För några år sedan hade jag aldrig trott att frusna jag skulle säga detta men: Det är verkligen härligt att sova ute på vintern. Det har till och med gått så långt att jag får abstinens om det går några veckor mellan varje övernattningstur.

Tältet står redo i den kalla vinternatten medan månen lyser över oss
Tältet står redo i den kalla vinternatten medan månen lyser över oss

Eftersom förra helgens familjeäventyr blev inställt var längtan ut väldigt stark den här helgen. Under gårdagen gick jag två etapper av Kuststigen med vår hund. Det var helt underbart, men till min stora lycka sa Lars dessutom när jag kom hem att han tänkt ut ett fint ställe där vi kunde tälta på under natten.

Förutsättningarna var helt rätt för en optimalt vacker kväll. Det skulle vara klart väder (dagen efter fullmåne) och bara 5-8 minusgrader. Nu stämde inte väderleksprognosen. När vi parkerade bilen i närheten av sjön vi skulle sova vid visade termometern på -13 grader. Det var betydligt kallare än vi tänkt oss, men inte kallare än vid vår senaste övernattningstur. Vi skrapade bort det tunna snölagret där tältet skulle stå och sedan gick det snabbt att slå upp det och göra i ordning sovplatserna.

Lars är redo för lite kvällssnacks i tältet
Lars är redo för lite kvällssnacks i tältet
Jag kurar i tältet och njuter av kaminens värme som börjar sprida sig
Jag kurar i tältet och njuter av kaminens värme som börjar sprida sig

Som grädden på moset hade vi med vår kamin och lite ved. Medan värmen sakta spred sig i tältet gick vi ut en stund och njöt av snöns glittrande i månskenet och av alla stjärnor på himlen som lyste klart i vinternatten. Sedan satt vi i ”värmen” i tältet och åt lite kvällsmat och snacks medan vi pratade tills det blev sovdags.

Ljuvligt vacker morgon
Ljuvligt vacker morgon

Tydligen sov jag väldigt gott, för jag vaknade inte förrän efter soluppgången, som just idag skulle inträffa klockan 08.19. När jag tänt en brasa i kaminen smög jag ut för att uträtta mina behov och möttes av en magiskt vacker syn. Dimma över den snö- och istäckta sjön. I det läget kunde jag inte göra annat än stanna upp och bara förundras och njuta av naturen!

Underbart att äta frukosten ute en så här vacker morgon
Underbart att äta frukosten ute en så här vacker morgon (men kallt om händerna)
En del av frukosten på min nya tallrik från Kupilka
En del av frukosten (på min nya tallrik från Kupilka)

Vi gjorde i ordning frukost och gick ut och satte oss eftersom det var vackrare där än inne i tältet. Lars åt gröt och mackor och drack kaffe, medan jag nöjde mig med mackor och varm choklad. Att ha en sådan utsikt medan man äter – särskilt efter en utenatt – är härligt. Men lite kallt om händerna.

På väg hem efter vår övernattningstur
På väg hem efter vår övernattningstur

I det kyliga vädret svalnade kaminen snabbt, så när vi hade ätit kunde vi packa våra saker, ta ner tältet, och gå tillbaka mot bilen i det sagolikt underbara vintervädret. Det var en superhärlig tur – men jag längtar redan till nästa gång!

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.