Trots att jag är relativt ny i området har jag sett ganska mycket av både Orust och Tjörn. Men det finns ändå oändligt mycket kvar att utforska. Nu i veckan blev det premiär att gå upp på Vetteberget, Tjörns högsta punkt med sina 116 meter över havet.

Vy längs stigen upp mot Vetteberget
Vy längs stigen upp mot Vetteberget

Utforska en vandringsled på Tjörn varje vecka

Sedan några veckor tillbaka går jag på en walk-and-talk-lunch med en kollega från en av kommunens andra skolor. Vår plan är att gå alla vandringsleder (länk till Tjörns kommun) som man kan hitta på komunens webbsida. Hittills har vi varit vid Säby kile, Sundsby och även gått en del av Skärhamnsvandringen samtidigt som vi fått både natur och kollegialt stöd och lärande.

Min härliga kollega Mari på Vetteberget
Min härliga kollega Mari

Inledningen av turen mot Vetteberget var lätt

Den här veckan kom vi med bil (se vägbeskrivning längst ner i inlägget) och parkerade på den lilla skyltade parkeringen. Därifrån följde vi en smal grusväg genom grönskande bokskog i några hundra meter innan den övergick i stenig stig.

Superfin vandring till/från Vetteberget
Superfin vandring till/från Vetteberget

Innan dess hade vi passerat ett boningshus. När vi gick längs stigen njöt vi av porlandet från en liten bäck, och vi kunde bara föreställa oss vilken fågelsång man förmodligen möts av här på våren.

Följ de här ledkryssen så kommer du till toppen av Vetteberget
Följ de här ledkryssen så kommer du till toppen av Vetteberget

Tydliga ledkryss att följa

Strax delade sig stigen, men där valde vi att svänga vänster och följa de fina ledkryssen som man har satt upp. Trots att stigen konstant leder uppåt är stigningen ganska behaglig. Dessutom är den lätt att följa tack vare alla kryssen.

Runt oss stod lövträd och buskar i höstens alla nyanser, och himlen speglade sig i tjärnar och vattensamlingar längs stigen. Och ju högre vi kom, desto mer såg vi av havet. Tack vare att stigen ledde oss förbi raviner och andra hinder, så var det en väldigt behaglig tur upp mot toppen av Vetteberget.

Mari vid ett av ledkryssen som visar vägen upp på Vetteberget
Mari vid ett av ledkryssen som visar vägen upp på Vetteberget

Historiskt röse uppe på Vetteberget

Enligt informationen vi hade läst skulle det vara 2 kilometer till toppen, men vi var framme när vi gått 1,5 kilometer från parkeringen. Så jag gissar att man har mätt från vägen när man har angivit att det ska vara två kilometer.

Högst upp på Vetteberget ligger ett stort bronsåldersröse
Högst upp på Vetteberget ligger ett stort bronsåldersröse

När vi nådde högsta punkten stod vi vid ett bronsåldersröse som är daterat till cirka 1000 år före Kristus. Efter vad vi kunde läsa på en skylt intill är det ett av de största i Bohuslän (19 meter i diameter). och här har man hittat bland annat ett svärd vid utgrävningar.

Strax nedanför röset
Strax nedanför röset

I den miljön är det i stort sett omöjligt att inte låta tankarna löpa till de människor som levt här i gångna tider.

Marstrands fästning såg vi en bit bort
Marstrands fästning såg vi en bit bort – vid klart väder kan man se Skagen

Vackra vyer på tillbakavägen

Efter en kort paus på toppen valde vi att gå samma väg tillbaka som vi kommit, alltså att följa ledkryssen. Men vi såg flera andra stigar som gick ner från Vetteberget. Det är inte omöjligt att vi kommer tillbaka längre fram för att utforska även dem.

Av någon anledning känns det alltid som om stigarna är kortare när man går tillbaka. Så var det även den här gången och innan vi visste ordet av var vi nere i skogen igen.

Turen bjöd inte enbart på klippor och havsutsikt - utan även som här - flugsvamp
Turen bjöd inte enbart på klippor och havsutsikt

Totalt blev det tre kilometer att gå när man gick stigen tur och retur upp på Vetteberget. Stigen är inte tillgänglig, då den mestadels går över berget, men med ”bergsmått” mätt är den ganska lätt att gå. Vi var väldigt nöjda efter turen, både på grund av våra fina naturupplevelser och den nya kunskap som vi hunnit förmedla till varandra under vårt möte.

Lyxig mötesmiljö - här på Vetteberget
Lyxig mötesmiljö – här på Vetteberget (både Mari och jag kände oss trygga i våra Icebug-skor på de hala klipporna)

För dig som vill veta mer om Vetteberget

Så här hittar du hit

Vetteberget ligger strax utanför Rönnäng på Tjörn (Bohuslän).

Med bil: Följ väg 169 mot Rönnäng, och sväng vänster in på en liten grusväg i korsningen där man kan vika av mot Skärhamn (om man svänger höger). Grusvägen slutar vid en skyltad parkeringsplats, som dock bara har ett fåtal platser.

Med buss: Stig av bussen mot Rönnäng vid hållplats Aröd, varifrån det är knappt 500 meter längs Vettebergsvägen till ledens början (följ skyltning). Länk till Västtrafiks tidtabell (linje Tjörn Express som du kan åka från Göteborg eller Stenungsund).

Från parkeringen följer man denna lummiga väg några hundra meter
Från parkeringen följer man denna lummiga väg några hundra meter

Om du vill läsa mer

Läs gärna vad Tjörns kommun skriver om Vettebergets vandringsled. Leden är även beskriven i boken Bohuslän – vandringsturer och utflykter – Vildmarksbiblioteket, tur nummer 12 ”Tjörns högsta berg”.

Det blev lite tant-parkour vid parkeringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV