Tidigare i höstas genomförde jag en undersökning. Den visade att nästan 20 % av alla som skulle vilja sova ute (men inte gör det) saknar egen friluftsutrusning.

Packa fjäderlätt är ju populärt - men jag tror inte min sambo hört talas om det...
Packa fjäderlätt är ju populärt – men jag tror inte min sambo (på bilden) hört talas om det. Han sover ute minst en natt i veckan och har därför behov av egen utrustning.

Tänk först – handla sedan

När jag skriver om olika produkter brukar jag poängtera att man ska börja med att tänka igenom sina behov. Gör man det innan man handlar är det betydligt enklare att undvika överkonsumtion. Dessutom kan man numera hyra friluftsutrustning på många ställen – istället för att köpa.

Ut på nya äventyr - utan egen utrustning
Ut på nya äventyr – utan egen utrustning (fotomontage.. jag är inte exakt där som det ser ut…)

Varför hyra friluftsutrustning?

Jag kan se många fördelar med att hyra utrustning jämfört med att köpa egen. Åtminstone om man vet att man inte kommer att använda sina prylar ”hela tiden”. Här kommer några av mina tankar:

 • Ingen hög investeringskostnad
  Flera av dem som besvarade enkäten nämnde att det är dyrt att köpa utrustning till hela familjen (och det är det – helt klart). Ska man enbart använda sina friluftsprylar under en semestervecka per år till exempel kan det vara klokt att istället hyra det man behöver.
 • Någon som är kunnig väljer dina produkter
  Man behöver inte (och kan inte) vara expert på allt. Många angav att det är alldeles för mycket att sätta sig in i innan man kan bedöma vilken utrustning man behöver. När man hyr däremot finns ofta färdiga paket att välja mellan, och man kan också rådfråga uthyraren.
 • Mindre ägande – lägre klimatavtryck
  De flesta av oss (som tycker om att vara ute) vill att alla ska kunna njuta av naturen. Inte bara nu, utan även i framtiden. För att det ska vara möjligt är det viktigt att vi gör ett så litet klimatavtryck som möjligt. Både under våra ute-aktiviteter och i vår konsumtion inför och under våra turer.
 • Ett bra sätt att prova på friluftsliv
  Dessutom är hyra ett bra sätt att pröva på friluftsliv, och se om det är något man trivs med i verkligheten – och inte enbart i sina drömmiga fantasier.
Trädtält hyr man oftast på plats
Trädtält hyr man oftast på plats eftersom de är tunga att bära med sig – här är jag på Styrsö i Kosterhavet

Hyra friluftsutrustning – hur går det till?

På många ställen hyr du direkt i en fysisk butik, men på senare tid har det ”poppat upp” företag som bedriver uthyrning via webben. Dessa företag skickar utrustningen hem till dig. Oftast fungerar det så här:

 1. Du väljer utrustning och hyr den via företagets webbsida
 2. Friluftsutrustningen levereras till dig
 3. Du njuter av ditt äventyr
 4. Du skickar tillbaka utrustningen till uthyraren
Så här går det till (bilden lånad med tillstånd av GearRentle)
Så här går det till (tack för att vi fick låna er bild GearRentle)

Länkar till uthyrare

Observera att jag själv inte har hyrt från någon av dessa uthyrare, förutom från min lokalavdelning inom Friluftsfrämjandet (se inlägg här). Jag har enbart sammanställt listan utifrån det jag har kunnat söka fram via webben.


Få utrustningen hemskickad


Logo GearRentle

GearRentle

GearRentle är ett webbaserat företag som hyr ut färdiga paket. Där finns flera olika vandringspaket, så man kan välja nivå själv. Utöver det finns även paket för cykling att hyra. Bland de produkter som ingår i de olika paketen hittar du tält, hammockar, liggunderlag, sovsäckar, kök, ryggsäckar. Alla produkter går också att hyra ”lösa”, liksom lavinkit och GoPro. Utrustningen levereras till din ort.
Webb: www.gearrentle.se


Logo Hikehire

Hikehire

Även Hikehire är ett webbaserat företag och skickar de produkter man hyr. Om man bor i Stockholmstrakten kan man själv hämta upp utrustningen i Haninge. Förutom att du kan hyra tält, sovsäckar, liggunderlag, friluftskök och ryggsäckar så finns färdiga paket för 1, 2 eller 4 personer. Produkterna skickas.
Webb: www.hikehire.se


Logo Outdoorsupply

OutdoorSupply

Här hittar du friluftsprodukter som friluftskök, tält, ryggsäckar, sovsäckar och så vidare, och även flera olika färdiga paket att välja mellan. Här finns dessutom nödsändare och vandringsstavar att hyra. Utrustningen skickas. Det framgår tydligt hyr mycket produkterna kostar per dygn för olika hyreslängder.
Webb: www.outdoorsupply.se


Logo Outdoorbuddies

OutdoorBuddies

Utrustningen du beställer hos OutdoorBuddies kan du antingen hämta ut i Åre eller få utrustningen skickad. Här kan man hyra både kläder och utrustning av olika slag (fjällpulkor, friluftskök, kängor/skor, långfärdsskridskor, ryggsäckar, bärstolar, snöskor, tält, sovsäckar/liggunderlag, turskidor med mera).
Webb: www.outdoorbuddies.se


Hämta utrustningen själv


Logo Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet, många orter i hela landet

På många orter i Sverige hyr lokalföreningarna ut friluftsutrustning till väldigt humana priser. Utrustningen behöver man hämta på plats. Observera att du får leta dig fram till rätt lokalförening innan du ser vilken utrustning som finns i närheten av just ditt äventyr.
Webb: www.friluftsframjandet.se


Logo Naturkompaniet

Naturkompaniet, många orter i hela landet

I alla Naturkompaniets butiker kan man hyra tält och ryggsäck. I vissa kan man även hyra friluftskök, eller till och med en pulka för vinteräventyret. Observera att produkterna inte skickas, utan man väljer den av Naturkompaniets butiker som ligger på lämplig ort.
Webb: www.naturkompaniet.se


Logo Laponia Adventures

Laponia Adventures, Jokkmokk och Gällivare

Enligt dem själva har det det mesta som behövs för ett lyckat vandrings-, skid- eller kajakäventyr. Och jag är benägen att hålla med. Det finns kategorier som ”Skidor, skridskor, snöskor och pulka”, ”Vinterkläder och varma kängor”, ”Bo och sova”, ”Vandra och bära”, ”Säkerhetsutrustning” och ”Kajaker och kanoter”. Produkterna hämtar man på plats i Jokkmokk eller Gällivare – alternativt får dem levererade till dessa orters tåg- och busstation.
Webb: www.laponiaadventures.com


Logo Packraft Sverige

Packraft Sverige, Tiveden

Hos Packraft Sverige, som ligger i Tiveden, strax intill Tivedens kanotled, kan man hyra packraft och superlätta friluftstält med kaminer. Ingen leverans, utan man hämtar på plats.
Webb: www.packraft-sverige.se


Logo Experitur

Experitur.se, Askersund, Tiveden, Örebro

Vill du hyra tält, hammock, sovsäckar och annan friluftsutrustning i närheten av Tiveden kan du vända dig till Experitur.
Webb: www.experitur.se


Logo Kiruna Lapland

Kiruna, Nikkaluokta, Abisko och Kebnekaise

På webbsidan Kirunalapland.se finns en lång lista över butiker och fjällstationer där du kan hyra friluftsutrustning för både sommaräventyr och vinteräventyr. Många bra länkar hittar du här om du ska till just det området.
Webb: www.kirunalapland.se


Logo Långvind

STF Kungsgården Långvind, Hudiksvall

Här kan du hyra cyklar, kajaker, SUP, snöskor och sparkstöttingar (superkul ju), oavsett om du är boende på STF-hotellet eller inte.
Webb: www.langvind.com


Privata uthyrare


Logo Hygglo

Hygglo – hyr av privatpersoner

På webbsidan Hygglo hyr privatpersoner ut saker under de perioder som de inte själva behöver dem, så här kan man också hitta friluftsprodukter för uthyrning. Sök upp kategorin Friluftsliv och en ort nära dig.
Webb: www.hygglo.se


Logo Hyrahyra

Hyrahyra – hyr av privatpersoner

Även hos Hyrahyra.se finns en del friluftsutrustning för uthyrning, men jag tycker personligen att sidan är otydlig och det är svårt att förstå upplägget.
Webb: www.hyrahyra.se


Saknar du någon i listan?

Vet du några fler företag eller organisationer som hyr ut friluftsutrustning? Kommentera gärna här nedanför så uppdaterar jag listan.

2 Comments

 1. Charlotte Löving

  I Skövde finns Martin Maars. Han har företaget Älska Billingen, @alskabillingen . Han ordnar med utflykter, äventyr men också uthyrning av friluftsprylar. Snöskor, sup’s m.m.
  Kolla in detta om det platsar på listan.
  Vänliga hälsningar Charlotte Löving = @4fotad

  1. Hej Charlotte! Tack för tipset! Jag ser nu på hans sida att man kan hyra snöskor där. Superkul, för det hade jag ingen aning om! Jag får kanske göra en utökad lista framöver, för just nu fokuserar jag på ställen där man kan hyra friluftsutrustning för flerdagsturer med övernattning, eftersom min enkät handlade om att sova ute.
   Men jag lägger med länken här till Älska Billingens uthyrningssida så att de som är intresserade kan klicka sig vidare: https://alskabillingen.se/produkt/hyra-snoskor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.