskogens naturreservat, Risveden
Vi fick en helt magisk solnedgång när vi övernattade i Verleskogens naturreservat, Risveden
Mitt tält där det står under en tältning i hemmaskogen
Mitt tält där det står under en tältning i hemmaskogen 1,5 km från dörren

Tältning i hemmaskogen

Jag hade varit lite svag efter att ha haft feber och hosta i över en vecka, men längtan ut höll på att göra mig galen. Så jag gick bara ut i hemmaskogen (2023-02-11) och slog upp tältet 1,5 km från huset. Det blev en bra kompromiss mellan mitt behov av natur/friskluft och att ta det så lugnt som kroppen säger att jag behöver.

Eftersom jag hade smittat sambon så var han inte i skick att följa med ut, men själv kände jag mig mycket piggare efter mina 16 lugna timmar i skogen.

Wilma kollar in i tältet
Wilma kollar in i tältet

Tältning vid Gårdsjön

Tältning vid Gårdsjön i ett av sambons tält
Tältning vid Gårdsjön i ett av sambons tält

En liten tur runt Gårdsjön, Stenungsund, blev det igen 2023-02-18 (se länk till inlägg om förra besöket). Den här gången stannade vi och åt mat och tältade längs leden.

Jag, Lars och våra hundar fick en fantastisk stjärnklar kväll vid brasan. När vi kom ut på eftermiddagen var det strålande solsken och 8 plusgrader. När vi vaknade på morgonen låg det is på sjön. Härligt, friskt och vackert! Och när solen steg värmde den underbart!

Slingan runt Gårdsjön är vacker (4,5 kuperad stig)
Slingan runt Gårdsjön är vacker (4,5 kuperad stig)

Jag tycker alla ska unna sig mera vardagsäventyr som det här!

Ljuvlig morgon vid Gårdsjön efter vår tältning
Ljuvlig morgon vid Gårdsjön efter vår tältning

Under bar himmel, Verleskogen

Häromnatten sov jag med bara den stjärnklara himlen som tak. Jag älskar att ligga och titta på månen och stjärnorna – varm och go i min sovsäck. Under natten blev det någon minusgrad, och det blåste lite lätt från sjön, men jag fick en underbar upplevelse att minnas länge. Särskilt med tanke på den magiskt maffiga solnedgång vi fick på kvällen (2023-03-03).

Min sambo Lars och hundarna sov några hundra meter bort under en tarp, men just den här gången kände jag att jag ville sova under bar himmel.

Den vackra platsen är Verleskogens naturreservat i Risveden (Västra Götalands län) och jag hade bara varit där en gång tidigare (länk till mitt inlägg från första besöket). Då regnade det när vi gick vandringsleden genom reservatet. Nu hade vi betydligt mysigare väder.

 Morgonrundan med hundarna runt hela reservatslingan (3,5 km) som jag gick före frukost blev pricken över i. Lyxigt fin start på helgen.

Här ligger Lars på sin mysiga sovplats
Här ligger Lars på sin mysiga sovplats

Tältning vid havet, Orust

Eftersom det soliga vädret vi haft sista veckan skulle fortsätta resten av helgen ville jag passa på att sova en natt i mitt eget tält. Så igår eftermiddag (2023-03-04) åkte jag ut mot Hälleviksstrand här på Orust på eftermiddagen.

Ett av mina favoritställen längs Porsnäsleden, Hälleviksstrand på Orust
Ett av mina favoritställen längs Porsnäsleden, Hälleviksstrand på Orust

På grund av starka vindar tog det en bra stund att få upp tältet (bra träning skrev min sambo i SMS), så jag höll på att missa dagens solnedgång. Nu blev den inte lika maffig som den jag fått kvällen innan, men solnedgång över havet är ändå alltid vackert. Dessutom fick jag sällskap av de två planeterna Venus och Jupiter.

Det blev snabbt kallt i vinden, så jag satt i absiden och lagade min mat. Sedan la jag mig i sovsäcken ganska tidigt, och låg där och lyssnade på vinden och på alla gäss, svanar och andra fåglar som flög över tältet.

Lite blåsigt

I morse gick det smidigt att få ner tältet och jag kände mig glad och nöjd när jag gick de 40 minuterna över klipporna tillbaka till bilen.

På hemväg
På hemväg

Fakta om utrustningen

Eftersom det ofta kommer frågor om vilken utrustning jag har så skriver jag det i förväg den här gången.

TältHelsport Reinsfjell Superlight 23-säsongs, lättvikt (2-mans)
LiggunderlagSea to Summit Ether Light XT InsulatedR-värde 6,2. Tjocklek 10 cm. Rektangulärt!
SovsäckHelsport Rago X-treme ladyVintersovsäck, dun, komfort -21
KuddeSea to summit Aeros UltralightSkön. Pyttelitet packformat.
RenfällRenskinn ”ward stur”Bästa som finns att sova på!
MatTactical FoodpackEtt nytt märke av frystorkad mat som jag testar. Med koden HEMOMKRING10 får du 10 % rabatt.

Observera att man inte behöver köpa en massa dyra prylar om man bara ska vara ute då och då – man klarar sig lätt med enklare utrustning även på vintern (se tips i tidigare blogginlägg).

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.