På sista tiden har mitt liv varit ovanligt hektiskt – på alla fronter. Därför kände jag ett extra stort behov av att komma ut i helgen. Från början var min plan att jag skulle gå några etapper av Kuststigen, som ligger i närheten. Men vid närmare eftertanke vore det smartare att gå en rundslinga (så att jag kommer tillbaka till bilen). Efter att ha granskat kartan ordentligt bestämde jag mig för att åka till Lilla Edet och gå Store Väktor runt.

Mot Store Väktor
Mot Store Väktor

Utgångspunkt Backamo lägerplats

Visserligen har jag gått runt den vackra sjön några gånger tidigare, men den är värd att se igen. Jag insåg att jag skulle spara mycket kör-tid om jag parkerade bilen vid Backamo lägerplats. I vanliga fall brukar vi tråckla oss in på småvägarna från Hjärtum-hållet. Så jag och Balder utgick från Backamo och följde Bohusleden upp mot Bredfjällets naturreservat.

Grusvägen från Backamo och upp mot Bredfjällets naturreservat var inte jättespännande att gå
Grusvägen från Backamo och upp mot Bredfjällets naturreservat var inte jättespännande att gå – 4,6 km (och vi gick ju sträckan 2 gånger..)

Denna sträcka går längs en grusväg och det händer inte speciellt mycket längs vägen under dessa 4,6 kilometer. Om man inte är blomnörd som jag förstås, för i kanten växte mängder av blommor blommor. Prästkragar i massor, johannesört, brunört, kärringtand. Och orkidén nattviol förgyllde sträckan med jämna mellanrum. Jag såg nog ett 30-tal exemplar utan att stanna och leta. Det enda negativa var att alla bäckar var uttorkade, så jag kunde inte erbjuda Balder något vatten.

Och här får vi första glimten av sjön Store Väktor
Här får vi första glimten av sjön Store Väktor

Framme vid leden Store Väktor runt

När vi kommit upp till etapp 11 av Bohusleden svängde vi höger mot Store Väktor. Och snart var vi inne på spåret som leder runt hela sjön. Denna led går delvis längs Bohusleden, men är markerad med gula prickar på träden. Snart fick vi en första glimt av Store Väktors glittrande vatten mellan lövträden. Och Balder fick ta ett dopp och svalka sig innan vi gick vidare.

Eftersom det var så varmt var det skönt för Balder att få svalka sig - här i Store Väktor
Eftersom det var så varmt var det skönt för Balder att få svalka sig

Leden, som är 8,1 km, går genom mossig granskog, lövskog med rik grönska på marken och karg tallmark. Bitvis är leden runt Store Väktor rejält kuperad, och man passerar flera platser med vacker utsikt. Det är inte svårt att hitta ställen för en paus om man vill äta något, lufta fötterna eller helt enkelt bara sitta och njuta av omgivningen.

Bitvis är leden runt Store Väktor rätt kuperad
Bitvis är leden rätt kuperad
Här går både Bohusleden etapp 11 och leden Store Väktor runt
Här går både Bohusleden etapp 11 och leden Store Väktor runt

Badplatser och möjligheter till tältning

Längs leden finns två badplatser. En med sandstrand och en med klippor. Vid sandstranden är det även populärt att tälta. Eftersom den andra stranden ligger inne i naturreservatet (Bredfjället) är det inte tillåtet att tälta där (även att jag såg igår att någon missat just den informationen). Men det finns ett vindskydd med eldstad ifall man vill övernatta där. Dock tycker jag inte att det ligger så vackert till för de har vänt öppningen bort från sjön.

Vandringsleden Store Väktor runt är 8,1 km
Vandringsleden Store Väktor runt
Vacker bro vid sjön Store Väktor
Vacker bro vid sjön Store Väktor
Leden är markerad med gula prickar på träden
Leden är markerad med gula prickar på träden

Oslagbart vacker natur

Kombinationen sol, blå himmel, vatten och grönskande träd är i stort sett oslagbar tycker jag.

Så igår hade jag fullt upp att ta in alla härliga synintryck, och gick med ett stort leende i ansiktet. Fast med svetten rinnande i ögonen. Som vanligt stämde inte SMHI:s prognos riktigt, så vi hade närmare 30 grader. Vilket inte är optimalt för en alaskan malamutes första lite längre tur. Men det var tur att det fanns många tillfällen för honom att få skutta ut i Store Väktor och svalka sig innan kopplet åkte på igen.

Lycka är möjligheten att få svalka sig så här
Lycka är möjligheten att få svalka sig så här

Jag kommer tillbaka till Store Väktor igen

Vi hade en helt fantastisk dag, och jag tror inte att det kommer att dröja särskilt länge innan jag är tillbaka i området. Men om jag kommer att parkera vid Backamo även nästa gång tvivlar jag på. Det blev nästan en mil (tur och retur) på relativt intetsägande grusväg. Totalt gick vi 21 kilometer och jag var så stolt över Balder som knatade på vid min sida i över fem timmar.

Store Väktor runt blev Balders första lite längre tur - 21 km
Store Väktor runt blev Balders första lite längre tur – 21 km

På väg upp mot utsiktsplatsen på Lysebergen
På väg upp mot utsiktsplatsen på Lysebergen

Och han överlevde sin första huggormstrampning. Jag har nog aldrig i hela mitt liv fått ur mig ett så gällt skrik som det som flög ur min mun när jag såg honom kliva rakt på ormen. Huggormen tog dock det hela med ro. Låg kvar tills Balder passerat, lyfte sedan på huvudet och ringlade lojt in under några buskar.

Vit näckros - Nymphaea alba
Vit näckros – Nymphaea alba
Mogna blåbär
Mogna blåbär

Om du, precis som jag, tycker om sjöutsikt, och inte har något emot kuperad terräng; gå leden Store Väktor runt. Skulle du tycka att 8,1 kilometer är för kort är det enkelt att bygga på med någon rundslinga inne i Bredfjällets naturreservat. Leden går annars bara lite i utkanten av reservatet.

Bild från en liten avstickare som vi gjorde
Bild från en liten avstickare som vi gjorde

För dig som vill veta mer:

Användbara länkar om du vill veta mer


Länkar till mina tidigare besök vid Store Väktor:

Länk till Lilla Edets kommun om Väktorsjöområdet

Vackert - det är allt jag kan säga (vid Store Väktor)
Vackert – det är allt jag kan säga

Så här hittar du till Store Väktor-leden

Store Väktor ligger i Lilla Edets kommun, strax utanför byn Hjärtum. Här hittar du länk karta som visar parkeringsplatsen vid ledens början. Som du kanske vet använder jag appen Min karta (den är gratis) för mina turer. Om du också har den öppnas länken i appen, annars i webbläsare.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.