För två veckor sedan kom min yngsta syster på besök från Småland. Hon hade med sig delar av familjen, och de hade önskemål om korvgrillning och utflykter vid havet. Det blev en intensiv barnhelg, som vi till största delen tillbringade på grannön Tjörn.

Vid Björshuvudet på Tjörn
Vid Björshuvudet på Tjörn
Här är de allihop (utom jag) - och kastar macka
Här är de allihop (utom jag) – och kastar macka

Dag 1 – Korvgrillning vid havet

Barnen kom ihåg att vi hade varit vid havet och grillat korv mitt i vintern, så de ville åka till samma ställe. Därför bad jag min syster Tina att åka direkt dit på fredagskvällen så möttes vi på utflyktsplatsen. Dessutom fick jag med mig både min dotter och min bonusson ut.

Vi kom ut ganska sent, så det började snart skymma. Därför gjorde jag upp eld direkt. Tack vare att vi varit där och grillat en gång tidigare visste jag att det fanns en plats det där det inte var klippor, så man kunde elda. Alla grillade och åt sedan glatt både korvar och marshmallows.

Min ena systerson på picnic-filten
Min ena systerson på picnic-filten

Förutom att alla hade ofantligt mycket att prata om ägnade vi oss åt att kasta macka i havet, gå på upptäcktsfärd, och att hitta den perfekta platta stenen att lägga på ett av de stentorn som var byggda en bit bort.

Min systerdotter letar efter en sten att lägga på tornet
Min systerdotter letar efter en sten att lägga på tornet

Dag 2 – Utflykt med bad

En annan sak som mina syskonbarn alltid tycker ska ingå när man hälsar på mig är att få sova i tält. Den här gången sov de med sin mamma och sin bonuspappa i vårt stora tipi-tält ute i trädgården. När vi hade ätit frukost och packat lite fika i ryggsäcken åkte vi mot Tjörn och ett av mina favoritställen där; Björshuvudet.

Min syster Tina, hennes sambo David och deras bäbis i magen
Min syster Tina, hennes sambo David och deras bäbis i magen

Alla utom min dotter och syrrans sambo hade varit där förut, så barnen sprang glatt i förväg. Över klippor och spänger, strandängar och små berg. Det låg några båtar förtöjda intill ena viken, men vi tog sikte på sandstranden. Där packade vi upp våra liggunderlag och strandmadrasser i skuggan.

Och lite bergsbestigning

Vi fikade, badade och gick på en liten upptäcktsfärd. Sedan föreslog jag för barnen att vi skulle försöka ”bestiga” berget Björshuvudet som ligger i nästa vik. De blev eld och lågor, och även David, min systers sambo, ville följa med.

Barnen springer ivrigt iväg mot nästa vik för att få bestiga berg
Barnen springer ivrigt iväg mot nästa vik för att få bestiga berg

Det blev en spännande utflykt där vi tillsammans letade efter den bästa vägen upp till toppen och den fina utsikten. Barnen vinkade till sin mamma som låg kvar i skuggan och vilade, men det är oklart om hon såg de små figurerna uppe på toppen.

Sedan följde även min dotter med sina kusiner på en liten upptäcktsfärd längs stränder och små havsvikar.

Efter några härliga timmar denna supervarma augustidag packade vi ihop våra saker för att gå tillbaka mot bilarna. Alla var nöjda med utflykten och magarna ropade att de behövde pizza, så det var hög tid.

En perfekt barnhelg tyckte min systerdotter
En perfekt barnhelg tyckte min systerdotter

Dag 2 – Pilane Skulpturpark

När vi hade mellanlandat i Kållekärr och fyllt magarna med pizza åkte vi till Pilane Skulpturpark. Vi hade passerat avtagsvägen tidigare under dagen, men nu var vi tillbaka. Alla såg fram emot att få gå på konstutställning ute i naturen.

Här står hela gänget inuti konstverk nummer 1
Här står hela gänget inuti konstverk nummer 1
... som råkar vara en rostig gammal båt....
… som råkar vara en rostig gammal båt….

Konstverk och vila

Därefter följde vi efter min dotter och hennes yngsta kusin som guidade oss vidare mellan konstverken. Mina syskonbarn tyckte det var spännande att jämföra bilderna i informationsfoldern med verkligheten, och att försöka hitta nästa konstverk.

