Vid några tillfällen har jag gått till Moltemyrsområdet några kilometer från vårt hus, men den här gången valde jag att ta bilen istället. Den parkerade jag vid vattentornet i Svanesund och när jag gick Moltemyrstigen från det hållet sprang jag på en fornlämning jag inte sett innan.

Längs den charmiga Moltemyrstigen, Svanesund
Längs den charmiga Moltemyrstigen, Svanesund

Det lilla jag sett av Moltemyrsområdet tidigare har tilltalat mig. Myrmark, knotiga tallar, berg och mossa. Jag hade läst mig till att rundan egentligen utgår från vattentornet i Svanesund, men som nyinflyttad visste jag inte var jag kunde hitta det. Igår följde dock en av mina snälla grannar med mig och visade vägen.

Skylt som visar mot utsikt över Svanesundsbukten, Orust
Skylt som visar mot utsikt över Svanesundsbukten, Orust
Min granne och hunden på väg mot utsikten
Min granne och hunden på väg mot utsikten

Slingan runt Moltemyrsområdet är inte lång, bara runt 3 kilometer. Men så många vackra platser man får se. Vi gick rundan motsols och kom först till utsiktsplats (med fikabord och eldstad) mot Svanesundsbukten, sedan till Danskens Tjärn och Moltemyren (även vid dessa finns fikabord). Stigen går genom vindpinad kustpräglad skog och berget syns på många ställen bland ljung, barr och mossa. Mellan träden skymtar man havet på sina ställen.

Härliga tallar - här vid Danskens tjärn
Härliga tallar – här vid Danskens tjärn
Mustiga färger vid Moltemyren
Mustiga färger vid Moltemyren

När vi var på väg mot bilen igen passerade stigen strax nedanför en höjd. Jag tittade upp på den och såg en massa stenar som såg ut att ligga väldigt annorlunda. Självklart vek jag av från stigen för att titta närmare på vad det var. Det var en stor fylld stencirkel, cirka 13 meter bred och 70 cm hög. Jag hade inte sett något liknande, men tänkte direkt att det måste vara någon slags fornlämning. Min granne visste inte heller vad det var.

Här uppe på toppen fanns en fornlämning
Här uppe på toppen fanns en fornlämning

Min nyfikenhet var stor, så när jag kom hem letade jag upp platsen i Fornsök för att läsa mer om röset vi hittat. Dessvärre fanns inte så mycket att läsa, mer än måtten. Denna fornlämning (RAÄ-nummer Långelanda 103:1) har inte ens något namn. Synd tyckte jag, för det var verkligen annorlunda med sin helt cirkelrunda form.

Helt plötsligt dök det här röset upp en bit från stigen - en helt cirkelrund fornlämning
Helt plötsligt dök det här röset upp en bit från stigen

För dig som vill veta mer (länkar med mera)

Läs inläggen från mina andra turer i Moltemyrsområdet

Moltemyrsområdet – Svanesund, Orust
Moltemyren – ett nytt ställe jag hittat på Orust

Läs vad Fornsök skriver om den fornlämning vi ”hittade”

Länk till Fornsöks information om fornlämning L1968:861 Röse, RAÄ-nummer: Långelanda 103:1

Karta / koordinater

Här hittar du platsen där jag parkerade bilen. Stigen utgår därifrån.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.