Det jag vill ska vara tongivande i mitt liv under 2023 är natur, vandring och friluftsliv – precis som innan. Därför kändes det extra bra att vi kunde ha vårt nyårsfirande mitt i naturen, och inleda året med en tältnatt.

Vid den här sjön, strax utanför Svartedalens naturreservat, tältade vi
Vid den här sjön, strax utanför Svartedalens naturreservat, tältade vi

Inga nyårslöften

Inför det nya året har jag inte avlagt några nyårslöften. Varken om att gå ner i vikt, ha en utenatt i månaden eller något annat. Istället vill jag fortsätta göra mitt bästa för att vara i nuet, utforska det jag har omkring mig, och glädja mig även åt små detaljer.

Härliga Svartedalen
Härliga Svartedalen

Visst har jag förhoppningar om att kunna gå nya leder, besöka nya naturreservat och se nya växter. Min önskelista är väldigt lång, men för mig är det viktigare med kvalitet än kvantitet. Därför får det ta tid. Jag ser hellre hälften så många ställen, men hinner titta på dem ordentligt än att rusa igenom dem.

Nyårsfirande med middag och tältning i Svartedalen
Nyårsfirande med middag och tältning i Svartedalen. För den som undrar är tältet ett Lavvo 6 från Nortent.

Nyårsfirande med tältnatt

Tack vare att våra tonåringar hade andra planer kunde vi planera för nyårsfirande i skogen. Eftersom både jag och min sambo är ute mycket hade vi många förslag på platser som kunde passa. Till slut landade vi i att åka till Svartedalen i grannkommunen.

I Svartedalen finns otaliga sjöar och vackra stigar och vandringsleder
I Svartedalen finns otaliga sjöar och vackra stigar och vandringsleder

Vi slog upp tältet utanför naturreservatet

Den här gången valde vi inte någon av alla de vackra platserna som finns inne i naturreservaten. Istället slog vi upp vårt tält strax utanför reservatsgränsen, intill Kroksjön. Det var en vacker plats, och extra roligt att vi paddlade förbi strax nedanför tältplatsen 2020.

Min sambo Lars har späntat ved till kaminen
Min sambo Lars har späntat ved till kaminen

Det började redan skymma när vi kom fram runt klockan 15, och regnet hängde i luften. Därför prioriterade vi att få upp tältet snabbt och även att spänta upp ved så vi kunde elda i kaminen. En säck ved hade vi med oss ut. Några regnstänk hann vi få på oss innan vi kunde göra oss hemmastadda i tältet.

Dags att tända i kaminen i tältet
Dags att tända i kaminen

Eldning, middag och lugn tid

Sedan följde några väldigt lugna och härliga timmar. Vi satt och pratade, gosade med hundarna, eldade och lagade lite middag.

Lars går in i rätt mood för nyårsfirande
Lars går in i rätt mood för nyårsfirande (nu har även han ett renskinn så jag får ha mitt i fred)

För oss var det här ett perfekt nyårsfirande, och ännu bättre för hundarna, som fick lugn och ro. Här ute i skogen var det ingen som sköt några raketer eller smällare. Runt klockan 17 hörde vi fyrverkerierna från Bohus fästning, och vid tolvslaget smällde det på avstånd från flera håll. Men för övrigt var det väldigt tyst.

Vi fick sova gott

Om jag ska vara ärlig så orkade vi inte vara vakna ända till tolvslaget, men det var bara 30-40 minuter kvar när vi sa godnatt. Hundarna somnade som stockar – Balder sin sovsäck och Wilma i sin. Precis som vanligt.

Lyxigt nyårsfirande för hundarna. Tyst - i skogen. Här med sina sovsäckar från Nonstopdogwear.
Lyxigt nyårsfirande för hundarna. Tyst – i skogen. Sedan sovdags i sina sovsäckar från Nonstopdogwear.

Jag invigde faktiskt en ny sovsäck själv också – min julklapp som är en riktig vintersovsäck. Hittills har jag använt en 3-säsongssäck, men jag är så frusen av mig att jag verkligen behövde en varmare på vintern. Tyvärr fotade jag den inte, men jag sov som en prinsessa i den fluffiga sovsäcken (Helsport Rago X-treme Lady). Nästa gång ska jag försöka fota.

Utsikten från tältet på nyårsdagens morgon
Utsikten från tältet på nyårsdagens morgon

Underbar frukostplats

På årets första dag hade vi en otroligt vacker frukostplats precis utanför tältet. Dimman låg över sjön som delvis var istäckt. Här var det lätt att bara vara och starta det nya året på rätt sätt.

Superfin plats för frukost  - perfekt avslutning på vårt nyårsfirande
Superfin plats för frukost – perfekt avslutning på vårt nyårsfirande

Jag önskar dig ett fint 2023

Det är inte alla som vill eller kan fira nyår utomhus, men jag är oerhört tacksam. Tack för att du läser mina inlägg – det gör mig alltid glad att veta att mina tips gläder andra. Jag önskar alla läsare och följare ett riktigt fint ute-år 2023, med detta bildspel (klicka för att öppna):

Gott nytt år önskar jag med detta bildspel. / Therese, Hemomkringvandring
Gott nytt år önskar jag med detta bildspel (klicka för att öppna). / Therese

Vill du veta mer om Svartedalen?

Här kan du frossa i text och bilder från alla mina turer i Svartedalen – både i och utanför naturreservaten.

Kroksjön, Svartedalen
Kroksjön, Svartedalen

Avslutningsvis kommer en länk till Länsstyrelsen där du kan läsa mer om Svartedalen och naturreservaten här.

Här är det enkelt att njuta i stillheten
Här är det enkelt att njuta i stillheten

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Vilket mysigt nyårsfirande 😀
    Gott nytt år och god fortsättning! 😀

    1. Ja, det är härligt när man får möjlighet att börja året så här. Vi passade som sagt på när tonåringarna ändå inte ville vara hemma med oss 🙂 Gott nytt år önskar jag dig också!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.