Under min höstlovsledighet förra veckan passade vi på att åka till Rammdalens naturreservat i Risveden. Jag hade varit där en gång i somras, men för min sambo var det första besöket. Dels ville han också se Rammsjön och bergen runt, men främst ville vi leta reda på Skäddas grotta som jag inte lyckades hitta förra gången.

Rammsjön i höstskrud - Rammdalens naturreservat
Rammsjön i höstskrud

Senast jag var här var en varm sommardag då solen sken från en klarblå himmel. Nu fick vi se Rammdalens naturreservat i höstskrud, en typiskt grå höstdag, men jag tycker att det var lika vackert så. Grå dramatisk himmel, med regnet hängande i luften och lätta dimslöjor som steg i dalgången.

Spång bredvid Rammsjön
Spång bredvid Rammsjön

Vi svängde av Risvedenspåret vid skylt ”Rammsjön” och följde den regnhala stigen ner mot sjön. Det hade regnat under en längre period så det var riktigt blött i markerna, och stigen var förvandlad till en liten bäck. Jag var tacksam över spången som vi kunde gå på vid sjöns södra del där vi letade oss uppåt på berget vid sjöns östra sida. Därifrån följde vi de stigar vi hittade som ledde oss uppåt mot Rammberget.

Lite halvbrant var det på vissa ställen när vi skulle ta oss upp på Rammberget
Lite halvbrant var det på vissa ställen när vi skulle ta oss upp på Rammberget
Man fick se sig för var man satte fötterna i Rammdalens naturreservat
Man fick se sig för var man satte fötterna

När stigarna, en del trampade av människor och en del förmodligen enbart av skogens djur, tog slut gjorde vi oss egna vägar i den branta terrängen. Jag kände att det var en stor fördel att jag varit i området tidigare och hade vissa riktmärken som vi kunde ta sikte på. Så slapp vi göra samma misstag med omvägar och återvändsgränder som jag gjorde när jag var där på egen hand – även att sådana små äventyr också är minnesvärda.

Från platån leder en smal remsa ut mot ett vackert klippsprång
Från platån leder en smal remsa ut mot ett vackert klippsprång

Ungefär 35 minuter efter att vi börjat gå uppåt vid spången/trappan vid sjöns södra del nådde vi upp till en av de högsta punkterna på Rammberget. Därifrån hade vi en viss utsikt över sjön, men det växer en hel del träd som skymmer sikten. Från toppen gick vi ner till en platå mot sjösidan som jag tycker är oerhört vacker med lövträd, enstaka tallar och klippväggar.

Helt underbart uppe på Rammberget
Helt underbart uppe på Rammberget

Egentligen skulle vi ha stannat där och fikat, men vi glömde helt bort det i vår iver att hitta Skäddas grotta. Enligt det vi läst oss till skulle grottan ligga strax nordväst om platån. Rimligen borde det funnits en stig dit, resonerade vi, men vi hittade ingen stig. Och ingen grotta heller trots att vi kryssade fram och tillbaka en bra stund. Så till slut vi letade oss nerför Rammberget (en mindre brant väg än den jag tog sist) ner i dalen och anslöt till Risvedenspåret.

Uppe på Rammberget i Rammdalens naturreservat
Uppe på Rammberget i Rammdalens naturreservat

Visst var vi lite besvikna över att inte hitta grottan – men helt överväldigade av den vackra platsen vi fått njuta av!

För dig som vill veta mer om Rammdalens naturreservat

Läs gärna mitt förra blogginlägg om Rammdalen och Rammsjön

Rammdalen naturreservat ligger i Risvedens kärna. Området präglas av en markant sprickdal som bildar Rammdalen och Rammsjön. Branta bergsstup bidrar till att skapa ett dramatiskt, vildmarksartat landskap. Risveden ligger drygt 4 mil nordost om Göteborg i Ale och Lerum kommuner. Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Kul att följa din blogg! Inspirerande att hitta nya vandringar och platser att besöka. Min sambo och jag vandrar också mycket i vackra Risveden. Vad synd att ni inte hittade Skäddas grotta, den är häftig! Ett tips är att ladda ner geocatchappen ”c:geo”. Det finns en catch vid grottan så det var genom den vi hittade fram. Catcherna är ofta gömda vid sevärda platser så även om man inte håller på med geocatch är appen en bra hjälp att hitta fram till dessa. / Isabel

    1. Tack för tipset. Det får kanske bli en geocatch-app också då i telefonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.