Jag har upprepade gånger skrivit i mina inlägg att jag tycker att det är viktigt att göra ”utetiden” till något bra, roligt och spännande när man har med sig barn för att väcka deras intresse att vistas i naturen. Igår upptäckte jag ett väldigt effektivt knep som jag inte hade tänkt på innan – att låta barnet ta med sig en kamera ut.

Systersönerna fick turas om att använda kamera under upptäcksfärden
Systersönerna fick turas om att använda kameran under upptäcktsfärden

Jag hade förmånen att få ta med mig två av mina systersöner (3,5 och 5,5 år gamla) och min dotter (snart 12 år) på en liten upptäcktsfärd i skogen. Pojkarna hade fått med sig en digitalkamera som de turades om att fota med, och min dotter prövade en kompaktsystemkamera som vi lånat.

Moster visar och förklarar under upptäcksfärden
Moster visar och förklarar olika saker under upptäcktsfärden

När vi gav oss iväg var tanken att vi skulle se hur många olika sorters blommor vi kunde hitta och fota, men det blev väldigt ont om blommor när vi svängde av grusvägen och kom in i skogen. Alltså gjorde vi om ”reglerna” och fotade helt enkelt allt vi tyckte var intressant och det blev fjärilar i massor, harsyra, kottar, mossa, en gammal moped som stod lutad mot ett träd – och varandra förstås.

Det var nästan roligast att visa varandra vad man fotat och jämföra sina bilder
Det roligaste var nog att visa varandra vad man fotat och jämföra sina bilder

Det fanns flera alternativa rundor vi kunde välja mellan och jag lät barnen titta i min kartapp så att vi tillsammans kunde välja väg varje gång vi kom till ett stigskilje. Jag gav också barnen i uppdrag att leta efter till exempel harsyra, granskott och ”nya” kottar, och alla gick in för sina uppgifter med liv och lust. De mindre barnen ställde massor av frågor och kom springande för att visa alla fynd de gjorde längs skogsvägen.

Fikapauserna är nästan det viktigaste när man är utomhus med barn. Nej, jag ändrar mig, det ÄR det viktigaste.
Fikapauserna är nästan det viktigaste när man är utomhus med barn.

Efter en stund började barnen fråga om det inte var fikadags snart och de fick då själva leta upp ett ställe där det var öppet och ljust så att vi skulle slippa myggen som omgav oss där vi gick i skogen längs bäcken. Det tog inte många minuter för dem att hitta en perfekt rastplats där vi kunde lägga ut våra sittdynor och packa upp mackor och frukt. Själva fikapausen upplevs många gånger (av barn) som själva huvudsyftet med utflykten och det är oftast väldigt avslappnat, roligt – och gott – att fika tillsammans ute i naturen. 🙂

Min dotter hittade harsyreblommor
Min dotter fotar harsyreblommor och en kotte

Efter fikapausen valde vi gemensamt vilken väg vi skulle gå för att ta oss tillbaka till bilen. Själva promenaden gick inte snabbt, för barnen såg så otroligt många detaljer som de ville föreviga med kameran. Att vi stannade till då och då under turen för att visa varandra de bilder vi tagit, jämföra våra bilder och skratta åt grimaser och miner, gjorde det hela till en extra underhållande tur. Det var också roligt för barnen att visa alla bilderna för sin mamma när de berättade om den spännande skogsturen.

Så.. en extra kamera kommer jag nog att ha med mig nästa gång jag ska ut med dessa underbara killar i skogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV