Jag är svag för skog, och särskilt för gammelskog och urskog. Sedan jag upptäckte Risveden 2020 har jag fått njuta av fler vackra naturreservat. Nu senast fick jag tillfälle att besöka Verleskogens naturreservat.

Verleskogens naturreservat i Risveden
Verleskogens naturreservat i Risveden

Verleskogen ligger lite ”avsides”

Medan många av naturreservaten i Risveden ligger samlade i klungor ligger Verleskogens naturreservat lite avsides. Det är relativt litet, ”bara” 85 hektar, men här får man en känsla av vildmark. Många av tallarna som växer här är runt 200 år gamla, och marken är täckt av mossa och blåbärsris.

Så här ser det ut i Verleskogen
Så här ser det ut i Verleskogen

Rundslinga på cirka 2,5 kilometer

Från parkeringen som ligger i slutet av en liten skogsväg (se vägbeskrivning längre ner) utgår en vandringsled. Det är en kortare rundslinga, runt 2,5 kilometer. När vi var där igår efter vår regniga vindskyddsnatt vid Kroksjön valde vi att gå leden medsols och gick alltså ut åt vänster från parkeringen.

Lars och hundarna har hittat något att kika på i Verleskogen
Lars och hundarna har hittat något att kika på

Stigen är markerad med blå markeringar som sitter ganska tätt, så man behöver aldrig fundera på om man har gått fel. Förutom en mycket kort sträcka, kanske 150 meter, går leden längs skogsstig.

Sjöar och småkuperad terräng

Trots att stigen är tydligt markerad så är det inte en runda du kan gå med barnvagn. Området är kuperat och leden tar dig både upp- och nerför ett berg. Några sjöar finns det också i Verleskogen, till exempel Store Ljusevattnet.

Lars och hundarna tittar ner mot Stora Ljusevattnet
Lars och hundarna tittar ner mot Stora Ljusevattnet

På ett ställe delar sig leden så att man kan välja väg för att gå fram till Svartevattnet. Vi valde att hålla vänster och gå ”yttervarv”. Innan vi kom fram till sjön började det regna, och det var en rejäl skur som kom över oss.

Svartevattnet i Versleskogens naturreservat, Risveden
Svartevattnet i Versleskogens naturreservat, Risveden

Nej, jag får nog lov att visa några riktiga regnbilder också. Tyvärr gjorde regnet att vi inte tog oss tid att stanna lika länge och ofta som vi skulle gjort i vanliga fall (man blir ju kall när man står stilla i regnet).

Orörd skog med mycket död ved

Härinne i den underbara skogen finns också gott om torrakor och lågor – och dessutom ska det finnas ett rikt fågelliv. Nu var det inte det vi märkte mest av när vi kom gående med två flämtande hundar. Men är du intresserad av fåglar – läs på innan du åker hit.

Död ved, torrakor och lågor finns det gott om i Verleskogen
Död ved, torrakor och lågor finns det gott om i Verleskogen

Trots regnet fick vi en riktigt fin tur, och Verleskogen gav mersmak, trots sitt lilla format. Vi kommer definitivt att återkomma hit, och kanske tar vi med tält eller hammock nästa gång. Detta är nämligen ett av de naturreservat i Risveden som inte har några restriktioner mot att man tältar/övernattar.

Ännu en bild från den orörda skogen i Verleskogen
Ännu en bild från den orörda skogen i Verleskogen

Så här hittar du till Verleskogen

Naturreservatet Verleskogen ligger cirka 5 mil norr om Göteborg. Från riksväg E45 norr om Älvängen, tag av mot Skepplanda, kör sedan mot Hålanda. Drygt 2 kilometer efter Hålanda kyrka tag höger mot Holmevattnet (vägen är skyltad med ”Naturreservat Verleskogen”). Efter Holmevattnet tar du andra infarten till höger (markerad med blå skylt ”Naturreservat”), och följer skogsvägen mot reservatet söderut.

