Skulptur i Pilane (Tjörn) är nog den ultimata utflyktsplatsen för familjer i alla åldrar. För här finns allt! Vacker natur, kultur i form av spännande skulpturer, vidsträckta ytor med gott om plats för picnic. För att inte tala om blommor i mängd och stigar som är lätta att gå. Även att det också finns möjlighet att utforska området utanför stigarna.

Skulpturen Giant of salt, Pilane
Skulpturen Giant of salt, Pilane – och min dotter och bonusson

När min dotter, som älskar att teckna, önskade i 14-årspresent att få besöka ”Skulpturer i Pilane” på grannön Tjörn åkte vi såklart dit. Eftersom jag inte är så insatt i ämnet konst kommer jag inte att fokusera på skulpturerna, utan mer på upplevelsen.

Min dotter inne på området i Pilane
Min dotter inne på området

Storslagen natur med väl tilltagna ytor

Visserligen hade jag googlat i förväg och läst på. Men jag hade ändå inte riktigt förstått hur stora ytor som utställningen sträcker sig över. Grönskade ängar, bergen som är så typiska för det bohuslänska landskapet, och gravfält från bronsåldern bredde ut sig runt oss. Vi gav oss ivrigt iväg för att leta efter nutida skulpturer i det forntida landskapet.

Ett fantastiskt landskap sträckte ut sig framför oss i Pilane
Ett fantastiskt landskap sträckte ut sig framför oss i Pilane
Nutid och dåtid blandas på denna plats
Nutid och dåtid blandas på denna plats
Gravfältet i Pilane
Gravfältet i Pilane

Tack vare informationsblad som vi fick i entrén kunde vi lätt följa med i vilka skulpturer vi passerade. Det finns tydliga stigar och gångvägar att följa genom hela området. Totalt är stigen knappt 2 kilometer, men det tar ändå sin tid om man vill titta på allt.

Några av skulpturerna i Pilane 2021

För närvarande finns 19 skulpturer i parken i Pilane – här ser du några av dem:

Min dotter visar skulpturen "Fat convertible" i Pilane. I bakgrunden syns även "Big 2"
Min dotter visar skulpturen ”Fat convertible” i Pilane. I bakgrunden syns även ”Big 2”
Den här skulpturen heter "Earth"
Den här skulpturen heter ”Earth”
Giant of salt
Giant of salt
Skulpturen Anna är permanent, och förmodligen den mest kända i Pilane
Skulpturen Anna är permanent, och förmodligen den mest kända i Pilane

När vi pratade om detta i bilen efteråt var vi alla överens om att det inte var konstverken i sig som var det häftigaste. Det var miljön. Att kunna gå runt bland dem på det här sättet.

Passa på att fika eller äta lunch i det gröna

Eftersom miljön är både vacker och rogivande passar det alldeles utmärkt att ta med fika. Och bara sätta dig på en plats som tilltalar dig. På grund av att vi hade med hundarna fick vi välja en plats i skugga.

Eftersom vi hade med hundarna valde vi att sätta oss här i skuggan och fika. Dottern klättrade såklart när hon fikat färdigt.
Eftersom vi hade med hundarna valde vi att sätta oss här i skuggan och fika. Dottern klättrade såklart när hon fikat färdigt.
Hundarna svalkar sig
Hundarna svalkar sig

När man har med sig lite yngre personer är det uppfriskande att de hittar saker att göra längs vägen. Som min dotters trädklättrande vid fikapausen. Eller när tonåringarna helt plötsligt startade maskroskrig. Det påminner mig om vad som är viktigt – att vara i nuet och att se detaljerna!

Maskroskrig pågår
Maskroskrig pågår

Absolut värt ett besök

Visserligen är det inte någon lång vandring hos Skulptur i Pilane. Men om du ändå har vägarna förbi Tjörn tycker jag absolut att du bör unna dig ett stopp på några timmar här. Hade det inte varit för att våra två hundar (som jag hade kopplade i bälte runt midjan) dragit så hade vi stannat mycket längre. Sammanfattningsvis kan jag bara säga: Fantastiskt vacker, lugn och intressant plats att strosa runt på. Dessutom finns flera andra fina områden för kortare vandringar i närheten. Om du vill fylla en hel dag med härliga Tjörn-upplevelser.

Tjärblomster i massor fick vi se idag
Tjärblomster i massor fick vi se idag
Olika naturtyper fanns det gott om i Pilane
Olika naturtyper fanns det gott om i Pilane

För dig som vill veta mer om Pilane

På Tjörn i Bohuslän hittar du denna annorlunda konstutställning. ”Pilane är naturens egen konsthall, ett åtta hektar stort kulturlandskap där du rör dig fritt under bar himmel. Du går själv eller i mindre sällskap tillsammans med familj och vänner. Med storslagen utsikt över den bohuslänska arkipelagen kan du känna närheten till konsten, havet, naturen och det som anas bortom horisonten.” Så står det på Skulptur i Pilanes egen webbsida (länk). Där hittar du även information om priser, öppettider, och parkering. Och självklart om konstverken och de konstnärer som skapat dem.

Jag tror dottern var rätt nöjd med turen
Jag tror dottern var rätt nöjd med turen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV