Orustförslaget – Vindskydd längs leden Orust Tvärs

Idag har jag för första gången gjort ett inspel i politiken. Visserligen bara på det lokala planet – och bara genom att lämna ett medborgarförslag – men ändå. Orustförslaget jag lämnat berör i allra högsta grad vandring och friluftsliv.

Underbar morgon i vindskydd - foto Linda Björk - Orustförslaget 361
Underbar morgon i vindskydd – foto Linda Björk

Vad innebär mitt förslag?

I korthet går mitt förslag ut på att Orust kommun, som har satsat mycket på att rusta upp flera vandringsleder och natur/kulturstigar, också borde bygga några vindskydd längs dessa leder. Jag fokuserade på leden Orust Tvärs som är den längsta. Den är hela 40 kilometer, och är även en delsträcka av Kuststigen. Längs denna led finns det inte ett enda vindskydd.

Mitt bidrag till Orustförslaget innehåller argument för vad vindskydd längs leden skulle medföra för positivt både för kuststigenvandrare och kommuninvånare. Om du vill läsa hela texten kan du göra det här: Länk till Orustförslaget nr 361 där jag föreslagit följande till politikerna i Orust kommun: “Vindskydd längs vandringsleden Orust Tvärs (och andra natursköna platser)”

Inte fy skam att ligga i sin sovsäck och ha sådan här utsikt! Foto: Therése Freid - Orustförslaget 361
Inte fy skam att ligga i sin sovsäck och ha sådan här utsikt!

Vad kan DU göra…

…för att Orust Tvärs / Kuststigen ska få vindskydd?

Bor du på Orust? I så fall kan du:

Lampa vid vindskydd, Orustförslaget

Bor du INTE på Orust?
Ingen fara! Du kanske ändå känner någon, som känner någon, som känner någon som bor på Orust. Det vet man aldrig innan. Men du kan hjälpa till så här:

  • Dela detta inlägg på sociala medier – använd gärna #orustförslaget361
  • Länka detta inlägg eller själva medborgarförslaget i grupper du är med i (OBS! Självklart enbart i grupper som accepterar att man länkar)
Vindskydd i Bjälkerum, Småland
Vindskydd i Bjälkerum, Småland

Vad händer nu med Orustförslaget?

I Orust kommun fungerar medborgarförslag på det sättet att för att ärendet över huvud taget ska tas upp i kommunstyrelsen behöver 25 personer (folkbokförda i Orust kommun) ha röstat det. Medborgarförslagen ligger ute på kommunens hemsida i 90 dagar. Jag kommer att rapportera läget regelbundet på en egen sida här i bloggen och på instagramkontot @hemomkringvandring. Om ärendet kommer upp i Orusts kommunstyrelse kommer ett nytt inlägg här i bloggen.

Kaffekittel utanför vindskyddet

Märkt , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *