Brantefall – barnvänligt utflyktsmål, Ydre

Brantefall ligger i min grannkommun Ydre och är namnet på en plats där en bäck forsar ner över en bred berghäll. Jag hade sett bilder därifrån, så när Mari frågade om jag ville följa med henne var jag inte sen att följa med.

Brantefall, Ydre kommun
Brantefall, Ydre kommun

Vi körde bilen till en korsning bara några hundra meter från Brantefall. Precis där avstickaren av Östgötaleden går ner mot fallet. Omgivningarna var lantlig idyll och vi gick den korta biten längs en smal grusväg där kanterna pryddes av hundkäx, smörblommor och förgätmigej. Under vår korta promenad hörde vi vattnet forsa fram.

Vindskyddet vid Brantefall - Östgötaleden
Vindskyddet vid Brantefall – Östgötaleden

Vi kom snart fram till en stor glänta där ett vindskydd med tillhörande grillplats stod och väntade på oss. Nu var vi inte direkt i behov av någon paus efter att ha gått 300 meter, så vi passerade rastplatsen med bord och bänkar och tittade över kanten mot vattenfallet. Det var lätt att gå stigen ut på hällarna och komma riktigt nära, men det kan bero på att det var väldigt lite vatten så här års. Men ljudet var ändå lika härligt!


Hör ljudet! Vindskyddet ligger strax ovanför kanten till vänster

Jag kan rekommendera Brantefall som utflyktsmål för hela familjen. Det är tillgängligt, spännande utsikt, gott om utrymme i gläntan och den närliggande skogen att leka på, en rolig bäck nedanför fallet att fördriva tiden vid och fint vindskydd att rasta eller sova i. Särskilt fint kan jag tänka mig att det är här på våren när det är mer vatten i fallet. Men lugnet, avskildheten och det underbara ljudet från det forsande vattnet gör att i alla fall jag hade kunnat stanna där länge även denna årstid!

Östgötaleden gör en avstickare till fallet

Östgötaleden passerar bara några hundra meter från fallet. På ledkartan är den lilla avstickaren markerad. Vid vattenfallet finns alltså även ett vindskydd som går att sova i, och en eldstad. Brantefall når du på två av ledens delsträckor. Dels sträckan Ydregården-Brantefall som är 9,7 km, och del sträckan Brantefall – länsgränsen till Småland som är 11,8 km.

Brantefall sett från kanten bredvid vindskyddet/rastplatsen
Brantefall sett från kanten bredvid vindskyddet/rastplatsen

Så här hittar du till Brantefall (från Eksjö)

Kör riksväg 40 österut. I Bruzaholm svänger du mot Svinhult. Följ sedan skyltar mot Axebo och därefter Helgesfall. Strax efter byn tar du höger mot Brantefall.

Märkt , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *