Vassviksberget – fint utflyktsmål, Ydre kommun

Ibland gör de oplanerade turerna starkast intryck – som till exempel mitt besök på Vassviksberget i grannkommunen häromdagen. En av fördelarna med såna spontana besök är att man inte har den minsta förväntan på platsen innan man kommer dit – och alltså inte kan bli besviken.

Vassviksberget - ett litet naturreservat i Norra Vi, Ydre kommun
Vassviksberget – ett litet naturreservat i Norra Vi, Ydre kommun

Vassviksberget ligger i Norra Vi, Ydre kommun, Östergötland, alldeles intill den stora och vackra sjön Sommen. Vi parkerade vid båthamnen, men man kan även köra lite längre in och ta en enklare stig därifrån till utsiktspunkten. Från båthamnen är det cirka 450 meter att gå innan man kommer in i själva naturreservatet. Stigen är mysig och brant, och sjöns glittrande vatten skymtar mellan de 300-åriga tallarnas stammar.

Sommen skymtar bakom de gamla tallarna i den branta backen
Sommen skymtar bakom de gamla tallarna i den branta backen

Precis ovanför branten delar sig stigen när man kommer fram till en hage med elstängsel. Markeringar och skyltar saknas i denna korsning, men håller du till höger kommer du direkt till utkikspunkten. Där finns en iordninggjord rastplats med magnifik utsikt.

Rastplatsen på Vassviksberget
Rastplatsen på Vassviksberget
Vassviksberget - naturreservat i Ydre kommun, Östergötland
Utsikten

Häruppe passerar Östgötaleden som vi följde en liten bit “uppåt” innan vi bestämde oss för att avvika från leden. Vi valde att istället gå längs andra stigar och vägar på halvön för att sätta oss vid vattnet någonstans och äta vår lunch.

Mari och Zoey på Vassviksberget
Fin vandring på Vassviksberget

Naturreservatet är litet, så vi var snart ute ur det. Vi gick på östra sidan av hagen och följdes en bit av världens sötaste lilla häst. Vi passerade en stor gammal ek, gick längs idylliska skogsvägar, såg en massa tjärblomster, och omslöts av doften av liljekonvalj. Allt medan solen sken från en klarblå himmel.

Hur söt får man vara?
Hur söt får man vara?
Den gamla eken strax utanför reservatet på Vassviksberget
Den gamla eken strax utanför reservatet på Vassviksberget
Idyllisk skogsväg - här med tjärblomster
Idyllisk skogsväg – här med tjärblomster
När doften av hundratals liljekonvalj slår emot en...
När doften av hundratals liljekonvalj slår emot en…

Det var lätt att hitta skogsvägar att gå på och vi såg i stort sett hela vägen sjön som glittrade en bit bort. Tyvärr hade man nyligen avverkat skog längs skogsvägen, så det låg mycket ris mellan oss och sjön. Men till slut hittade vi en mysig vik där vi satt rätt länge och pratade och åt innan vi vände tillbaka mot Vassviksberget och parkeringen vid båthamnen.

Här passerade vi i vår jakt på den perfekta lunchplatsen
Här passerade vi i vår jakt på den perfekta lunchplatsen

Vi var i området runt Vassviksberget i 3 timmar, men själva naturreservatet är väldigt litet. Man klarar nog av att både gå igenom det, fika och fota, på mindre än en timme. Utsikten från berget hade vi inte riktigt väntat oss, men den var en riktig höjdare! Detta är ett utflyktsmål som passar bäst i soligt väder.

Sommens glittrande vatten skymtar mellan träden på stigen  ner från Vassviksberget
Sommens glittrande vatten skymtar mellan träden

För dig som vill veta mer om Vassviksberget

Länk till Länsstyrelsens information om Vassviksberget

Så här hittar du hit

Märkt , , , , , , , ,

1 kommentar till “Vassviksberget – fint utflyktsmål, Ydre kommun

  1. Fin vandring.
    Resservat kartan är en tillgång. Både till land och sjös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.