Jag har skrivit om Kalvöns naturreservat många gånger, eftersom det är ett riktigt favoritställe. I somras berättade jag om den gula leden där, som inte fanns med på skyltar och kartor. Nu gör den det – och den leder bland annat förbi Kalvöbågen.

Till Kalvön kommer man via en gångbro
Till Kalvön kommer man via en gångbro

Jag skulle visa sambon gul led

Eftersom vi inte hade något särskilt inplanerat för denna lördag föreslog jag att vi skulle åka till Kalvön. Senast vi var där följde jag ju de gula markeringarna, men sambon och hundarna låg kvar i tältet den gången. Därför ville jag gärna visa honom den nya leden, trots att den är kort (bara 2,5 kilometer).

Längs stigen ut mot Kalvön - boken är fortfarande grön
Längs stigen ut mot Kalvön – boken är fortfarande grön

Vi gick den (för oss) välkända stigen ut mot bron och njöt av hösten runt oss. Det var bara boken som fortfarande var grön. När vi väl kommit ut på Kalvön såg jag till min glädje att det hade kommit upp nya skyltar – där även den gula leden fanns med. Följer man den kommer man till Kalvöbågen.

Följ gul led för att komma till Kalvöbågen
Följ gul led för att komma till Kalvöbågen

Vackrast att gå leden medsols

Strax efter skyltarna delar sig den gula leden (en rundslinga som jag tidigare beskrivit här) och det kan vara frestande att svänga ner mot havet där istället för att fortsätta stigen fram mot skogen. Men jag rekommenderar verkligen att man gör tvärgom, för då får man njuta av utsikten mot havet hela vägen ner på slutet istället för att ha havet i ryggen när man går upp.

Såna här vyer har jag hellre framför mig än i ryggen när jag går (Kalvöbågen skymtar)
Såna här vyer har jag hellre framför mig än i ryggen när jag går

När vi gått drygt 800 meter genom skogen bär det av utför, ner mot havet. Där fick hundarna bada ett tag och de var lycklig över att få simma, hämta pinnar och bara ha roligt. Själv njöt jag av den vackra omgivningen.

Alldeles intill leden
Alldeles intill leden

En avstickare mot Kalvöbågen

När vi sedan kommit upp på berget igen (ja, leden går lite upp och ner hela tiden) gjorde vi en liten avstickare ut mot Kalvöbågen. Där stupar berget hisnande brant ner i havet. Vi band fast hundarna i ett träd en stund och gick på en liten upptäcktsfärd i närheten.

Givetvis kunde inte min sambo hålla sig borta från kanterna – själv brukar jag hålla mig på säkert avstånd från branter och stup och får nästan svindel när jag ser andra stå för nära. Men bortsett från det var det en väldigt fin liten omväg (på.. ja.. max 200 meter enkel väg).

Sambon hävdar att han kunde gått LITE närmare kanten här vid Kalvöbågen
Min sambo Lars hävdar dock att han kunde gått LITE närmare kanten här

Genom gammelskog ner mot havet

Leden går sedan från Kalvöbågen och ner genom mossig gammalskog. Man får många olika naturtyper längs denna lilla runda och jag upptäcker nya saker varje gång.

Skiftande miljöer längs stigen mot Kalvöbågen
Skiftande miljöer längs stigen mot Kalvöbågen

Förra gången njöt jag av orkidéer här, nu var det svampar av alla de slag som trängdes i backarna. Hela området är oerhört vackert och vilsamt att vandra och vara i, och jag får aldrig nog av Kalvön.

Kalvön börjar klä sig i höstskrud
Kalvön börjar klä sig i höstskrud

För dig som vill veta mer

Jag har skrivit om Kalvön flera gånger tidigare (se alla inläggen härifrån). Leden mot Kalvöbågen (och hur man hittar hit) beskriver jag utförligt i mitt inlägg ”Gul led på Kalvön”. Här bjuder jag också på lite bilder som jag tagit vid mina besök på Kalvön:

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.