Stigen i parken är nog bara 1,5 kilometer, men man hinner se en massa – både skulpturer och fin natur. Självklart passade vi också på att fika lite när vi hamnade i skugga. Och min dotter tog med sin kusin på trädklättring.

Superfin plats att fika på - mitt i skulpturparken
Superfin plats att fika på – mitt i skulpturparken

Dag 3 – Frukosttur till Sundsby, Tjörn

Frukost på Solklinten

En annan tradition när Tina och hennes familj hälsar på hos mig är att vi äter frukosten ute. Den här gången hade jag planerat att vi skulle äta frukosten vid den fina utsikten på Solklinten vid Sundsby Säteri. Tyvärr blev det lite för ansträngande för min syster i hennes tillstånd, men hon tog sig dit i alla fall.

Årets frukostplats - Solklinten, Sundsby, Tjörn
Årets frukostplats – Solklinten, Sundsby, Tjörn

Vägen upp dit är inte så lång, runt en kilometer från parkeringen. Men den är riktigt kuperad, vilket är jobbigt när man är gravid (jag minns själv). Leden är i alla fall bra markerad och bjuder på både vackra lövskogar, krumma tallar, berg och havsutsikt. Och oräkneliga pyttesmå grodor som skuttade över stigen.

Mot grottorna

När vi hade ätit frukost till den vackraste av utsikter lämnade vi min syster med en bok, sittande på ett liggunderlag i skuggan på toppen. Vi övriga skulle nu ut på en spännande tur för att utforska grottorna i Sundsby.

Vägen från Solklinten och ner mot grottorna är inte den lättaste att gå. Det är stora höjdskillnader på stigen på så sätt att man måste upp över och under klippblock. Det finns dock andra vägar till grottorna, till exempel om man går Rådjursstigen. Men självklart tog vi den mest spännande vägen när jag skulle visa syskonbarnen.

På vissa ställen är det stora höjdskillnader och trånga passager
På vissa ställen är det stora höjdskillnader och trånga passager

”Det var tur att inte mamma var med, för hennes mage hade fastnat”.

Ett av mina syskonbarn om sin gravida mamma

Grottor, blåbär och utsikt

Vi kom alla helskinnade, och med gott humör, igenom alla passager och fram till grottan. Den är ganska mäktig den med – men är man här med barn bör man se till att de är nära. Här finns nämligen djupa passager som det är svårt att komma upp ur utan rep och klätterutrustning.

Grottan är ett ganska rymligt rum
Grottan är ett ganska rymligt rum

Till min stora förvåning verkade barnen tycka att det var minst lika spännande att få stanna och plocka blåbär runt stigen, som att gå in i grottan.

Från grottan följde vi Rådjursstigen (åt vänster från grottan sett) och vek sedan av mot Solklinten vid skylt.

Avstickare från stigen på väg upp från grottorna
Avstickare från stigen på väg upp från grottorna

Tillbaka till min syster på toppen

Den sista lilla biten upp mot Solklinten, där min syster satt och läste, är brant, men fin att gå. Barnen hade superroligt hela rundan, och faktiskt vi vuxna med. När barnen träffade sin mamma hade de en massa att berätta.

Min gravida syster fick vänta medan vi gick till grottorna
Min gravida syster fick vänta medan vi gick till grottorna

Bland annat sa ett av barnen: ”Det var tur att du inte var med mamma, för din mage hade fastnat”. Som avslutning, innan vi gick nerför berget, tog vi ytterligare en fikapaus uppe på Solklinten.

Lite fika som belöning efter grott-turen
Lite fika som belöning efter grott-turen i Sundsby

Därefter gick vi tillsammans ner till parkeringen där vi sa hejdå för den här gången. Jag åkte hem till Orust, och min syster åkte med sin familj hem till Småland. Det blev en väldigt intensiv barnhelg, men vi hann göra en massa roligt tillsammans som jag tror att vi alla kommer att minnas länge!

På väg ner från Solklinten mot parkeringen
På väg ner från Solklinten mot parkeringen

Länkar till andra träffar med syrran

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.