Eftersom det var Kristi Himmelsfärdsdag den här veckan sov vi ute redan i onsdags. Men när chansen till ytterligare en utenatt dök upp på lördagen tog vi den givetvis. Vi hade en plats i Svartedalen i åtanke, och vi valde att åka dit. Trots att det är kuperat och blött att gå fram till det – särskilt efter sånt regn som kom under gårdagen.

Dimma mellan regnskurarna
Dimma mellan regnskurarna

Liten vandring i regnet

Enligt SMHI skulle regnet upphöra under kvällen. Men när vi parkerade i Svartedalen regnade det fortfarande. Eftersom platsen vi skulle till ligger relativt högt fick vi kämpa längs klafsigt hal stig uppför och nerför berg. Det tog längre tid än beräknat att gå, och det var inte läge att stanna och fota längs vägen, för det mörknade snabbt. Istället gick vi raka spåret (så rakt nu leden och rännilarna längs stigen lät oss gå) till den tänkta lägerplatsen. Som tur var hade ingen annan lagt beslag på den för kvällen.

Däruppe på berget - ovanför sjön - slog vi upp tältet
Däruppe på berget – ovanför sjön – slog vi upp tältet

Tältet uppe – men allt var blött

På grund av regnandet var jag blöt i håret (utom där mössan skyddat). Byxorna var blöta från knäna och ner och kängor och strumpor var blöta de med efter allt klafsande i vatten. Dessutom insåg jag att jag glömt hänga på regnskyddet på ryggsäcken, så min sovsäck hade hunnit bli lite blöt på ena sidan. Så mitt humör var kanske inte det bästa när vi skulle slå upp tältet – särskilt inte när vi upptäckte att den tilltänkta ytan var för liten. Men Lars fixade det genom att låta en stor sten få vara inne i tältet istället för utanför.

Så här platt var ytan där vi slog upp tältet...
Så här platt var ytan där vi slog upp tältet…

Det blev bättre än jag hade trott – nästan som att få ett bord inne i tältet. Tack vare att vi faktiskt kunde ha tältet där vi tänkt oss steg humöret och jag deltog med liv och lust för att leta nedfallna pinnar att använda som tältspik. Visserligen var kläder och utrustning fortfarande rätt blöta, men sedan Lars hängt upp en tarp där vi kunde lufttorka våra kläder kändes allt bättre. Dessutom var det enklare att byta om där än inne i tältet.

Tältet kom upp - och på den tänkta platsen dessutom - klart för utenatt
Tältet kom upp – och på den tänkta platsen dessutom

Efter lite fotande gick vi och la oss. Hundarna somnade på sina madrasser i stort sett så fort vi kom in i tältet. Själva låg vi och pratade en stund innan mina ögon bara föll ihop.

Efter regnig utenatt kommer sol – och härlig morgon

Den här utenatten måste vara en av dem som gick allra snabbast för mig. Jag hann knappt somna så vaknade jag av fågelkvitter och kelsjuka hundar. Så kändes det, men då hade jag i själva verket sovit i 8 timmar. Helt underbart!

Morgon efter blöt tältnatt - fleecejackan ska på
Morgon efter blöt tältnatt – fleecejackan ska på
Utsikten ner mot sjön
Utsikten ner mot sjön

Tältduken var oerhört fuktig på insidan, och sovsäcken på utsidan. Men allt annat var förvånansvärt torrt. Till hundarnas stora glädje steg både jag och Lars upp. Frukost intogs och saker packades.

Efter regnig utenatt kommer sol - ljuvlig morgon utanför tältet
Efter regn kommer sol – ljuvlig morgon utanför tältet
Jag hade fått en liten fripassagerare på min kåsa under tältnatten
Jag hade fått en liten fripassagerare på min kåsa under natten
Det är såna här morgnar man minns
Det är såna här morgnar man minns

Vacker, men kuperad vandring

När allt var klart hängde vi på oss ryggsäckarna och började vandringen tillbaka mot bilen. Vi skulle få gäster under dagen och hade inte möjlighet att stanna ute hela dagen. Jag njöt verkligen i fulla drag av den vackra mossiga skogen runt stigen.

Här kommer Lars längs leden
Här kommer Lars längs leden
Det gick uppåt.. och det gick neråt...
Det gick uppåt.. och det gick neråt…

Osannolikt nog stötte vi på några av våra Instagram-vänner vid en utsiktspunkt längs leden: Blandstockochsten (följ gärna för att fylla flödet med vackra naturbilder av hög kvalitet). Och inte vilka som helst, utan de som tecknat symbolerna till mina höjdpunkter på Instagram. Riktigt roligt!

Följ gärna våra vänner Blandstockochsten på instagram
Följ gärna våra vänner Blandstockochsten på instagram

Sedan var hundarna ivriga att få komma till bilen eftersom de alltid blir väldigt trötta efter våra utenätter. Därför gick Lars i förväg med dem medan jag strosade på i ett lugnare tempo längs leden.

Vatten i mossig skog - och DET ljudet....
Vatten i mossig skog – och DET ljudet….
Kuperat var det längs hela leden
Kuperat var det längs hela leden

Vilket vackert ödetorp!

Längs vägen hem var vi tvungna att stanna till vid ett otroligt vackert gammalt ödetorp. Vi hade förväntat oss att hitta gamla ristningar där (inte fornlämningar, utan ristade av en man på 1900-talet), men de var inte ifyllda med färg och därför väldigt svåra att tyda. Men torpet i sig var vackert inbäddat i vårgrönskan och värt ett stopp. Enligt mig i alla fall.

Ett så otroligt vackert ödetorp
Ett så otroligt vackert ödetorp

Aldrig hade jag kunnat tro igår kväll, när vi gick där i regnet, att den här dagen skulle bli så fin och bjuda på så många och så vackra intryck. Jag är oerhört tacksam över att jag har möjligheten att få vara ute så här ofta – och att jag dessutom får sällskap av den jag älskar på mina turer.

Vi fick en superfin tur - trots gårdagens regn
Vi fick en superfin tur – trots gårdagens regn

Alla bilder på mig har Lars tagit (länk till hans Instagramkonto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV