I ungefär ett år har jag sagt till min sambo att jag skulle vilja sova i grottor på nyår. Vi hade några ganska närliggande grottor i åtanke, men ändrade oss när vi upptäckte de häftiga grottorna på Hunneberg på webben.

Bilen packad och klar. Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr
Bilen packad och klar. Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Jag hade som vanligt läst på och hade tagit reda på att grottorna skulle ligga mitt emot Västra Tunhems kyrka. På vägen dit passerade vi Byklevsfallet (vilket vi sedan upptäckte var en omväg). Men det var fint där, och betydligt mer vatten än vid vårt besök i november.

Mycket vatten i Byklevsfallet
Mycket vatten i Byklevsfallet

Vi parkerade vid kyrkan och bytte om till gummistövlar. På bilder och filmer hade vi sett att det brukar vara vatten i grottorna. Min sambo Lars hade knähöga stövlar medan jag själv hade lite lägre skaft vilket skulle visa sig innebära en viss nackdel för mig.

I vissa grottor stod det vatten
I vissa grottor stod det vatten
Här är jag också på väg in i grottan vid kyrkan
Här är jag också på väg in i grottan vid kyrkan Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Inne i grottan var det nämligen rejält med vatten. Jag chansade ändå på att regnbyxorna skulle hålla tätt mot stövlarna, vilket var dumt gjort. Jag blev blöt och iskall om fötterna rätt snabbt. Dessutom visade det sig att det inte fanns någon torr plats i grottan där vi kunde sova, så vi gick tillbaka till bilen där jag drog av stövlarna och bytte till torra strumpor och vandringskängor. På kartan såg vi att det verkade finnas grottor en bit längre fram också så vi rullade sakta iväg genom det lilla samhället. Längs vägen kom ett äldre par gående, så vi stannade till och fick utförliga tips från dem. Bilen parkerade vi därefter en kilometer fram vid Nygårdspark.

Här finns ingångar till många grottor
Här finns ingångar till många grottor

Vi följde ”Kyrkstigen” som utgår från parkeringen. Stigen följer dalen nedanför Hunnebergs rasbranter och är mycket vacker. Bokskog, gamla mossiga stenar och stammar, och bergets dramatiska silhuett är ständigt närvarande. Vi vek av stigen och hittade snart en spännande grotta att utforska. Vatten droppade på många ställen, men Lars hittade en relativt plan yta, relativt nära en ingång, där det dessutom var torrt, och vi bestämde oss för att detta fick bli vår sovplats.

På väg in i sovgrottan
På väg in i sovgrottan
Härinne finns många grottor och tunnlar att utforska
Härinne finns många grottor och tunnlar att utforska
Vattendropp från taket
Vattendropp från taket
Inne i ett av bergsrummen
Inne i ett av bergsrummen

Efter att ha gjort oss hemmastadda genom att placera ut lite marschaller runt oss (som vi givetvis tog med oss hem efteråt), och lagt ut liggunderlagen för att ha att sitta på, var det dags för middag. Vi hade med oss tjälknöl tillagad av älg, och till det kokade Lars vatten till pulvermos som vi kryddade till. Det blev en supergod middag. Och det kändes mäktigt att äta den i en sådan speciell miljö – en grotta i ett berg.

Lars fixar till middagen i vår grotta
Lars fixar till middagen i vår grotta
... och jag äter av maten...
… och jag äter av maten… Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Vi gick på en liten upptäcktsfärd och insåg att vi hamnat i en stor grotta. Lars filmade den när han gick igenom (jag fastnade längs vägen eftersom jag kände behovet att stanna och fota vackra detaljer) och det tog nästan 6 minuter att gå igenom den. Och då gick han ändå bara huvudtunneln.

Lars närmar sig en krök i grottan
Lars närmar sig en krök i grottan
Se alla vackra färger i denna pelare
Se alla vackra färger i denna pelare

Utan pannlampor hade det inte varit möjligt att gå in i vår grotta. Vi hade varsin pannlampa på huvudet, hade med en extra lampa och dessutom power bank så att vi kunde ladda, vilket det blev behov av frampå kvällen. Dessutom blev det dags att göra i ordning vår sovplats.

Så här fin "säng" hade vi i grottan
Så här fin ”säng” hade vi i grottan
Kvällsmys
Kvällsmys

Det var en lite märklig känsla att krypa ner i sovsäcken inne i grottan. Allt var knäpptyst förutom droppandet från taket. Mörkret var verkligen kompakt så fort man kom utanför marschallernas räckvidd. Tanken var att vi skulle ligga och prata en stund, men jag somnade som en stock. Totalt avslappnad i miljön. Jag tyckte att det var lite kylslaget, men Lars (som svettades så att han fick ta av understället mitt i natten) hävdade att det var otroligt varmt i grottan. Med tanke på att inget dagsljus nådde in till oss var det lite svårt att avgöra om det var natt eller morgon när jag vaknade, men efter en titt på klockan såg jag att det var okej att smyga sig upp. Klockan var 08.

Även Lars steg upp - om än något tröttare än mig
Även Lars steg upp – om än något tröttare än mig

Vi åt lite frukost och packade ihop våra saker. Tittade efter så att vi inte lämnat kvar några spår efter oss. Sedan tackade vi grottan och sa hejdå. Efter att ha lämnat våra ryggsäckar i bilen valde vi att gå tillbaka och utforska några fler av de grottor som finns i området.

En av alla grottor vi var inne i
En av alla grottor vi var inne i
Jag ser mig förundrat omkring
Jag ser mig förundrat omkring Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Det fanns grunda grottor som bara bestod av ett rum, det fanns flera grottor/gruvgångar som gick längsmed berget och hade flera ingångar och en massa pelare så att de nästan såg ut som klosterruiner, det fanns grottor som delade sig i flera gångar. En del var fina och i en del såg man att det rasat inuti.

Fler grottor...
Fler grottor…

En pelare i en av de grottor vi var inne i
En pelare i en av de grottor vi var inne i

Vi avslutade vårt äventyr med att köra till Skäktefallet/Brudslöjan (se blogginlägg från vårt förra besök där) – en bilfärd på drygt 10 minuter.

Lars på väg ut från en av grottorna
Lars på väg ut från en av grottorna

Och det var sååå värt det! Liksom att förverkliga drömmen om att sova i grottor. Vilka härliga intryck och minnen vi fick med oss från detta äventyr!

För dig som vill veta mer

Viktigt om du ska besöka grottor

Tänk på att alltid vara försiktig med tanke på rasrisken. Det är också viktigt att du har med dig minst en extra pannlampa eller ficklampa. Ha ordentliga skor på fötterna – det kan vara blött. Och.. meddela alltid någon vart du ska ta vägen och när du förväntas vara tillbaka – om du skulle råka ut för något.

Jag blev så förtjust i dessa grottor
Jag blev så förtjust i dessa grottor Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Så här hittar du hit

Parkeringsplatser finns både i korsningen vid Nygårdspark och en liten bit in längs vägen, på vänster sida. Följ sedan Kyrkvägen. Berget har du då till höger om dig, i bokskogen, och en bit fram kan du skymta grottorna vid bergets fot. Vid några ställen går stigar upp och vi rekommenderar stigen som efter runt 300-400 meter går upp vid några fikabord. Grottorna där fanns det inga ras i, och de passar för familjer. Den första delen av Kyrkvägen är tillgänglighetsanpassad, men det går inte att ta sig upp till själva grottorna med till exempel barnvagn.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

9 Comments

 1. Wow.År det enda uttryck jag kommer på. Vilken mäktig upplevelse. Och så fantastiskt att du delar med dig av hela upplevelsen. Tack!!!Jag går här hemma och bara väntar på en solig och fin dag, då ska jag vandra på halle o hunne. Eftersom jag inte har varit där förut och vill ha utsikten. Men nu har jag fått ett iver inom mig. Jag kanske inte kan hålla mig. Dessa grottor måste upplevas snart!!!
  Tack/ @4fotad

  1. Vad roligt att du känner dig så inspirerad! Låt inte lite gråväder hindra dig. I grottorna spelar vädret ingen roll 🙂 och jag har inte sett vattenfallen i sol någon av de 2 gånger jag varit där.

 2. Vilken grej!
  Tack för ett mycket intressant och spännande inlägg.

  Å God fortsättning på det nya året!

  1. Tack Barbro! Och god fortsättning önskar jag dig också!

 3. Hej, jag är uppväxt och bor strax utanför vargön i dagsläget och har såklart spenderat många timmar på båda bergen.

  Jag har vart i skiffergrottorna som man kan se upp till vänster ut med kyrkstigen (från gamla bandyplan sett) men ser att ni hittat lite mer ”grottgångar” som jag aldrig upptäckt. Kan ni beskriva lite mer exalt vart dessa gångar finns ? // Micke

  1. Hej Michael! Jag mejlar dig. / Therése

 4. Pretty! This was an extremely wonderful post.
  Many thanks for providing these details.

 5. Hejsan.
  Riktiga kanonfoton och det fick mig all vilja åka dit. Riktigt inspirerande.
  När jag läser inläggen innan så verkar det som om det är lite svårare att hitta vissa grottor. Skulle jag kunna få en närmare beskrivning.

  Hälsningar Angelie

  1. Du har fått svar via mejl..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.