Död ved finns det gott om i Verleskogen
Död ved finns det gott om i Verleskogen

Och avslutningsvis kommer här en länk till naturreservatets sida hos Länsstyrelsen – och länken till alla mina turer i hela Risvedenområdet.

Det var rejält blött på många ställen längs leden
Igår var det rejält blött på många ställen längs leden

Några av mina instagrambilder från Risveden

Fin övernattning i ett av de fyra vindskydden runt Kroksjön i Risveden med min sambo @gotaaventyr och våra hundar blev det inatt. Risveden är ett underbart område knappt 5 mil norr om Göteborg. Se mer I min blogg (länkni bio).

#vindskydd #sovaute #utenatt #mittfriluftsliv #risveden #vandramedhund #alaskanmalamute #helsport #ward #renfäll #klövjeväska #vandringslederisverige #vandring #naturreservat #vackraplatser

Fin övernattning i ett av de fyra vindskydden runt Kroksjön i Risveden med min sambo @gotaaventyr och våra hundar blev det inatt. Risveden är ett underbart område knappt 5 mil norr om Göteborg. Se mer I min blogg (länkni bio).

#vindskydd #sovaute #utenatt #mittfriluftsliv #risveden #vandramedhund #alaskanmalamute #helsport #ward #renfäll #klövjeväska #vandringslederisverige #vandring #naturreservat #vackraplatser
...

246 13
Igår gick vi Risvedenspåret (18 km) och gjorde även en sväng in i Rammdalens naturreservat. Egentligen är detta en motionsslinga och inte en vandringsled, så på östra sidan går man nästan uteslutande på väg. Men den västra sidan går på stig genom skog, förbi många sjöar och är riktigt mysig. 💚

Tanken verkar vara att man ska gå Risvedenspåret motsols, för alla skyltar och markeringar satt från det hållet - och vi gick medsols 🤣 Tur att vi hade gått rundan en gång tidigare så att vi hade lite koll.

Som du kanske märkt håller jag ofta njuttempo när jag är ute på mina turer, men nu måste jag börja träna på att hålla ett lite högre tempo mellan varven. Annars kommer det att bli tufft den första helgen i september när jag ska vara med i Icebug Xperience West Coast Trail - 75 km fördelat på 3 dagar i vacker västkustmiljö (nästan på min hemmaplan).

Är det någon mer än jag som är anmäld, eller som har tänkt anmäla sig? Häng gärna på - jag tror det kommer att bli ett minne för livet!
.
.
.
#vandring #hiking #risveden #icebug #icebugsinaction #icebugxperience #icebugxperiencewestcoasttrail #risvedenspåret #kommiform #10000hemomkring #icebugwct22

Igår gick vi Risvedenspåret (18 km) och gjorde även en sväng in i Rammdalens naturreservat. Egentligen är detta en motionsslinga och inte en vandringsled, så på östra sidan går man nästan uteslutande på väg. Men den västra sidan går på stig genom skog, förbi många sjöar och är riktigt mysig. 💚

Tanken verkar vara att man ska gå Risvedenspåret motsols, för alla skyltar och markeringar satt från det hållet - och vi gick medsols 🤣 Tur att vi hade gått rundan en gång tidigare så att vi hade lite koll.

Som du kanske märkt håller jag ofta njuttempo när jag är ute på mina turer, men nu måste jag börja träna på att hålla ett lite högre tempo mellan varven. Annars kommer det att bli tufft den första helgen i september när jag ska vara med i Icebug Xperience West Coast Trail - 75 km fördelat på 3 dagar i vacker västkustmiljö (nästan på min hemmaplan).

Är det någon mer än jag som är anmäld, eller som har tänkt anmäla sig? Häng gärna på - jag tror det kommer att bli ett minne för livet!
.
.
.
#vandring #hiking #risveden #icebug #icebugsinaction #icebugxperience #icebugxperiencewestcoasttrail #risvedenspåret #kommiform #10000hemomkring #icebugwct22
...

300 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV