För några veckor sedan fick jag en inbjudan från Rotary Orust om att vandra med dem. Igår var det dags och vi gick då Hasslebacksslingan i Edshultshall.

Längs vägen i Edshultshall
Längs vägen i Edshultshall – den tremastade skonaren T/S Westkust skymtar

Vandring med guide

Det hör inte till vanligheterna att jag vandrar med guide, men det var trevligt med någon som kunde berätta mer än det man såg om det vi passerade. Till att börja med gick vi längs havet i Edshultshall. Därefter svängde vi av på en liten grusväg, upp över ett litet utsiktsberg, och så ner mot havet på andra sidan.

Hasslebacksslingan i Edshultshall - med Rotary
Hasslebacksslingan i Edshultshall – med Rotary
Några av vandrarna gjorde en avstickare för att se på utsikten längs Hasslebacksslingan
Några av vandrarna gjorde en avstickare för att se på utsikten

Olika naturtyper längs Hasslebacksslingan

På rundslingan som är 4,5 kilometer (om man inte gör en avstickare till Sollids fyr) möter man många av Orusts olika naturtyper. Framför allt havet, och klipporna runt, men även ljunghed och vackra lövskogsängar.

Vacker lövskog längs havet, Hasslebacksslingan
Vacker lövskog längs havet

Leden är lättvandrad och jag skulle nog säga att man även kan gå här med barnvagn. Hasslebacksslingan är märkt med blå markeringar med täta mellanrum, så man kan unna sig att gå och njuta av naturen. Man behöver inte hålla koll på ledmarkeringarna hela tiden.

Tillbaka till havet på andra sidan kilen

Vi gick mitt emot Boxvik kile och svängde sedan upp mot Sollid där vi fick njuta av havet igen. Trots att solen sken så underbart på oss blåste det rejält kalla vindar. Men havet var otroligt vackert, och jag kan aldrig få nog av att se ut över vattnet.

Vid Sollid
Vid Sollid, Orust
Jag kan nog aldrig se mig mätt på havet
Jag kan nog aldrig se mig mätt på havet

Avslutning med gemensam grillning

Hasslebacksslingan går via Barrevik, Hasslebacken, Sollid och Halla. När vi var tillbaka i Edshultshall samlades vi vid piren för lunchgrillning. Supertrevlig avslutning på en fin promenad.

Grillning vid piren
Grillning vid piren i Edshultshall

Självklart passade jag på att se mig om lite när jag ändå var där. Till exempel kikade jag på den vackra tremastade skonaren T/S Westkust som fyller 90 år i år. Helt nyligen fick jag kännedom om att man kan åka på dagsturer med segelbåten, eller boka in den för egna arrangemang, så det var kul att få se den.

Här ligger hon - T/S Westkust
Här ligger hon – T/S Westkust

Tack Rotary Orust för att jag fick vara med på er fina vandring! Och tack för alla trevliga samtal jag fick längs leden.

Sammanfattning av Hasslebacksslingan

Detta är alltså en rundslinga som utgår från Edshultshall på ”min” ö Orust. Leden är 4,5 kilometer (alternativt 5,2 km om man gör en avstickare till Sollids fyr). Underlaget är lättgått och man bjuds på många olika naturtyper längs vandringen.

Här får du förslag till var du kan parkera bilen och här är byföreningens beskrivning av Hasslebacksslingan.

På hemvägen var jag bara tvungen att stanna och fota vid Boxviks kile
På hemvägen var jag bara tvungen att stanna och fota vid Boxviks kile

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.