Naturvårdsområdet Saxiska Schweiz, Eksjö

Ibland har man förmånen att bli guidad av någon i ett område man annars aldrig skulle vetat om. Som i lördags, när Tord visade mig naturvårdsområdet Saxiska Schweiz strax utanför Eksjö. Ett fantastiskt fint utflyktsmål måste jag säga!

Den lilla vägen mot Saxiska Schweiz
Den lilla vägen mot Saxiska Schweiz

Egentligen var det blomman pestskråp (petasites hybridus) vi skulle åka och titta på, eftersom varken Tord eller jag hade sett den i blomning, men jag blev förtjust i hela området. Vi parkerade vid Brånstorps-vägen och gick sedan längs en mysig skogsväg in mot naturvårdsområdet. I mitten av skogsvägen växte gräs, och hagar och lövskog omgav den.

Naturvårdsavtal

Efter 500-600 meter finns ett sommarhus på vänster sida. Skogsvägen fortsätter förbi huset, men vi svängde höger från skogsvägen – ner mot en bäck – strax före huset. Vid bäcken stack ett större antal blomskott av pestskråp upp ur marken. De var alltså inte utslagna ännu, men otroligt vackra. Både jag och Tord ägnade en längre stund åt att fota dessa coola blommor.

Pestskråp (petasites hybridus) i saxiska Schweiz
Pestskråp (petasites hybridus)
Pestskråp (petasites hybridus)
Pestskråp (petasites hybridus)

Medan vi försiktigt kryssade fram mellan blommorna för att inte råka trampa på någon av dem upptäckte jag att det även fanns gullpudra (chrysosplenium alternifolium) där. Inte bara en, utan en massa. De var visserligen inte heller helt ”utslagna”, men så fina ändå i all enkelhet. Extra roligt tyckte jag såklart att det var att det var jag och inte Tord som såg dem först.

Vi hittade även gullpudra (chrysosplenium alternifolium) i Saxiska Schweiz
Vi hittade även gullpudra (chrysosplenium alternifolium) i Saxiska Schweiz

Som alltid när jag fått se en ny växt var jag exalterad och lycklig. Men det skulle bli ännu bättre. Jag trodde att vi skulle vända tillbaka mot bilen – men vi hade inte ens kommit in i själva ”Saxiska Schweiz” ännu. Strax efter sommarhuset ligger nämligen resterna av Brånstorps kvarn (1694-1980), ett litet vattenfall, en vacker å som ringlar sig fram genom mossig skog, en ravin och fler spännande växter.

Här låg Brånstorps kvarn, Saxiska Schweiz, mellan 1694 och 1980
Här låg Brånstorps kvarn, Saxiska Schweiz, mellan 1694 och 1980
Rester av Brånstorps kvarn
Rester av Brånstorps kvarn

Vi gick över en liten bro (där det går en mountainbike-led) för att titta närmare på vattenfallet. Vi hittade även spännande gräs och blad som vi försökte gissa vad det ”skulle bli”. Därefter gick vi över bron igen och följde ån ner i en ravin. Eller i alla fall genom en passage med ganska branta bergssidor.

Saxiska Schweiz utanför Eksjö
Saxiska Schweiz utanför Eksjö
Istappar längs en av bergväggarna vi passerade
Istappar längs en av bergväggarna vi passerade

På ett ställe hade någon ställt en bänk alldeles intill ån, precis ovanför nästa lilla vattenfall. Ljudet av det forsande vattnet, synen av ån som kastade sig fram mellan träden alldeles intill skogsvägen, alla fåglar som kvittrade och solen som målade hela världen vacker gjorde det hela till en väldigt stor upplevelse. Även att vi inte hade gått särskilt långt. Eller var på någon avlägsen plats.

Det andra lilla vattenfallet
Det andra lilla vattenfallet

Det fanns många ställen längs denna korta sträcka som lämpade sig för en fikastund. Just den här gången stod det dock inte på vår ”dagordning” att fika – vi hade fler naturvårdsområden och naturreservat att besöka innan vi skulle vända tillbaka till centrala Eksjö. Vi enades dock om att snart återvända hit till Saxiska Schweiz – för vi måste såklart se både pestskråp och gullpudran i full blom!

Härligt med ån som kastar sig fram mellan träden
Härligt med ån som kastar sig fram mellan träden

För dig som vill veta mer:

Så här hittar du till Saxiska Schweiz om du kör från Eksjö: Kör riksväg 32 mot Tranås. Precis innan du kommer fram till Norra Råsa tar du till vänster vid skylt Brånstorp 4. Efter cirka 700–800 meter ligger två röda hus och direkt efter husen en liten korsning. Där parkerade vi och gick till fots på skogsvägen in till vänster. Det går att fortsätta även i bil, men det är inte mer än cirka 500 meter att gå från korsningen.

Länk till information/vägbeskrivning hos Visit Eksjö

Fler ställen i närheten

Inte långt ifrån Saxiska Schweiz finns ett annat naturvårdsområde – Kntutstorp – läs gärna inlägget från mitt första besök där, sommaren 2019

Pestskråp (petasites hybridus) i Saxiska Schweiz
Pestskråp (petasites hybridus)
Märkt , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer till “Naturvårdsområdet Saxiska Schweiz, Eksjö

  1. Ser ut som ett härligt ställe. Pestskråpen är så vacker, fina bilder över huvud taget 😀

    1. Det var jättefint och jag är tacksam att Tord släpade dit mig 🙂

  2. Ah, pestskråp. I min ungdom smakade jag på en stjälk i hopp om att det skulle smaka som rabarber (för helt olika är de ju inte). Det var inte alls likt, och inte till pestskråpens fördel.

    1. Åh nej!! Det kan jag verkligen tänka mig att det inte riktigt smakade rabarber 🙂 Men du vet att det sägs skydda mot pest – det kanske funkar mot corona också???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.