Över midsommar hyrde jag och min sambo Hällerstugan i Herrestadsfjällets naturreservat från torsdag till lördag. Vädret var helt otroligt, och det kändes nästan som en utlandssemester.

Superfin altan vid Hällerstugan - med otrolig utsikt ner mot sjön - Bohusleden passerar över gården
Superfin altan med otrolig utsikt ner mot sjön – Bohusleden passerar över gården

Stugan ligger vid en vacker sjö mitt i skogen. Bohusledens etapp 14 (Bjursjön-Metsjö) passerar bokstavligen över gårdsplanen. Från stugan når man också flera andra vandringsleder i och genom naturreservatet.

Stigarna runt Hällerstugan går i ett böljande landskap genom skog, myrmark och småberg
Stigarna går i ett böljande landskap genom skog, myrmark och småberg

Många leder genom det vackra reservatet

Bohusleden är märkt med orange markeringar och lederna inne i reservatet är markerade med gult. Det finns leder mellan alla stugorna, och även kortare rundslingor som utgår från varje stuga. Jag rekommenderar papperskartan över Herrestadsfjället (som man kan köpa från Uddevalla orienteringsklubb).

Övernattning både ute och inne

Den här gången sov vi tillsammans en natt inne i Hällerstugan. Sedan sov jag en natt i hammock så att sambon och hans kusin fick ha lite ”egentid”.

Lite fix
Lite fix

Dessutom kunde jag passa på att inviga min nya hammock.

Invigning av min lättviktshammock från Hennessy Hammocks
Invigning av min lättviktshammock från Hennessy Hammocks

Kvällarna ägnade vi åt att sitta ute på altanen och njuta, och åt att grilla lite korv och marshmallows. Njuta i all enkelhet med andra ord – precis vad vi behövde.

Kvällsvyn från altanen vid Hällerstugan, Herrestasfjället
Kvällsvyn från altanen vid Hällerstugan, Herrestasfjället

Vacker morgondimma över sjöarna

En helt ljuvligt dimmig sommarmorgon fick jag på midsommarafton då jag följde lederna mellan Hällerstugan, Kölnestugan, Krokestugan, kåtan och Hällerstugan. Det blev en lite kortare variant (13 km) av rundan jag gick förra året, då jag även passerade Kärrestugan.

Midsommarafton bjöd på en helt otroligt vacker, dimmig morgon utanför Hällerstugan
Midsommarafton bjöd på en helt otroligt vacker, dimmig morgon utanför Hällerstugan

6-7 sjöar passerade jag längs vägen och hundarna har lyckligt svalkat sig i varje sjö de kunnat dessa sommarheta dagar.

Midsommarmat och släktingar i skogen

På midsommarafton kom flera släktingar och gjorde oss sällskap för mat och bad i Hällerstugan. Resten av tiden blev ren rekreation då vi bara mådde bra i den underbara naturen runt oss. Ibland är livet bättre än bra!

När det är midsommarafton får man klä upp sig även om man är i skogen (om man vill)
När det är midsommarafton får man klä upp sig även om man är i skogen (om man vill)

Lite mer om Hällerstugan

Hällerstugan är en stor stuga där det finns plats för många att sitta och äta och umgås. Där finns ett litet kök (gasol), diskbänk och den nödvändigaste köksutrustningen. Stugan har inte el eller vatten, men på gården finns en pump för dricksvatten. Det finns också utedass, badplats och en kanot (med tillhörande flytvästar förstås) för den som hyr stugan.

Herrestadsfjället är ett underbart naturreservat i vår grannkommun Uddevalla, och vi är där så ofta vi kan. Här kan du läsa om alla turer jag gjort i Herrestadsfjället.

Jag älskar verkligen att vandra här i Herrestadsfjället
Jag älskar verkligen att vandra här i Herrestadsfjället

Friluftsfrämjandet i Uddevalla hyr ut stugorna

Det är Friluftsfrämjandet i Uddevalla som förvaltar och hyr ut Hällerstugan. Vi har även tidigare hyrt stuga av dem inne i Herrestadsfjällets naturreservat; Kärrestugan har vi hyrt två gånger och Krokestugan en gång. Vi har även övernattat i kåtan som står öppen året runt vid två tillfällen. Kontakta Friluftsfrämjandet om du är intresserad av att hyra någon av stugorna.

Hällerstugan i Herrestadsfjällets naturreservat - går att hyra av Friluftsfrämjandet i Uddevalla
Hällerstugan i Herrestadsfjällets naturreservat – går att hyra av Friluftsfrämjandet i Uddevalla

Mina Instagrambilder från Herrestadsfjället

Över midsommar hyrde vi Hällerstugan i Herrestadsfjällets naturreservat av Friluftsfrämjandet i Uddevalla (@uddevallafriluft) i två dygn. Stugan har varken el eller vatten, men ligger vid en vacker sjö mitt i skogen. Bohusleden passerar bokstavligen över gårdsplanen, och här finns också flera andra vandringsleder genom naturreservatet.

Herrestadsfjället är ett underbart naturreservat i vår grannkommun Uddevalla, och vi är här så ofta vi kan.

Den här gången sov vi en natt i stugan och en natt sov jag i hammock. Ljuvligt dimmig sommarmorgon fick jag på midsommarafton då jag följde lederna mellan Hällerstugan, Kölnestugan, Krokestugan, kåtan och Hällerstugan. 6-7 sjöar passerade jag längs vägen och hundarna har lyckligt svalkat sig i varje sjö de kunnat dessa sommarheta dagar.

På midsommarafton kom flera släktingar och gjorde oss sällskap för mat och bad. Resten av tiden blev ren rekreation då vi bara mådde bra i den underbara naturen runt oss. Ibland är livet bättre än bra! Hoppas att du också har haft en fin midsommar!
.
.
.
#midsommar #hällerstugan #friluftsfrämjandet #stugaatthyra #stuga #vandringsled #bohusleden #herrestadsfjället #herrestadsfjälletsnaturreservat #uddevalla #vandring #vandringskvinnor #sovaute #hammock #hennessyhammocks #outdoorliving @uddevallaochdu
...

622 23

Morgontur I ljuvlig miljö 💚 Lederna i Herrestadsfjällets naturreservat är superhärliga att gå, välmarkerade och varierade. Välj mellan korta på någon km till en längre på 16 km - eller lägg ihop flera rundslingor efter egen smak. Här finns sjöar, djupa skogar och små berg. Dessutom raststugor, grillplatser och en rastkåta. Jag får aldrig nog av Herrestadsfjället! Kolla bloggen för detaljerade beskrivningar.
.
.
.
#vandringstips #vandring #vandringsled #Herrestadsfjället #Uddevalla #bohuslän #morgonpromenad #skogen @uddevallafriluft @uddevallaochdu
...

421 2

Jag är medlem i Friluftsfrämjandet i Uddevalla, @uddevallafriluft, och är så imponerad av alla eldsjälar som sliter för att vi vandrare ska ha fina, väl märkta leder, vindskydd och stugor att rasta vid, ved, dass och så vidare. Främst tänker jag på deras arbete i underbara Herrestadsfjället - och självklart deras arbete med och för barn och ungdomar! ❤. Det skulle vara så roligt att kunna ge ett uppmuntrande bidrag. Vill du hjälpa till? ...

350 0

Snart middagsdags för oss här i kåtan. 💕
.
.
.
#kåtan #herrestadsfjället #söndagsmys #görasakertillsammans #utemat #friliftsliv #sovaute #vinter @uddevallafriluft #bohusleden
...

441 22

Vill du veta hur man hittar till kåtan i Herrestadsfjället? Hur långt det är att gå dit? Eller om den går att boka? Kolla i så fall i bloggen där du hittar mycket mer information.

👉Länk i bio 👈

#kåtan #herrestadsfjälletsnaturreservat #herrestadsfjället #uddevalla #hemester #vandringsled #bohusleden #metsjön #västrakrokevattnet #friluftsliv #friluftsfrämjandet #uddevallafriluft #hemomkringvandring #vandringsblogg #vandringstips #utflyktsmål
...

77 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV