Några gånger i månaden brukar jag och Lars ta med oss lunchen ut i skogen, till havet eller någon annan vacker plats. För det första är det oerhört rogivande att ta en lite längre lunch i sådan miljö. Dessutom ger det enormt mycket energi för resten av dagen att unna sig en utelunch eller utemiddag. För att inte tala om alla gemensamma minnen vi skapar.

Från en av våra uteluncher i hemmaskogen
Från en av våra uteluncher i hemmaskogen

Improviserad utemiddag

Av arbetsskäl hade vi inte möjlighet att sova ute tillsammans i fredags som vi annars brukar göra varje vecka. Därför bestämde vi i söndags att vi skulle sticka ut och laga vår middag i skogen, och i alla fall få några timmar ute. Vi kände verkligen abstinensen efter det lugnet som utenätterna ger oss. Så efter en stund sa jag lite försynt att om vi ändå åker ut och ska vara där några timmar kan vi väl lika gärna åka hem tidigt på morgonen som sent på kvällen..? Och Lars var inte sen att haka på den tanken.

Eftersom vi ville hålla till vid ett vindskydd på grund av regnet valde vi Djupevatten längs Bohusleden
Vi åkte till vindskyddet vid sjön Djupevatten längs Bohusleden (Lilla Edets kommun)
Vindskyddet - och vår kamin från G-Stove
Vindskyddet – och vår kamin (med ugnen ovanpå)

På grund av att vädret var ganska ostadigt bestämde vi oss för att åka till något av de vindskydd vi känner till. Och valet föll på Djupevatten längs Bohusleden i Lilla Edets kommun. Dit kan man köra bilen ganska nära, så vi lyxade till det och tog med vår kamin med tillhörande ugn. Ja, den väger en del. Dessutom hade vi med oss ved.

Lars ställer in fisken i ugnen - det blir grunden till en supergod utemiddag
Lars ställer in fisken i ugnen
Laxen blev klar på nolltid
Laxen blev klar på nolltid

Medan jag underhöll hundarna började min personlige kock med maten. Ugnsstekt lax med kokt ris, en fräsch sallad och en kall sås stod på menyn. Och cider. En supergod utemiddag!

Utemiddag / friluftsmat - riktigt gott!
Utemiddag på snyggservisen från Kupilka – riktigt gott!

Regnet kom till desserten

När vi hade ätit vispade Lars ihop en kladdkaka och ställde in i ugnen. Medan den ljuvliga doften av choklad spred sig runt oss började regnet falla. Först stillsamt, men sedan alltmer intensivt. Av förklarliga skäl valde vi att sätta oss inne i vindskyddet och njuta av smattrandet mot taket. Vi såg regnet studsa mot vattenytan på sjön och hur det bildades vattenpölar utanför vindskyddet.

Utemiddagen åt vi vid sjön DjupevattenSjön Djupevatten – precis innan regnet föll

Det mörknade snabbt i gråvädret och vi tände snart en lampa för att lysa upp runt oss.

Ooops.. det blev visst övernattning ändå

Från början var planen bara att äta vår utemiddag vid vindskyddet. Men eftersom abstinensen efter att sova ute var stor packade vi upp liggunderlag och sovsäckar. Och sovtäcken till hundarna. Vinden var kraftig och blåste rakt in i vindskyddet, så vi (eller mest Lars om jag ska vara ärlig) knöt upp en tarp som skydd mot regnet. Sedan hade vi världens mysigaste lilla rum.

Baldervovven var helt trött efter detta konstiga äventyr
Baldervovven var helt trött efter detta konstiga äventyr

Så fort vi hade lagt ut hundarnas liggunderlag/bäddar la de sig. Och det dröjde inte många minuter innan de första snarkningarna hördes från dem. Lars och jag låg vakna ett tag till. Kvällarna på utenätterna är så härligt ostressiga och härliga. Men till slut somnade även jag, nerkrupen i sovsäcken och sov gott ända tills alarmet ringde.

Så här mysigt fick vi det inne i vindskyddet efter vår utemiddag
Så här mysigt fick vi det inne i vindskyddet när det inte blåste in regn

Dags att åka till jobbet

Klockan 05.15 ringde mitt alarm och sa att det var dags att börja packa våra saker. Det var nämligen en helt vanlig arbetsdag och jag var tvungen att hinna hem till klockan 07.00. När vi gläntade på tarpen och tittade ut såg vi till vår förundran att solen smekte trädtopparna. Regnvädret var som bortblåst.

Utanför vindskyddet på morgonen - resterna av vår utemiddag syns... kaminen är inte packad ännu!
Utanför vindskyddet på morgonen

Det gjorde det lätt att packa våra saker och vi var fyllda av glädje när vi åkte hemåt. Tänk så enkelt det kan vara. Att bara ta med sig maten ut. Och att stanna kvar och sova om andan faller på. Jag är oerhört tacksam för den här lilla turen. Även att den inte innehöll särskilt mycket vandring. Men vi fick en massa natur, frisk luft och viktigast av allt – tid tillsammans!

Efter regn kommer sol!
Efter regn kommer sol!

Länk till inlägg om några av mina andra utemiddagar och uteluncher

Överraskningsmiddag under tarp
Äventyr i grottor med middag och övernattning
Tacos och tältning vid Boxviks vette
Kåtan i Herrestadsfjällets naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.