Jag är ständigt på jakt efter fina platser i min närhet som jag kan utforska. Förra veckan fick jag och Sofia tips om Flatön, Orust, där ingen av oss vandrat tidigare. Vi bestämde oss för att åka dit så snart som möjligt. Idag var första dagen som det skulle vara uppehåll (enligt väderleksprognosen).

Flatön i gryningen
Flatön i gryningen

En vänlig kvinna som bor på Flatön erbjöd sig i en Facebookgrupp att guida oss och vi tackade ja. Tyvärr hade hon inte möjlighet att gå med oss just idag, men hon gav oss koordinater till en plats där vi kunde parkera bilen. Där mötte hon oss efter att vi kommer över med färjan, och gav tips på en vandringsrunda – och en karta.

Vandring på Råholmen, Flatön
Vandring på Råholmen, Flatön

Strax efter klockan 09.00, när det knappt ens ljusnat, vandrade Sofia och jag iväg längs Kuststigen. Efter en stund svängde vi av vandringsleden och ut på Råholmen på andra stigar – och ibland gick vi helt stiglöst.

Råholmen
Råholmen,
Vi fick njuta av många naturtyper
Vi fick njuta av många naturtyper

Naturen på Flatön var väldigt omväxlande. Vi passerade strandängar, havsvikar, klättrade uppför små berg, gick genom lövskogar, och såg mängder med mossiga stenmurar. Vi tog oss fram på stigar, skogsvägar och någon mindre grusväg. De hade en sak gemensamt, och det var att det var väldigt blött.

Blött längs stigen
Blött längs stigen
Vatten i mängd på Flatön
Vatten i mängd
På denna stenbro var det lätt att ta sig torrskodd över
På denna stenbro var det lätt att ta sig torrskodd över

Temperaturen låg strax över 0 grader. Vinden låg på och det duggregnade största delen av de fyra timmar vi var ute, så vi blev rätt blöta och stundtals kalla trots att vi bar flera lager kläder. Men vi lät oss inte nedslås av det, utan njöt av alla vackra platser vi fick se och ta del av.

Sofias hund Spexa på litet äventyr på Flatön
Sofias hund Spexa på litet äventyr på Flatön. Foto: Sofia Eitun Rönning
En vik med otroligt vackra klippor
En vik med otroligt vackra klippor
Sofia och hennes hund Spexa
Sofia och hennes hund Spexa

En självklar del av våra turer är fikastunderna, men det kändes inte lika mysigt idag när det regnade och blåste hela tiden. Till slut upphörde regnet, i säkert 10 minuter, och då passade vi på att klättra upp på ett berg för att njuta av utsikten medan vi fick oss lite fika.

Min handgjorda kåsa var såklart med oss till Flatön
Min handgjorda kåsa var såklart med oss till Flatön

Efter att vi rundat Råholmen återvände vi till Kuststigen och följde den några kilometer mot Fökefjäll och gjorde sedan en avstickare mot havet vid Torget. Bitvis var leden mycket vacker och jag är glad att vi tog en extra sväng istället för att gå raka spåret tillbaka till bilen. Rundan blev ungefär en mil.

Sofia längs Kuststigen
Sofia längs Kuststigen

På ett ställe fick jag och Sofia gå skilda vägar en stund. Havet hade svämmat över leden och det gick inte att komma förbi på grund av en hög bergsvägg. Jag (som inte hade höga gummistövlar på mig som Sofia var smart nog att ha) och familjehunden Wilma vände och letade oss en annan väg tillbaka till bilen. Ungefär en mil gick vi idag, i makligt tempo, och det var ganska lagom med tanke på vinden och det ständiga duggregnet som kylde oss.

Bitvis följde vi Kuststigen medan vi utforskade Flatön
Bitvis följde vi Kuststigen medan vi utforskade Flatön

För dig som vill veta mer om Flatön

Så här hittar du till Flatön:

Bilfärja går från Fröjendal på Orust till Malö. Från Malö kommer du till Flatön via en kort bro. Flatön är en grön ö med mycket skog, klippor, små stugor och en kyrka. Det är också populärt att paddla utanför Flatön och det finns flera platser på till exempel Råholmen där du enkelt kan gå iland.

Föreningen Flatön

Kvinnan som guidade oss idag är med i Föreningen Flatön. Vissa av de stigar som vi blev tipsade om passerar över privata tomter, men Orustbor har (via föreningen) tillåtelse att respektfullt passera. Jag kan därför inte berätta exakt var vi parkerade bilen, eller exakta koordinater för rundan vi gick, och jag hoppas att du respekterar det. Det finns dock några platser längs ”stora vägen” där du kan parkera och sedan ansluta till Kuststigen (se länk) om du kommer med bil. Det går också bra att gå iland med kajak på flera ställen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.