För blomnördar som mig själv är våren en helt underbar tid. Att efter den mörka vinterperioden se hur det sakta sakta börjar titta upp små gröna blad och små färgklickar i form av blommor är som rena rama porren. 🙂

Vide har jag sett på många platser sedan början av februari
Vide har jag sett sedan början av februari – ändå lika vackert varje gång!

Igår gick jag på vitsippejakt i Bodafors, Nässjö kommun, på min lunch. Det hittade jag tyvärr inga, men jag hittade en hel del andra vårtecken. Först ut var ett gäng otroligt ”lurviga” videkissar. Även att jag sett vide på många platser och vid flera tillfällen ända sedan början av februari slogs jag av att det ändå är lika vackert varje gång.

Tussilago farfara - hästhov - ett måste-vårtecken för alla blomnördar
Tussilago farfara – hästhov

Till min stora glädje fick jag äntligen se lite tussilago längs vägkanten. Det gjorde jag i och för sig redan den 21 februari, men sedan dess har marken här varit ordentligt täckt av snö i två kortare perioder, så det kändes ändå som premiär. Det går inte att låta bli att le när sådana små solar lyser upp ens väg.

Tussilago farfara - hästhov
Tussilago farfara – hästhov
Blåsippa - Hepatica nobilis
Blåsippa – Hepatica nobilis

Eftersom jag inte ens har jobbat ett år i Bodafors var det inte helt lätt att veta var jag skulle leta efter vårblommor, men jag har i alla fall lite koll på vilka växtmiljöer som till exempel blåsippan trivs i, Jag blev otroligt glad (och nöjd) när jag hittade en backe där det faktiskt växte lite blåsippor.

Blåsippa - Hepatica nobilis - också ett måste på svenska blomnördars våtecken-lista
Blåsippa – Hepatica nobilis

I samma backe stötte jag även på tibast som jag sett otroliga mängder av denna vårvinter. Men den är så vacker så det går inte att låta bli att fota oavsett hur många bilder jag redan har av den i min telefon! Blomnördar fungerar nog så är jag rädd 🙂

Tibast - Daphne mezereum
Tibast – Daphne mezereum

Även att jag inte hittade några vitsippor på lunchpromenaden kände jag mig otrolig glad och nöjd. ”Vitsippor får jag se en annan dag”, tänkte jag. Men jag hade fel. På sätt och vis. För jag fick se vitsippor redan på kvällen, när jag kom hem. Precis bakom hyreshuset jag bor i. Tala om att gå över ån efter vatten att ge mig ut och leta i samhället jag jobbar i när jag faktiskt hade det på hemmaplan! Nu längtar jag efter att de få blommande vitsipporna ska få sällskap så att vi får njuta av vitsippemattorna – något av det vackraste jag vet.

Vitsippeknopp (Anemone nemorosa) - även en vanliga blomma kan få blomnördar att gå i spinn
Vitsippeknopp (Anemone nemorosa)
Vitsippa (Anemone nemorosa)
Vitsippa (Anemone nemorosa)

Idag slutade jag, som alla fredagar, tidigare, och gick som fredagslyx ut en sväng för att leta fler vitsippor. Och en av mina andra vårfavoriter vårlöken, men på väg till mitt ”vårlöksställe” sprang jag på de häftiga svamparna scharlakansskål (se inlägg om när Tord guidade mig till scharlakansskålar i Sävsjö tidigare i år). Jag hade aldrig sett sådana här i Eksjö tidigare, så det var riktigt roligt. Extra roligt var det att få visa dem för min 12-åriga dotter som också var med.

Den coola svampen scharlakansskål - Sarcoscypha austriaca
Den coola svampen scharlakansskål – Sarcoscypha austriaca

Sedan hade jag turen att få se en massa vårlök på mitt ”eget” ställe. De flesta knoppade i olika stadier, men några blommade för fullt. Så nu känns det som om det är vår på riktigt!

Alla blomnördar har väl sin egen favoritblomma - här är en av mina: Vårlök - Gagea lutea
Vårlök – Gagea luteadav

Det är egentligen otroligt så mycket vackert man kan se på sin hemmaplan. Det känns helt overkligt att vi hade en decimeter snö förra helgen – alltså för mindre än en vecka sedan – och ändå har sådan vår nu. Blomnörden i mig njuter i fulla drag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV