Vi är ute varje dag, året runt och oavsett väder. Det går ändå inte komma ifrån att kvällarna känns längre och att vi är inomhus fler timmar under den mörka årstiden. Ofta använder jag inomhustiden till att planera kommande turer, genom att läsa kartor, böcker eller söka information på webben. Men jag har insett att man också kan använda tiden till att öka sin kunskap eller skicklighet inom olika områden. En dag förra veckan bestämde sig min sambo för att det var dags att ge mig en liten täljkurs. Min knivvana är nämligen inte så stor, och min teknik under all kritik.

Dags för täljkurs för mig

Min täljkurs – del 1

Först fick jag lära mig hur jag ska hålla och använda kniven – vilket jag givetvis trodde att jag redan kunde. Efter en stund fick tips för hur jag skulle kunna styra och kontrollera kniven bättre. Först fick jag tälja lite fjäderstickor, men sedan tyckte Lars att jag var redo för nästa steg. Han gav mig helt sonika en träbit och sa till mig att tälja en sked. Jag hade ingen aning om vilken slags sked han hade i åtanke, eller hur jag skulle gå tillväga, men jag kämpade på. Medan jag satt framför brasan och arbetade med min fina kniv (jag är otroligt förtjust i min julklapp) kände jag mig väldigt harmonisk.

Resultatet av del 1 i min täljkurs

Men det blev inte riktigt lika fint som känslan jag hade inuti. Här ovanför ser du resultatet. Alltså, det är min sked som ligger där i bakgrunden. Bakom Lars början till sked. När han såg den utbrast han: ”Det ser ut ungefär som när mina barn började tälja i 3-årsåldern!”. Och konstaterade att det skulle behövas många fler lektioner i min täljkurs. Ryktet säger att det kommer att bli ett superbra tillfälle för detta nu på fredag kväll…

Pauting – ett annat hantverk

Pauting - eller att pauta läder
Pauting – eller att pauta läder

Som tur är så finns det några i familjen som är lite mer konstnärligt lagda än jag. Min dotter som tecknar. Och Lars. Medan jag sitter och skriver mina blogginlägg ägnar han sig gärna åt att skapa saker. Nu senaste veckan har han lagt en del tid på det gamla hantverket pauting, där man bearbetar läder för att skapa olika mönster. Här jobbar han med en knivslida.

Lars in action när han pautar läder
Lars in action när han pautar läder

Andra aktiviteter?

Jag tycker att det är underbart med den här typen av aktiviteter. Vad ägnar du dig själv åt under mörka vinterkvällar?

För dig som vill veta mer

Man brukar vanligen även färga/betsa för att mönstret ska bli tydligare
Man brukar vanligen även färga/betsa för att mönstret ska bli tydligare

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.