På midsommardagen fick jag gå en liten, liten tur som var väldigt annorlunda jämfört med allt jag är van vid. Min syster och jag ville göra något för barnen på 1, 3 och 5 år för att väga upp alla deras turer upp på olika fjäll och när vi läste i Sälen-magasinet om Trollskogen bestämde vi oss för att åka dit.

Troll på sparkstötting
Ett stort troll på sparkstötting

Stigen där det skulle finnas 400 troll var bara 1,3 kilometer, men det tog oss nästan tre timmar att gå stigen fram och tillbaka.

Se vilka vackra utsmyckningar det fanns på bänkarna! Det fanns fler också. Vargar, älgar, fiskar.
Se vilka vackra utsmyckningar det fanns på bänkarna! Det fanns fler också. Bland annat vargar, älgar och fiskar.

Redan vid första stoppet märkte vi att den här rundan skulle göra succé hos mina systersöner. De satt på snöskotrar gjorda av timmerstockar, gick in i trollbussen där alla säten har en egen ratt, det fanns en Trolvo-traktor och mycket annat att utforska innan vi ens hade hunnit upp i själva skogen.

När vi nådde skogsbrynet fick vi gå in i trollskolan, stå och kika in på ett trollbröllop i trollkyrkan (där man fick höra prästens tal) och många barn hade lämnat sina nappar där. Vi gick in i smedjan och björnidet och flera andra hus. Där fanns också min absoluta favorit: Dalageten! Utanför getens lilla lada fanns en berättelse om hur det gick till när dalageten blev röd, och att det blivit så populärt att man börjat måla andra djur också i hans färger. <3

Dalageten och historien bakom hans färger blev min favorit
Dalageten och historien bakom hans färger blev min favorit
Trolliften för de skidåkande trollen
Trolliften för de skidåkande trollen

Sedan fick barnen mycket att se på; en dansbana där man kunde köpa ”körv med bröd” och ”låtter”, Vild-Hasse i trä stod och sålde korv, vi gick längs tandgatan och fick se en massa tandtroll. Där fanns en rap-grupp, en operakällare, ett fullsatt värdshus, ett sagohus där trollmor läste sagor och mycket annat. Det lät överallt från gömda högtalare i träden och man skymtade tjädrar, rådjur, rävar, ormar och en massa andra djur överallt i trollskogen.

I sagostugan läste trollmor sagor
I sagostugan läste trollmor sagor

Barnen sprang lyckligt från troll till troll, från träd till träd, och stannade storögt och tittade och lyssnade. 1-åringen som åkte i bärstol på sin mammas (och ibland på min) rygg verkade nöjd över att det var så färgglatt i skogen.

Det fanns många saker att titta på - bakom varje träd kunde det finnas något nytt spännande
Det fanns många saker att titta på – bakom varje träd kunde det finnas något nytt spännande. Han på dasset ropade hela tiden åt oss att stänga dörren, korpen var enligt skylten en vinkelkorp, ugglorna var söta och likaså trollprinsessan…

När vi kom längst upp och skulle vända började det regna så vi gick lite snabbare nerför backarna. Det blev då väldigt tydligt att Trollskogen är byggd för barn som kommer på skidor – allt var vänt åt det hållet (skyltar med mera), men jag tycker att det är roligt att de hade allt igång även på sommaren.

Åke skidor hade tappat sina skidor
Åke Skidor hade tappat sina skidor – men syrran hittade dem

När regnet övergick i hagel la barnen in racing-växeln på sina korta ben och jag tog lite längre steg. Lustigt nog somnade 1-åringen (som envist hållit sig vaken flera timmar längre än hon brukar på förmiddagen) mitt under ovädret och sov sedan hela vägen tillbaka till stugan.

Så här kunde träden se ut...
Så här kunde träden se ut…
1-åringen åkte på ryggen - och somnade inte förrän vi råkade hamna mitt i en hagelskur
1-åringen åkte på ryggen – och somnade inte förrän vi råkade hamna mitt i en hagelskur

Pojkarna kommer sent att glömma denna utflykt – och detsamma gäller mig. Ler. Det var inte direkt någon stor naturupplevelse, men det gav mig mycket glädje att se barnen så lyckliga ute i naturen.

Från operakällaren hörde vi vacker musik
Från operagrottan hörde vi vacker musik

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.