Några gånger per år träffar jag min väninna ”O” för att vandra och övernatta tillsammans. Den här gången ville jag överraska henne med något fint, eftersom hon fyllt år. Så jag bokade plats för oss i trädtält hos Pevon Ecoturism i Vättlefjäll.

Kaffekitteln står på elden hos Pevon Ecoturism
Kaffekittel över levande eld hos Pevon Ecoturism

För information: O kan av olika anledningar inte vara med på bild. Därav blir det många bilder (lite fler än jag tänkt) på mig själv i detta inlägg.

Andra besöket hos Pevon Ecoturism i år

Anledningen att jag valde att boka just hos Pevon var att jag och min sambo Lars fick ett så fint dygn hos dem på alla hjärtans dag.

Jag tog mig in i trädtältet utan problem
Bild på mig i trädtältet – förra gången jag var här

Vi började med vandring i Vättlefjäll

Pevon Ecoturism ligger vid Björsjöås Vildmark i Vättlefjäll. Eftersom jag har bott i området en kort period föreslog jag att vi först skulle göra ett stopp vid Dammekärrs motionsanläggning utanför Nödinge.

Vi tog en paus vid Lodingesjön längs Hållsdammsleden
Vi tog en paus vid Lodingesjön längs Hållsdammsleden

Hållsdammsleden och Mettjärnsleden, 10 km

Därifrån tänkte jag att vi skulle gå Hållsdammsleden (läs gärna min beskrivning från första gången jag gick här) och sedan ansluta till och avsluta med Mettjärnsleden tillbaka till Dammekärr.

Längs Hållsdammsleden
Längs Hållsdammsleden

Det fanns mycket för alla sinnen att ta in i den varierade skogsterrängen. Höga tallar, lövskog, en bäckravin, myrmark, skogstjärnar och småberg. Favoriten för mig blev när jag fick se alla blommande rundsileshår vid Videtjärnen.

Rundsileshår - Drosera rotundifolia -  hittade vi i massor vid Videtjärnen
Rundsileshår – Drosera rotundifolia – hittade vi i massor vid Videtjärnen

Och O blev barnsligt upprymd över en skog av ormbunkar som hon kunde vada runt i.

O mitt i ormbunkshavet
O mitt i ormbunkshavet

Rundan vi gick var 10 kilometer och gick genom varierad skogsterräng. Hållsdammsleden är tydligt markerad med rött. Första gången jag gick här hamnade jag mitt i Alekrossen, men förra året drog man om leden. Man har också gjort nya tydliga markeringar och skyltar, så nu behöver man inte vara orolig att gå fel.

Efter vår sköna vandringstur satte vi oss i bilen och körde den sista biten (cirka 15 km) till Björsjöås Gård. Man hade också kunnat gå tvärs genom naturreservatet för att komma till Pevon Ecoturism, men just den här gången var tanken att gå utan packning.

Vi checkade in hos Pevon Ecoturism

Redan när vi kör in på gårdsplanen kom ägarna Peter och Yvonne ut och välkomnade oss. Jag fick riktiga björnkramar och jag blev riktigt glad över att träffa dessa härliga människor igen. Eftersom jag är hemtam (jag har ju varit här en hel gång tidigare) fick jag guida O ut till vår lägerplats som ligger mitt i fårhagen.

Det här gulliga fåret var en av våra grannar när vi sov i trädtältet hos Pevon Ecoturism
Det här gulliga fåret var en av våra grannar när vi sov i trädtältet

Från parkeringen är det bara några hundra meter längs skogsväg/stig fram till den lummiga träddungen här trädtältet väntade på oss. Dessutom hade Yvonne och Peter hängt upp en tarp över vår eldplats, ställt fram bekväma stolar och dessutom lagt varma yllefiltar över ryggstöden åt oss.

Pevon Ecoturism har gjort i ordning lägerplatsen när man kommer
Lägerplatsen är klar när man kommer

Middag och ved levererades till lägerplatsen

Vi hann knappt lägga in våra sovsäckar i trädtältet och slå oss ner förrän Peter och Yvonne kom gående mot oss. Med sig hade de både ved och vår middag.

Vår middag fick vi levererad ända fram till lägerplatsen. Trädtältet skymtar i bakgrunden.
Vår middag fick vi levererad ända fram till lägerplatsen. Trädtältet skymtar i bakgrunden.

Eftersom klockan närmade sig 18 började O och jag direkt göra upp eld och laga de rejäla och saftiga hamburgarna från Lammet & Bonden. Även baconet är lokalproducerat från samma ställe.

Jag steker bacon till våra hamburgare - hos Pevon Ecoturism
Jag steker bacon till våra hamburgare hos Pevon Ecoturism

Stunden som vi ägnade åt matlagning var det lätt att njuta av. Dels av sprakandet från brasan, men också av fräsandet från stekpannan, fåglarnas kvittrande och ljuden från fåren som nyfiket tassade runt och betade.

Härliga hamburgare

Vi satt länge i stolarna, insvepta i filtarna, och bara njöt. Maten var mättande, och omgivningen riktigt rogivande. Dessutom var det en enorm lyxkänsla att inte ha behövt tänka på att packa en massa saker, utan allt följde med i middagslådan. Allt ifrån mat och dryck till tallrikar och bestick.

Kvällspromenad till sjön + toabesök

Till slut kände vi att vi ville ta vara på den fina (inte soliga, men ändå inte regniga!) kvällen. Så vi tänkte att vi först skulle gå upp till huset och använda toaletterna, och sedan gå ner till Stora Björsjön.

På vägen genom hagen fick jag en ny kompis
På vägen genom hagen fick jag en ny kompis

Vi hann dock inte långt förrän vi fick stanna för en kelpaus. En av getterna gjorde väldigt klart för oss att vi inte fick passera på stigen utan att gosa, kela och massera. Och det gjorde vi gärna, både jag och O.

Frampå kvällen fick vi sällskap av mygg och knott. Läs mitt inlägg om en myggfri sommar om du också vill slippa dem.

Sedan kunde vi gå den korta biten upp till gården. Det är oerhört lyxigt att ha tillgång till vanliga toaletter och rinnande vatten i handfat när man är ute så här.

Bara 700 meter till Stora Björsjön

Därefter gick vi ut ur hagen där trädtältet hänger och kom då direkt ut på vandringsleden som går runt Stora Björsjön (en av mina favoritleder). Enligt skylten skulle det bara vara 700 meter ner till sjön, så det tog oss bara några minuter att gå.

En av lederna vi gick i Vättlefjäll
En av lederna vi gick i Vättlefjäll

Nere vid sjön svängde vi av leden och valde att istället gå fram till vindskyddet (det är skyltat). Jag är oerhört glad att vi gjorde så för vi fick en lugn och skön stund där på stenhällarna vid sjön. Ingen stress. Inga måsten. Och inga mygg heller.

Kvällsbrasa innan sovdags i trädtältet

Till slut drog vi oss ändå motvilligt tillbaka mot vår lägerplats. Inte för att vi inte ville vara vid tältet, utan helt enkelt för att det var så underbart vid sjön. Men snart brann vår kvällsbrasa i skymningen och vi hann avhandla många samtalsämnen.

Kvällning vid trädtältet
Kvällning vid trädtältet
Vid midnatt var det läggdags, trädtält hos Pevon Ecoturism
Vid midnatt var det läggdags

Vi höll på att försova oss till frukosten

Eftersom både jag och O är morgonpigga hade vi tänkt ta en morgontur före frukosten som vi hade ”beställt” till klockan 08.00. För säkerhets skull ställde jag ett alarm på klockan 07.00, men vi skrattade lite åt det på kvällen. Fast det visade sig vara väldigt klokt trots allt.

Vi höll på att missa frukosten.. så gott sov vi
Vi höll på att missa frukosten.. så gott sov vi

När alarmet gick vaknade jag förvånat och insåg att jag de sovit oavbrutet hela natten – förutom en gång då O varit uppe och ett tillfälle då fåglarna kvittrade så intensivt att jag vaknade av det. Men det var ändå ett ljud som det var skönt att somna in till. Men klockan 07 hörde jag försiktiga snarkningar från O:s håll, så jag lät henne sova en halvtimme till.

Kaffekitteln står på elden hos Pevon Ecoturism
Kaffekittel över levande eld

Därefter gick vi upp och uträttade våra morgonbehov, och medan O tände brasan med ved vi sparat från kvällen före packade jag våra sovsaker. Strax kom Yvonne och Peter gående med en ljuvlig frukostkorg. Varmt bröd, varma nykokta ägg från gården, grönsaker, juice, kaffe, youghurt med mera. Tala om guldkant!

Jag får många frågor om min fina ulltröja. Det är Lisa som stickat den. Hon finns på instagram som gartners.stickor

Fråga lisa direkt om du vill ha stickhjälp så slipper jag vara mellanhand. 🙂

Efter att ha ätit vår goda frukost i lugn och ro tog vi vår packning, sa hejdå till vår lägerplats och började gå mot bilen för att lämna ryggsäckarna.

Supergod frukost
Supergod frukost

Vandring och bad i sjön Lysevattnet

Tyvärr höll inte SMHI vad de utlovat för denna dag, så det var i supergrått väder med regnet hängande i luften vi gick leden förbi Björsjöås Gård. Den tog oss på 15-20 minuter ner till Trollsjön, Stora Björsjön och Lysevattnet (där Vättlefjällsleden, 25 km, passerar).

Lätt att gå från Pevon Ecoturism längs leder även åt det här hållet
Lätt att gå från Pevon Ecoturism längs leder även åt det här hållet

När vi kom fram till vackra Lysevattnet började det regna. Men O tog sitt planerade bad, och jag hittade mina efterlängtade notblomster, Lobelia dortmanna. Dessutom fanns här en massa småsileshår, en annan art av sileshår än dem vi såg dagen före längs Hållsdammsleden.

Notblomster - Lobelia dortmanna
Notblomster – Lobelia dortmanna

Eftersom regnet tilltog valde vi bort den lilla ön i Lysevattnet som fikaplats och vände istället i sakta mak tillbaka mot bilen. Vi fick nöjet att se en magnifik råbock stå och titta på oss en bit från stigen, men han lät sig inte fotas.

Den historiska platsen strax ovanför gården där Pevon Ecoturism håller till
Den historiska platsen strax ovanför gården där Pevon Ecoturism håller till

För dig som vill veta mer om Pevon Ecoturism

Pevon Ecoturism håller till på gården Björsjöås Vildmark i Vättlefjäll. För dig som inte är bekant med Vättlefjäll så är det ett stort naturreservat som ligger det cirka 30 minuters bilfärd från centrala Göteborg. Mer information om Vättlefjälls naturreservat finns hos Länsstyrelsen.

Ett av trädtälten hos Pevon Ecoturism väntade på oss när vi kom fram
Ett av trädtälten hos Pevon Ecoturism väntade på oss när vi kom fram

Sist men inte minst kommer länken till Pevons webbsida där du både kan läsa mer och boka din egen lyxiga uteupplevelse. Förutom trädtält finns även glampingtält i skogen med mera.

Ägarna till Pevon Ecoturism, Yvonne och Peter, kom ut till trädtältet med vår frukostkorg
Ägarna Yvonne och Peter kom ut till trädtältet med vår frukostkorg

Runt, och i närheten av Björsjöås finns många olika vandringsleder, både korta och långa. Här hittar du alla turer och utflykter jag gjort i Vättlefjäll.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.