Anebyleden: Ägersryd-Assjön tur och retur

Så här skrev jag i mina anteckningar för två år sedan när jag gått min andra tur på en vecka längs Anebyleden.

”Förra helgen inledde jag mitt lilla projekt att uppdelat på flera tillfällen, några timmar åt gången, avverka hela Anebyleden, och idag var det dags att fortsätta. Sträckan jag testade idag , Ägersryd-Assjön tur och retur, är ytterligare en del av ledens ”del 3”.

Mari och alla 4 hundarna längs Anebyleden - etappstart i Ägersryd
Mari och alla 4 hundarna längs Anebyleden

Som sällskap hade jag mina hundar och min väninna Mari och hennes två hundar, och detta var bara en av många turer som vi gjorde tillsammans längs Anebyleden denna vinter och vår. Jag fortsatte inte exakt där jag slutade sist, utan anslöt från en ny punkt som var lätt att komma till med bil, nämligen en gård i Ägersryd. Därifrån gick vi mot Anebyhållet.

Vi gick på en blandning av små grusvägar, skogsvägar och stigar genom ett lugnt landskap längs Anebyleden
Vi gick på en blandning av små grusvägar, skogsvägar och stigar genom ett lugnt landskap längs Anebyleden

Dagens sträcka (vi var ute ungefär 2,5 timmar) gick längs skogsvägar, stigar och en smal grusväg, genom skog, förbi enstaka små gårdar, en hage med kor, fält och en mosse (Vildmossen). Den här delen av leden var tydligt märkt och gick alldeles utmärkt att följa trots att det låg lite snö på marken.

Vi passerade även en mysig liten mosse
Vi passerade även en mysig liten mosse, Vildmossen

Det bestående intrycket tyckte jag var att man går i ett väldigt lugnt, charmigt och idylliskt landskap. Inte ett ljud från trafik hördes någonstans, och naturens tystnad förhöjer alltid upplevelsen tycker jag.

Anebyleden följer den här lilla grusvägen i någon km
Ungefär en kilometer följer leden den här lilla grusvägen genom typiskt småländskt landskap

Leden ligger på småländska höglandet och naturen är kuperad, vilket bjuder på vacker utsikt. Jag kommer definitivt att komma tillbaka till denna del av leden i vår för att njuta av denna natur i sin vårgrönska.”

Anebyleden: Ägersryd-Assjön
Anebyleden: Ägersryd-Assjön

För dig som vill veta mer om Anebyleden

Länk till folder från Aneby kommun om vandringsleden

Länk till andra inlägg här i bloggen från Anebyleden

Märkt , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer till “Anebyleden: Ägersryd-Assjön tur och retur

  1. Verkligen inspirerande! Aneby och dess vattenfall hade jag ingen aning omså tack för tipset!

    1. Åh… Stalpets vattenfall i Aneby är södra Sveriges högsta vattenfall. Dessvärre går det en väg/bro precis ovanför vattenfallet, så det ligger inte mitt ute i skogen, men det är vackert ändå. Och leden passerar, dock inte på just denna sträcka.

  2. Hej! Jag är imponerad av alla fina bilder du lägger ut och härliga tips om vandring runt Eksjö. Idag i det underbara vädret tar jag med mig Whippet och sambo och går sträckan Ägersryd-Assjön.

    Du inspirerar verkligen!

    1. Åh vad glad jag blir! Jag hoppas att ni får en lika fin tur som jag fick när jag gick där (jag gick där – och förlängde till Gransnäs vid något tillfälle – flera gånger under vintern/våren 2018). Njut av den underbara dagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.