En av de saker jag uppskattar med hemomkringvandring är förmånen att få se samma plats vid olika årstider. Mest gillar jag att en plats kan vara som ny varje gång man kommer dit, samtidigt som man känner sig lite hemtam.

Anderssjöåfallet - här i höstskrud - den senaste årstid jag besökt platsen på
Anderssjöåfallet – här i höstskrud

Vattenfallet i höstskrud

När jag var vi Funäsfjällen förra veckan hann jag besöka Anderssjöåfallet två gånger. På bara några dagar blev det tydligt hur snabbt hösten går. Vid det andra besöket hade en hel del löv nämligen redan blåst ner från träden runt ån.

Men färgerna var lika fantastiska hela veckan, och ån bjuder fortfarande på överraskningar vid varje krök eller krön. Trots att jag varit där sju gånger under en ganska kort period.

Se och njut av allt vattnet och av trädens vackra höstskrud.

Lite stillsammare del av Anderssjöån  här hinner man njuta av höstfärgerna och våra årstider
Lite stillsammare del av Anderssjöån här hinner man njuta av höstfärgerna

Samma plats i vårdräkt

Medan jag gick där (i vad en följare kallade för en rotfrukts-salladsfärgad omgivning) slogs jag av en tanke. Tidigare i år när jag var vid Anderssjöåfallet var träden kala, och björkarna hade bara små gröna ”musöron”. Detta var i början av juni, och jag har letat fram en del bilder därifrån.

För mig är det helt fantastiskt att samma plats kan visa upp så totalt olika ansikten. Visserligen är det en annan årstid, men jag fick en helt annan upplevelse av platsen då.

Jag vid Anderssjöåfallet i våras, en av mina favoritårstider
Jag vid Anderssjöåfallet i början av juni

Anderssjöåfallet i full sommargrönska

Sist men inte minst vill jag visa vattenfallet så som de flesta brukar se det; mitt i sommaren. Förra året var jag i Tänndalen i mitten av juli, och ån var omgiven av prunkande grönska.

En del av Anderssjöåfallet
En del av Anderssjöåfallet

Även under den veckan var jag i området flera gånger, både med min sambo, på egen hand och med ena hunden. Jag tycker verkligen att detta är ett vackert och annorlunda vattenfall, eftersom det faller i flera steg. Man ser dock inte alla steg samtidigt.

Den gången var det lite mindre vatten i ån, vilket gjorde att jag kunde låta våra hundar gå ner och bada utan risk att de skulle dras med. Själv avstod jag som vanligt från att bada, eftersom jag är lite av en badkruka.

På många ställen längs Anderssjöåfallet kunde man gå ner till vattnet
På många ställen kunde man gå ner till vattnet

Det här är alltså samma plats, men vid tre olika årstider. Helt otroligt vackert – oavsett när på året man är där. Precis som många andra platser -nära mig och nära dig – så ta vara på dem!

Vill du veta mer?

Först och främst vill jag rekommendera att du läser mitt blogginlägg från förra sommaren där jag beskriver vattenfallet och vandringsturen. Sedan finns turen självklart även med i boken ”Funäsfjällen, helags och Ljungdalsfjällen – vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket. Där har den turnummer 11 och heter kort och gott ”Anderssjöåfallet”.

Visst är det fascinerande med våra årstider?

Länkar till alla mina blogginlägg från Härjedalen

Här finns länkar till alla mina blogginlägg från Härjedalen och Funäsfjällen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Suuuck! Så vackert!!! Vattenfall i höstfärger – kan det bli bättre??? Nu kan jag lägga mig och sova gott med dessa bilder för ögonen.

    1. Det var verkligen otroligt vackert att vara där den här årstiden! TACK för din översvallande glada kommentar!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.