Idag gick vi en tur i Kalvöns naturreservat som ligger i grannkommunen Uddevalla. För mig var det tredje besöket i reservatet, men för sambon var det premiär.

Kalvöns naturreservat
Kalvöns naturreservat

Flera stigar att välja mellan

Vi gick till scoutängen, Skänklinge uddar, Säleskär, Djupvik, Storebukt och sedan tillbaka mot fastlandet via spången. Rundan blev ungefär 9 kilometer, men man kan gå både längre och kortare – det finns många stigar att utforska här.

Min sambo Lars med våra hundar vid en av utsiktsplatserna i Kalvöns naturreservat
Min sambo Lars med våra hundar vid en av utsiktsplatserna

Kalvöns naturreservat bjuder på varierad natur

På Kalvön får man hav och klippor, krumma tallar och bokskog, hästar som betar fritt på ön och en massa växter. Idag såg jag till exempel rödmire, sylnarv, björkpyrola, frossört, bohusmarrisp, nysört, åkermynta, kustarun och rundsileshår.

Gammelskog och mossa

I ett område med gammelskog stannade vi och tog en lång rast. Om man tycker om gammal skog, mark täckt av mossa och harsyra och dessutom är svag för kustnära vandring så är det här naturreservatet absolut värt ett besök.

Nöjd sambo i gammelskogen
Nöjd sambo i gammelskogen

Kustmiljö – där övernattning är tillåten

Vid scoutängen finns både vindskydd med eldplats, dass, vedförråd, brygga och en liten strand. Det är en underbar plats som verkligen inbjuder till ett längre stopp.

Enligt skylt i anslutning till scoutängen får man inte tälta här, men på Länsstyrelsens webbplats finns inte övernattning med i föreskrifterna. Efter att ha mejlat dem har jag fått bekräftat från Västkuststiftelsen att Länsstyrelsens information är korrekt, och att man får övernatta i Kalvöns naturreservat.

På bryggan nedanför vindskyddet finns också en rastplats
På bryggan nedanför vindskyddet finns också en rastplats

Info för dig som vandrar med hund

Det finns några övriga punkter som jag skulle vilja lyfta fram, särskilt för dig som vandrar med hund.

Lösgående hästar i Kalvöns naturreservat

I Kalvöns naturreservat går det hästar sommartid. De är inte inhägnade, men de verkar väldigt lugna och vana vid både människor och hundar.

I Kalvöns naturreservat går det lösa hästar sommartid
I Kalvöns naturreservat går det lösa hästar sommartid

Brant trappa

Alldeles intill Storebukt finns en brant trappa till hjälp för att ta sig upp och ut på klipporna längs havet om man vill gå vidare mot Djupvik eller Scoutängen just den här vägen. Trappan är byggd i trä och är stabil. En del hundar, dock inte våra, kan ha problem med trappan.

Den här trappan är brant. Uppför om man går MOT Djupvik från Storebukt. Nerför när man går som vi, TILL Storebukt från Djupvik
Den här trappan är brant. Uppför om man går MOT Djupvik från Storebukt. Nerför när man går som vi, TILL Storebukt från Djupvik

Avslutning på min semester

Vi fick en jättefin tur i perfekt vandringsväder – en värdig avslutning på mina tre semesterveckor. Sträckan blev ungefär 9 kilometer och det tog oss 3 timmar och 15 minuter i behagligt ”se-oss-omkring-tempo”.

För mig blev detta en fin avslutning på semestern - i Kalvöns naturreservat
För mig blev detta en fin avslutning på semestern

Uppdatering 2022-07-28: Om blommor

Några dagar efter mitt och sambons besök åkte jag tillbaka till Kalvön tidigt på morgonen – jag var där redan runt 05. Anledningen var att jag fått höra från Nalle Aspdalen att hon såg ryl därute dagen innan, och även knärot. Detta ville jag självklart inte missa.

Redan 350 meter från parkeringen fick jag se den första rylen. Precis där det kommer en en skogsväg från vänster sida växer rylen på höger sida om stigen. Bladen påminner om lingon, lika blanka, men har lite flikiga blad.

Ryl - Chimaphila umbellata
Ryl – Chimaphila umbellata

Det fanns också mängder av ryl till höger om stigen strax innan man kommer fram till spången. Till min stora glädje hittade även jag orkidén knärot, men inte på samma ställe som Nalle. Det är ju en av mina sommarfavoriter som jag alltid blir glad över att se.

En av de cirka 50 knärot jag hittade i Kalvöns naturreservat
En av de cirka 50 knärot jag hittade i Kalvöns naturreservat

Efter nästan två timmars strosande och fotograferande återvände jag till bilen – redo för en arbetsdag.

Närbild på bohusmarrisp som växer på den lilla ön mellan spångarna på väg ut till Kalvön
Närbild på bohusmarrisp som växer på den lilla ön mellan spångarna på väg ut till Kalvön

För dig som vill veta mer om Kalvöns naturreservat

Kalvön ligger i Uddevalla kommun. Lederna i reservatet är väl markerade och skyltade. Reservatskarta finns att hämta i små lådor både på parkeringen och vid scoutängen.

Här är bron - eller Spången - från Kalvöns naturreservat och in till fastlandet
Här är bron – eller Spången – från Kalvöns naturreservat och in till fastlandet

Så här hittar du till Kalvön

Längs väg 160 mellan Uddevalla och Henån (På Orust) svänger du mot Eriksberg och följer vägen tills du ser skyltning mot Kalvöns naturreservat. Följ skyltningen och parkera på den stora grusytan före bommen ner mot vattnet. Koordinater till parkeringen: 58°16.254’N 11°38.396’E

Längs leden finns skyltar som informerar om öns historia
Längs leden finns skyltar som informerar om öns historia

Här kan du läsa mer

– Mitt inlägg från favoritleden på Kalvön (gul) inklusive tältnatt
– Mitt blogginlägg från första besöket i Kalvöns naturreservat

I boken ”Bohuslän vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket var det tur 36 (Kalvön runt, norra slingan, röd markering) och tur 37 (Kalvön runt, södra slingan, blå markering) som vi gick den här gången.

– Länk till Uddevalla kommuns fina beskrivning av Kalvön och vad du kan uppleva där
– Mer information om naturreservatet hittar du på Länsstyrelsens webb

Till Kalvöns naturreservat kommer jag tillbaka igen - trots att jag nu redan varit där tre gånger
Till Kalvöns naturreservat kommer jag tillbaka igen – trots att jag nu redan varit där tre gånger

Och här är ett Instagraminlägg från mitt förra besök, som jag ännu inte hunnit skriva om i bloggen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Nalle Aspdalen

    Du har i alla fall övertygat mig om att ta sig dit och vandra. Rödmire och hästar, what’s more to say! Laddat ner kartan och operation Övertyga samvaron kommer att inledas!

    1. Så roligt att kunna sprida lite blomster- (och häst-) glädje!! Rödmiren växer på klipporna vid Skänklinge uddar. men jag missade glasörten. vid bron. Jag letade på landsidan (och höll på att snubbla över en liten huggorm), men jag skulle kollat vid bron ute på ön… kanske du hittar dem istället 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.