Vintern i sydöstra Hälsingland har varit lite konstig så här långt. I stället för snö och kyla har det varit plusgrader och barmark, gråväder och dimma, regn, snöblandat regn och ännu mer regn. Det lockar inte till några längre turer, speciellt inte som det, trots mildvädret, kan vara ganska isigt på stigarna.

Regnigare än vanligt för säsongen
Regnigare än vanligt för säsongen

Men den här dagen var det i alla fall uppehåll, så då bestämde vi oss för att ta med hundarna ut i naturen för att se vad gråvädret hade att erbjuda. För gråväder var det fortfarande, dimman hängde i trädtopparna. Det fick bli en kortvandring i största enkelhet, inte längs någon officiell led. Vi parkerade vid kyrkan i Segersta, en ort ungefär mittemellan Bollnäs och Söderhamn, och så traskade vi iväg västerut längs en promenadväg/stig längs Ljusnan.

Dimma vid älven
Dimma vid älven

Hundarna hittade många trevliga lukter och nosade ivrigt, och själv plåtade jag ivrigt. Dimma är ju så bildmässigt, det blir så fint och mjukt ljus.  Älven är ovanligt nog nästan helt isfri nu. Tyvärr var det inga fåglar i farten ute på vattnet, men dimman och trädens speglingar i vattnet var ju trevliga motiv. Och när jag tyckte att jag plåtat tillräckligt med dimma började jag leta efter färgklickar. Skulle jag hitta några alls?

Kaveldun
Kaveldun

Jodå, det gjorde jag faktiskt. På staketet till en gammal bro fanns ett gäng vackra lavar med fina färger. Tyvärr har jag inga namn på lavarna, men fina var de, lyste upp i gråvädret. Och intill bäcken som gick under bron växte kaveldun, inte alldeles fräscha, men ändå.

En bit bort hittade jag dessutom faktiskt några liljekonvaljebär, lite skrabbiga men ändå små färgklickar bland de vissna och bruna örnbräken.

Liljekonvaljbär
Liljekonvaljbär

Vi vandrade vidare. Här och där var det både blött och isigt, men vi tog oss fram i alla fall. Så småningom fick vi dock lov att vända eftersom det blev stopp nedströms ett kraftverk, men vi ville inte gå upp på stora vägen så det blev samma stig tillbaka, trevligare för hundarna att slippa trafiken.

Grått längs älven
Grått längs älven

Och efter en stund, och efter ytterligare ett gäng bilder på dimman, var vi tillbaka på parkeringen, nöjda med den enkla vandringen på ett par kilometer. Det behöver ju inte vara så märkvärdigt, huvudsaken är att komma ut, njuta av naturen och ladda batterierna.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ärligt talat tycker jag att grå dagar, särskilt med dimma, är otroligt vackra. Och det blir fint ljus när man fotar. Men visst.. jag blir GLADARE och piggare av sol! Jag tycker er lilla tur ser jättehärlig ut!

    1. Ingegerd Mickelz

      Jag håller med. Gråvädersdagar är mysiga, men i dag gjorde vi samma tur i strålande solsken. Då kände jag mig betydligt piggare och gladare. Vår lilla tur år härlig, vi återkommer ganska ofta faktiskt 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.