Jag älskar verkligen området kring Sundsby Säteri på Tjörn. Självklart beror det först och främst på den otroligt vackra och varierade naturen. Men även på att lederna är så ”vilda” – de består nämligen till största delen av obearbetade naturstigar. Min absoluta favorit är Rådjursstigen.

Bilder i detta inlägg är från två olika morgonturer längs Rådjursstigen den senaste veckan.

Vackert längs Rådjursstigen
Vackert längs Rådjursstigen

På Rådjursstigen får du lite av allt

Trots att Rådjursstigen inte är längre än 3,5 kilometer bjuder den verkligen på många stora upplevelser. Längs leden går du både genom stora, luftiga lövskogar, och genom trånga bergspassager. Du passerar en bokskog och två rastplatser.

Längs leden finns två rastplatser
Längs leden finns två rastplatser

Dessutom kan du, om du gör två korta avstickare, få vidunderlig utsikt över havet uppifrån Solklinten och utforska grottor.

Utsikt från Solklinten, några hundra meters avstickare från Rådjursstigen
Utsikt från Solklinten, några hundra meters avstickare från Rådjursstigen

Rundan passar inte för barnvagn

Även att leden ser enkel ut precis där den passerar parkeringen så är den inte lätt att gå. Rådjursstigen är mycket kuperad, och underlaget är bitvis svårt. Det är stenar, rötter och på några ställen får man nästan klämma sig fram mellan bergväggar.

Personligen tycker jag att detta är helt underbart, men det kan vara bra att veta om man har tänkt gå här med barnvagn. Eller om man själv har svårt att gå på ojämna underlag.

Vackra lövskogar i kuperad terräng

Jag skulle nog säga att de fantastiska lövskogarna är utmärkande för Sundsby. När man följer Rådjursstigen passerar man genom dessa skogar. En av morgnarna stod passande nog (med tanke på stigens namn) två rådjur och tittade på mig mellan träden.

Helt fantastisk miljö längs Rådjursstigen

Som en bonus passerar man även en bokskog där man med fördel kan stanna och fika vid borden som står där. Jag har ännu inte varit där när löven har varit utslagna, men jag ser verkligen fram emot det.

Spännande trånga passager – och grottor

Efter att man har gått i de stora, luftiga lövskogarna kommer man fram till ett avsnitt med trånga passager genom berget. Inte klaustrofobiskt trånga, men det går inte att ta sig igenom med en stor ryggsäck på ryggen.

En av de bredare passagerna längs Rådjursstigen

Som du kan se i filmen ovanför är det inte helt lätt att ta sig fram. Alldeles intill leden finns en stig ner till grottorna som du hittar mindre än 100 meter bort. Jag har varit där tidigare, men inte den här veckan när jag varit i Sundsby före jobbet.

Detta är alltså inte någon av grottorna, utan själva leden
Detta är alltså inte någon av grottorna, utan själva leden

Missa inte avstickaren upp till Solklinten

Solklinten ligger inte längs Rådjursstigen, men en skylt visar var man kan svänga av om man vill njuta av havsutsikt. Den branta, men korta, stigen upp till utsiktsplatsen är inte mer än kanske 250 meter. Och jag kan garantera att du får valuta för insatsen. Så här underbart var det däruppe en av morgnarna den här veckan.

Utsikt åt ena hållet uppe från Solklinten - en kort avstickare från Rådjursstigen
Utsikt åt ena hållet uppe från Solklinten

För Guds skull, gör en avstickare upp till Solklinten!

Hemomkringvandring-therése

Från utsikten kan man antingen ta en genväg ner mot den bredare stigen/vägen mot parkeringen, eller gå tillbaka ner och fortsätta på Rådjursstigen. I den här terrängen är jag extra tacksam över att ha skor med så bra grepp på fötterna (Rover från Icebug).

Rådjursstigen är tydligt markerad

Trots att leden i stort sett består av obearbetad naturstig så är den väldigt tydligt märkt med gula markeringar. I varje stigskilje står skyltar som visar vilken led, eller vilken sevärdhet, du kan välja mellan.

Rådjursstigen vid Sundsby på Tjörn - min favoritrunda
Rådjursstigen vid Sundsby på Tjörn – min favoritrunda

På flera ställen korsar den dessutom andra leder, så det är lätt att göra en egen kombination om man tycker att Rådjursstigen med sina 3,5 kilometer är för kort eller för lång. Efter att du har läst detta långa inlägg hoppas jag att du förstår varför jag är så förtjust i just denna runda!

Sundsby erbjuder en helt fantastisk vandringsmiljö - och särskilt längs Rådjursstigen
Sundsby erbjuder en helt fantastisk vandringsmiljö

För dig som vill veta mer om Sundsby

Eftersom Sundsby ligger längs vägen till mitt jobb kommer jag att vistas en del i området. Därför har jag gjort en egen kategori där du kan hitta alla mina inlägg om vandringslederna i området.

Mina instagrambilder från Rådjursstigen och övriga leder i Sundsby

Kan man annat än älska rundslingorna vid Sundsby Säteri på Tjörn? 💚 Här en bild från Rådjursstigen där jag valde att gå min morgontur i morse, på min sista semesterdag (för den här gången).

💡 Om du blir nyfiken på Rådjursstigen kan du kika  i bloggen (se länk i min bio).
.
.
.
#skog #grönska #vandringsled #stig #skogsstig #sundsbysäteri #tjörn #södrabohuslän #vandring #morgontur #dimma #forest #nature #vandra #sweden #forestflow #södrabohuslän #hiking #fog #naturephotography #sverige #landscape #vila #västkusten #vardagsmotion #hemomkringvandring #mittfriluftsliv #rådjursstigen #tjörn
310 5
Idag glömde jag nästan bort att kolla efter vårblommor under promenaden på Sundsby. Det kryllade av grodor och paddor som levde ut sina vårkänslor - vattnet nästan bubblade av alla glada djur. 🤣💚

#10000hemomkring #Tjörn #grodor #paddor #frogs #vandringsled #södrabohuslän #sundsbysäteri #kuststigen #sundsbyleden #varningförgrodor
429 49

Så här hittar du till Sundsby Säteri

Med bil: Sundsby ligger på Tjörn i södra Bohuslän (några mil norr om Göteborg). När du har passerat Tjörnbron fortsätter du väg 160 mot Orust. Efter ytterligare cirka 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km. Parkering finns på höger sida.

Se och njut

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Jättevacker. Bohuslän och Tjärn har så vacker natur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.