Som du kanske vet är jag en stor blomälskare. En riktig blomnörd till och med, även att jag bara är amatör bland alla rutinerade botaniker. När jag såg för ett tag sedan att Svenska Botaniska Föreningen har initierat en omröstning för att ta fram Sveriges nationalblomma blev jag eld och lågor. Att vi har landskapsblommor är allmänt känt (till och med barn brukar veta vad de har för landskapsblomma, och vara stolta över den) men vi saknar en officiell nationalblomma.

I första skedet kan du välja bland 30 blommor när du röstar på Sveriges nationalblomma (här mina egna foton på några av dem)
I första skedet kan du välja bland 30 blommor när du röstar på Sveriges nationalblomma (här mina egna foton på några av dem)

Men hur ska man kunna välja en enda blomma för att representera vårt avlånga land? Naturen är så varierande och den ena blomman är vackrare än den andra. I första omröstningsomgången, som pågår från den 30 januari till 21 februari 2021, kan du välja bland 30 blommor som de botaniska regionalföreningarna har nominerat till titeln Sveriges nationalblomma. De 10 blommor som får flest röster går därefter vidare till final mellan 27:e februari och 12:e mars.

Skogsstjärna - en av de nominerade till titeln Sveriges nationalblomma
Skogsstjärna – en av de nominerade till titeln Sveriges nationalblomma

I våra grannländer finns redan nationalblommor. Norges nationalblomma är i själva verket två stycken: Fjällbrud och ljung. Finlands nationalblomma är liljekonvalj, och Ålands gullviva. I Danmark är prästkragen nationalblomma, och på Island Fjällsippan. Det ska bli spännande att se hur många som röstar, och vad resultatet blir i omröstningen av Sveriges nationalblomma. Resultatet visas upp den 13:e mars.

>>> Här röstar du på Sveriges nationalblomma <<<

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

  1. Skogsstjärna vacker vildblomma

  2. Doris Notlind

    Viola tricolor
    Vackrast!

    1. Jag håller med, det är en av de vackraste! Men om du ska rösta måste du göra det på http://www.nationalblomman.se

  3. Viola tricolor är så vacker en solig sommardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.