Liten tur till Bergsjön, Risveden

Risveden med sina 11 naturreservat är verkligen en pärla. Idag besökte vi det lilla reservatet Bergsjön som gränsar till Slereboåns dalgång som vi redan hunnit besöka två gånger. Tanken var att vi skulle ta en träningstur i lite högre tempo – men så blev det inte riktigt.

Bergsjön, ett av 11 naturreservat i Risveden
Bergsjön, ett av 11 naturreservat i Risveden

Som tidigare körde vi till parkeringen i Röserna. Drygt 100 meter in på leden i Slereboåns dalgång tog vi av på stigen mot Bergsjön. Den första biten av leden är rejält kuperad. Skogen ger en stark känsla av vildmark och orördhet och det var en fröjd att gå där. Man ska kunna se linneor längs stigen, men idag såg jag enbart skogsbingel där.

Känslan av vildmark och orördhet i Bergsjön naturreservat
Känslan av vildmark och orördhet
Skogsbingel - Mercurialis perennis
Skogsbingel – Mercurialis perennis

När vi kommit uppför de första branterna ledde stigen oss genom en underbar skog där marken var helt klädd i blåbärsris. På ett ställe såg vi ett rådjur skutta i branten. Mellan 800 och 900 meter från parkeringen delar sig stigen och man kan välja att gå till Bergsjön mot norr eller mot söder. Vi valde att gå medsols, och svängde alltså vänster mot norra stigen – som fortsatte gå genom kuperad terräng.

Helt fantastisk skog att gå i på väg mot Bergsjön
Helt fantastisk skog att gå i på väg mot Bergsjön

Efter att ha passerat ett lite våtare område fullt av odon kom vi upp på ett berg med knotiga tallar. Bergsjön skymtade mellan grenarna och det var lätt att förstå hur den fått sitt namn. På den sida vi kom in stupade berget nämligen brant ner mot den lilla skogssjön.

Här står jag ovanför Bergsjön i Risveden
Här står jag ovanför Bergsjön
En annan utsiktsplats vid Bergsjön
En annan utsiktsplats

Det var svårt att hålla träningstempo när vi kom upp hit. Inte för att det var svårgått på något sätt, utan på grund av naturens skönhet där vi gick längs stigen på berget. Vi kunde inte låta bli att stanna och beundra utsikten gång på gång.

I de brantaste partierna finns trappor bredvid  Bergsjön
I de brantaste partierna finns trappor
Den här delen av stigen går närmare vattenytan
Den här delen av stigen går närmare vattenytan

I de brantaste partierna finns trappor för att underlätta. Efter trapporna var det vacker blandskog med gräs runt stigen. Vi hittade en perfekt liten badklippa så både min sambo och en av hundarna passade på att ta sig ett litet uppfriskande bad i Bergsjön. Själv är jag inte riktigt lika förtjust i att bada i kalla sjöar…

Paus vid Bergsjön, Risveden
Paus vid Bergsjön, Risveden
Min hund spanar efter husse och hans hund medan de simmar i Bergsjön
Min hund spanar efter husse och hans hund medan de simmar
Och jag hann fota blommor - här klockljung
Och jag hann fota blommor – här klockljung

Efter pausen rundade vi den vackra lilla sjön och gick i blandad terräng som bjöd på mängder av blåbär, blandskog och orörd barrskog innan vi kom tillbaka till korsningen där vi tidigare valde att gå mot norr. Totalt hade vi då bara gått 3,2 kilometer, så vi bestämde oss för att inte gå tillbaka till parkeringen redan där, utan försöka bygga på rundan lite.

Bergsjön
Bergsjön
Otroliga mängder blåbär
Otroliga mängder blåbär
Längs stigen runt Bergsjön
Längs stigen runt Bergsjön

Längs stigen runt Bergsjön

Hittills har slingorna i naturreservaten i Risveden varit märkta med blå markeringar. På sina ställen har vi dock även sett markeringar i gul-orange och börjar misstänka att det är en stig som leder över hela norra delen av Risveden. Hur som helst så valde vi att följa den från korsningen i förhoppning att komma bort till vattenfallen i naturreservatet Slereboåns dalgång. Nu försvann ledmarkeringarna efter ett tag, men vi lirkade oss på olika stigar fram till vattenfallet där Lars passade på att dricka lite vatten.

Lars dricker ur vattenfallet
Lars dricker ur vattenfallet

Från vattenfallet är det 1,6 kilometer till parkeringen (vet vi eftersom vi mätt tidigare). Den sträckan gick väldigt snabbt att gå. Dels för att vi ”kan” vägen och dels för att det började regna när vi hade några hundra meter kvar till bilen. Hur som helst var vi väldigt nöjda med vår tur som blev knappt 8 kilometer. Den bjöd på mycket många olika naturtyper – den ena vackrare än den andra.

Lite regnigt sista biten...
Lite regnigt sista biten…

Risveden är otroligt fint och känslan av vildmark förvånansvärt stor med tanke på att området bara ligger 4 mil från Göteborg. Det enda reservatet hittills där vi saknat vildmarkskänslan är ironiskt nog i just det reservat som heter ”Risvedens vildmark”.

För dig som vill veta mer om Bergsjön och Risveden

Så här hittar du hit: Reservatet ligger i Ale kommun 5 km norr om Skepplanda. Infart finns vid Röserna utefter vägen mot Kvarnabo.

Länkar:
Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet

Länkar till inlägg om andra naturreservat jag besökt i Risveden
Här hittar du alla inlägg om mina besök i Risveden

Märkt , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.