I morse bestämde jag mig för att pröva Hållsdammsleden som ligger i mitt nya hemomkring. Vid ett tidigare tillfälle när jag varit här över helgen har jag gått Mettjärnsleden som till stora delar sammanfaller med Hållsdammsleden, men jag var nyfiken på den återstående delen.

Hållsdammsleden
Hållsdammsleden

Jag utgick precis som förra gången från Dammekärr och anslöt till Hållsdammsleden via Vättlefjällsleden. Leden utgår annars från Jennylund. Jag valde att gå leden motsols och stigarna ledde mig snart in i härligt grönskande lövskog i kuperad terräng.

Hållsdammsleden gick till stor del i lummig lövskog
Hållsdammsleden gick till stor del i lummig grönska

Än gick jag och hundarna uppför små berg och än gick vi ner – för att sedan runda samma berg längs dess fot. Leden passerar en bäckravin, många mossar och små berg, några tjärnar och skogssjöar. Stigarna var lätta att följa, men inte överdrivet söndertrampade.

Härligt längs Hållsdammsleden
Härligt längs leden

Det som verkligen tilltalade mig var att naturen jag passerade var så omväxlande. Ena stunden gick jag genom grön och lummig lövskog, för att i nästa stund passera tallmo. Liksom bergen och tallmon trängdes med mossar och annan våtmark. Efter varje backkrön och varje kurva på stigen väntade nya härliga vyer.

Vid Stora Mettjärnen längs Hållsdammsleden
Vid Stora Mettjärnen längs Hållsdammsleden
Dammkärrsleden bjöd på varierande natur
Dammkärrsleden bjöd på varierande natur
Lodingesjön, Hållsdammsleden
Lodingesjön
Mer trampad del av leden
Mer trampad del av leden

Skyltning saknas vid korsningar

Precis som övriga leder jag gått runt Dammekärr (Mettjärnsleden och Buråsleden) så var leden mycket välmarkerad. Röda romber satt tätt längs leden. Men tyvärr verkar de ansvariga ta för givet att alla känner till även denna led, för det saknas pilar eller annan hänvisning vid varje korsning. Man behöver alltså hålla koll på en karta eller app för att veta att man är på rätt väg. Här kommer ett exempel.

Förutom detta, och passagen förbi Alekrossen (idag svängde jag av där mot Stora Mettjärn eftersom jag en gång tidigare rundat den stora bergtäkten – och det var ingen favoritsträcka) är hela leden väldigt vacker. Ljudet från krossen kan dock vara lite störande om man går förbi under arbetstid.

Blomnörden fick sitt längs leden

Avslutningsvis måste jag få bjuda på några bilder av växter som gjorde mig väldigt glad. Dels såg jag en hel massa hönsbär, något jag inte alls haft hemma i Småland utan bara sett norröver i vårt avlånga land.

Hönsbär - Cornus suecica
Hönsbär – Cornus suecica

Och sist, men inte minst, så hittade jag en massa rundsileshår vid Videtjärnen. Det var lite svårt att fota med två glada hundar i sällskapet, men jag planerar att åka tillbaka ensam för att försöka ta några fler bilder. Jag gillar verkligen de små köttätarna.

Rundsileshår - Drosera rotundifolia
Drosera rotundifolia
Drosera rotundifolia

Rundan som jag och hundarna gick idag var knappt 12 km.

Uppdatering efter vandring här 2022-06-22: Leden är omdragen och markeringar och skyltar är uppdaterade!

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Tack för en intressant, fin och inspererande blogg! Jag bor också i Ale. Ska bli kul att följa dina nya upptäckter :).

    1. Åh, vad kul med en ”granne”. Jag kommer att gå väldigt mycket bara runt där jag bor – utan leder och så, eftersom jag går dagligen med hundarna. Men jag kommer även att försöka utforska så många leder som möjligt 🙂

  2. Ser ut som en jättefin runda 😀 Härligt att komma ut sådär 😀

    1. Jag går alltid med hundarna på morgonen, men just nu har jag ju tid att gå lite längre under sommaren. Perfekt att använda tiden då de övriga i familjen ändå sover 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.