Egentligen hade vi tänkt att vi skulle gå en slinga i Svartedalen igår förmiddag. Men vi insåg rätt snabbt att vi förmodligen skulle bli långt ifrån ensamma där en lördag i början av maj. Eftersom vi ändå var taggade på att komma ut tog vi fram kartan, och hittade genast ett närliggande naturreservat som ingen av oss hade besökt: Ranebo naturskog i grannkommunen Stenungsund.

Ranebo naturskog
Ranebo naturskog

Mossig naturskog i Ranebo

Efter lite körande längs småvägar parkerade vi och började gå längs stigen in i naturreservatet. Runt Ranebo och sjön Stora Holmevatten finns stora naturvärden, bland annat i form av äldre barrskog. Därför kändes det lite som att gå in i en sagovärld – stigen var helt inbäddad i mossa mellan gamla träd och små berg.

Det är som en liten sagovärld med all mossan i Ranebo naturskog
Det är som en liten sagovärld med all mossan
Mera mossa, Ranebo naturreservat
Mera mossa
Mysigt att gå här i Ranebo
Mysigt att gå här

Genom naturreservatet finns flera vandringsstigar, och vi valde att gå en led som skulle ta oss runt sjön Stora Holmevatten.

Naturskog så långt ögat når i Ranebo naturreservat
Sådana här markeringar gjorde det lätt att följa leden – inom naturreservatet
Så här kuperat är det på många ställen längs leden i Ranebo naturskog
Så här kuperat är det på många ställen längs leden

Hur många sjöar kan det finnas i en liten naturskog?

Hur som helst var jag helt fascinerad där jag gick genom mossiga branta backar klädda med ”gammelskog”. På grund av tystnaden som rådde infann sig till och med vildmarkskänslan, och jag kände hur mycket jag hade saknat att gå i djupa skogar. Men här fick vi verkligen både skog och mossa så att det räckte till och blev över!

Hinnevatten i Ranebo naturskog
Hinnevatten i Ranebo naturskog

Dessutom förde leden oss förbi inte mindre än 7 sjöar; Hinnevatten, Flesevatten, Stora Holmevatten, Rörsjön, Lille Ottervatten, Stora Ottervatten och Svärtevatten. Alltså bjöds vi på vidunderligt vackra utsikter från flera av topparna vi gick över. Vatten är så otroligt vackert!

Lars vid Svärtevatten (Ranebo naturskog)
Lars vid Svärtevatten
Vid en av alla sjöarna i naturreservatet Ranebo naturskog
Jag och hundarna vid en av alla sjöarna

Lunch vid Flesevatten

Eftersom vädret var minst sagt omväxlande denna majdag åkte min jacka av och på oftare än vanligt. Möjligen hade den kuperade leden också något med detta att göra. På grund av de kalla vindarna fick vi i alla fall leta en stund innan vi hittade en fikaplats med vacker utsikt – men utan alltför mycket vind.

Känn stillheten
Känn stillheten
Två av mina favoritpojkar vid lunchrasten i Ranebo naturskog
Två av mina favoritpojkar vid lunchrasten
Lunchdags!
Lunchdags!

Självklart hittade vi en perfekt plats efter att ha gått en bit från stigen en stund. Utsikten var helt magnifik. Och fikat och sällskapet (min sambo Lars och våra två hundar) likaså. Här var det lätt att koppla av, må bra och njuta i stunden. Men när solen försvann bakom molnen kände även vi att det var dags att packa ihop och dra oss vidare.

Här vill jag stanna - i naturreservatet Ranebo naturskog
Här vill jag stanna

Jag vill tillbaka till Ranebo!

Avslutningsvis kan jag berätta att rundan vi gick var mellan 7 och 8 kilometer. Eftersom den bitvis var så kuperad tog det oss över 3 timmar att gå den. Dessutom hade vi problem med att det helt saknades orange markeringar på den del som gick utanför naturreservatet, vilket gjorde det lite svårt att veta om vi var på rätt stig. Även vid Rörsjön gjorde vi ett felaktigt stigval – något vi har förstått har hänt även andra som gått här.

Mäktiga träd
Mäktiga träd

Men… det är inte detta som är det bestående intrycket av gårdagens tur i naturreservatet Ranebo naturskog. Istället är det känslan ”jag vill tillbaka” som är den som överväldigar mig. Detta var en plats som i mångt och mycket påminde mig om mina gamla hemtrakter i Eksjö, Småland, och jag föll pladask för den.

En av sjöarna i naturreservatet Ranebo naturskog
En av sjöarna i naturreservatet

För dig som vill veta mer om Ranebo naturskog

Ranebo naturreservat ligger i min grannkommun Stenungsund och är ett ställe för dig som gillar gammal skog och som uppskattar att den får ligga kvar som den faller. Inne i naturreservatet finns flera vandringsstigar. Området är kuperat och det tar relativt lång tid att gå runt även att stigarna är tydliga.

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet

Sist av allt – länkar till mina senare besök i Ranebo

Vackert höstdygn i Ranebo, Svartedalen (oktober 2021)
Regnig utenatt i Svartedalen (maj 2021)

Jag tycker så mycket om att gå i naturskog - här Ranebo
Jag tycker så mycket om att gå i naturskog

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.