På sista tiden har jag skrivit flera inlägg om Kalvön, och det blir lätt så när man håller på med hemomkringvandring. Att man går många gånger på samma ställe. Men det finns alltid något nytt att se. Just idag vill jag berätta om gul led, som enligt mig är den finaste leden på Kalvön.
Fredagsmys med tältnatt
Redan på fredagskvällen åkte jag, min sambo och hundarna till Kalvöns parkering och bar ut vår packning till udden som ligger till höger om spången (om man följer stenstranden en bit). Där slog vi upp tältet och gjorde oss hemmastadda för natten.
Solen sken, luften var varm och skön och platsen, på fastlandet mitt emot Kalvön, var otroligt lugn och vacker. De enda vi såg var två ungdomar som var ute med sina SUP:ar (i några timmar).
Eftersom det var flera timmar kvar till solnedgången bestämde vi oss för att gå en sväng på Kalvön. Gul led ville jag spara till morgonen efter, men alla övriga kryssade vi runt på medan solen började dala.
Kväll vid Kalvön
När vi kom tillbaka tog vi ett av liggunderlagen och la ut på klipporna. Sedan bara satt vi där tillsammans. Såg himlen skifta i rosa för att sedan mörkna. Lars tog ett kvällsbad innan vi åt kvällsmat på klipporna.
Eftersom vi hade åkt ut i stort sett direkt när jag slutade jobba var jag ganska trött, så framåt klockan 22.30 ville jag gå och lägga mig. Jag somnade direkt och sov som en stock inne i tältet. Gissa om jag var tacksam över att hundarna låg i lugn och ro och inte väckte mig förrän strax före kl. 06!
Ut på gul led i morgonljuset
På morgonen vaknade jag glad och nyfiken på vad som skulle möta mig längs gul led. Jag lämnade Lars och hundarna sovande i tältet och gick iväg i morgonsolen, över spången och ut på Kalvön.
Direkt efter spången står en informationstavla. Varken på den eller i reservatsfoldern finns gul led med. Men om man lyfter blicken så ser man att det går markeringar både ner till höger, mot havet, och rakt fram längs blå och röd led. Jag valde att gå rakt fram, och gå gul led medsols.
Efter 830 meter svänger gul led
Från början går man på ganska upptrampad stig, eftersom det är samma väg som blå led (mot Djupvik). Men efter 830 meter visar gula markeringar att det är dags att vika av. In i skogen, nerför berget och mot en havsvik.
Stigen går längs stenstranden innan den letar sig uppför nästa lilla berg. Förra våren gick jag här med Sofia, men då var inte gul led färdigställd, så det var lite oklart vissa sträckor hur det var tänkt att man skulle gå. Nu var leden tydligt markerad med gula band och romber.
Berg, skog och havsvyer längs gul led
Jag älskade att gå här. Det är en stig i ordets rätta bemärkelse man går på. Skogen vid sidan om mig var ömsom lövskog och ömsom barrskog. Leden är kuperad, och med jämna mellanrum skymtar havet mellan trädgrenarna.
Att gå här fyllde mig med sådan otrolig glädje. Allt, precis allt, var vackert. Och jag hade kunnat stanna för att bara se på utsikten, eller ligga och läsa en bok, eller spendera hela dagen var som helst här. Det finns flera platser där man kan göra en avstickare på mindre än 100 meter och få en avskild klippa med vacker havsutsikt.
Nu bär det av nerför
Efter att ha fyllt sinnena med vackra intryck fortsatte jag stigen som ett kort stycke går brant ner i gammelskog. Härinne kryllade det av orkidén knärot. OBS! Alla orkidéer i Sverige är fridlysta!
Härifrån svänger stigen så vid nästa utsiktspunkt såg jag rakt över vattnet mot vår tältplats.
Ner mot vattnet – sista biten av gul led
Stigen passerar sedan genom skogen, tätt intill en brant bergvägg. Nedanför den väntar fotovänliga vyer ut över vattnet genom lövträden som växer intill vattnet.
Jag ropade till Lars över vattnet och vinkade, innan jag dröjande gick den sista vackra delen av leden.
Bara 2,5 km kort – men så vacker
Strax var jag tillbaka vid informationstavlan strax före spången på Kalvön. Då hade jag varit ute i ungefär 50 minuter och gått 2,5 kilometer. En viss höjdskillnad är det, även om den inte är supertuff. 104 meter uppstigning och 113 meter nedstigning sa min klocka att det var.
Frukost vid tältplatsen – fin avslutning
När jag kom tillbaka till tältplatsen hade Lars både hunnit packa sina sovsaker och koka kaffe. Så det var bara för mig att slå mig ner och hugga in på frukosten. Det blev en fin, och ostressad morgon, och vi hann gå de 600 meterna till parkeringen innan det började komma vandrare och utflyktare till Kalvön.
För dig som vill veta mer om Kalvön
Kalvön ligger i Uddevalla kommun, mellan Orust och Bokenäset. Du hittar hit via väg 160. Mellan Uddevalla och Henån (På Orust) svänger du mot Eriksberg och följer vägen tills du ser skyltning mot Kalvöns naturreservat. Följ skyltarna och parkera på den stora grusytan före bommen ner mot vattnet. Koordinater till parkeringen: 58°16.254’N 11°38.396’E
Se mitt inlägg från förra helgen här på Kalvön
Några av mina instagrambilder från Kalvön
På midsommardagen ville jag bara ha lugn och ro omkring mig, så jag åkte till ett av mina favoritställen: Kalvön i grannkommunen Uddevalla.
Den här gången var inte målet att gå alla lederna därute, utan bara att vara för mig själv. Så jag gick bara 3 km ut till den lilla stranden där jag slog upp tältet.
Där satt jag och läste i flera timmar (på min tävlingsvinst från @expedsverige - ett chair kit - hur bekvämt som helst att förvandla liggunderlaget till en stol), tittade och lyssnade på havet, njöt av lugnet och av en helt myggfri kväll.
På natten lät jag dörren till absiden stå öppen så jag kunde titta ut genom myggnätet närhelst jag ville. Månen steg över havet och målade en silvergata på vattnet, så vid midnatt var jag tvungen att gå upp en stund för att fota det vackra.
Idag gick jag 4,5 kilometer, med packningen, vilket var i mesta laget för knät. Men jag njöt av en massa fina blommor på de ställen där det inte var helt uttorkat: Björkpyrola, cikoria, skogslök, ryl i knopp, frossört och en massa fläcknycklar.
Kalvön är det optimala utflyktsmålet/vandringsmålet, för här får man både hav, klippor, strandängar, bokskog, tallskog, gammelskog och kärr. Lederna är tydligt markerade i olika färger, och man kan antingen gå en av de kortare rundslingorna, eller binda ihop flera stycken till en längre runda.
⛺️ Och bäst av allt - det finns MÅNGA fina platser på Kalvön där man kan (och får!) övernatta! Titta på kartan, eller runt dig när du går lederna, så kommer du att hitta en egen superfin tältplats.
Sammanfattningsvis kan jag bara säga att detta var exakt vad jag behövde just nu. Att komma ut och bara vara. 💚
.
.
.
#tälta #tält #sovaute #outdoorliving #mittfriluftsliv #västkusten #havet #vandring #naturbilder #hiking #tent #sweden #övernatta #friluftsliv #vandra #camping #outdoor #visitsweden #sverige #ocean #naturephotography #outdoorlife #bohuslän #bästkusten #sea #kalvön #utenatt #helsport #exped #hemomkringvandring


Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.