Sundsbyleden medsols, Tjörn

På årets första morgon, medan alla sjuklingar fortfarande låg och sov, smög jag mig ut ur stugan med alla hundarna. De fick följa med mig i bilen till Sundsbys vandringsleder på Tjörn igen. Det var fortfarande ganska mörkt ute när vi lämnade bilen och gav oss ut på Sundsbyleden – och den här gången var det faktiskt bara vår bil som stod där på parkeringen. Det fanns inte en människa så långt ögat kunde nå!

Det hade fortfarande inte ljusnat riktigt när vi gav oss ut på Sundsbyleden, Tjörn
Det hade fortfarande inte ljusnat riktigt när vi gav oss ut på Sundsbyleden, Tjörn

Den här leden gick jag för första gången på juldagen, men idag valde jag att gå den medsols till skillnad från förra gången. Den första biten är ganska lätt att gå och man passerar två-tre olika ställen där man kan vika av upp mot grottorna och toppen Solklinten, men Sundsbyleden går runt hela området så jag och hundarna fortsatte bara framåt. Innan leden bär av uppåt passerar den också två rastplatser – den på bilden ovan som ligger några hundra meter från parkeringen, och “Skalgrusgrop grillplats” där det även finns vindskydd.

Här ser du lite av berget till höger i bild
Här ser du lite av berget till höger i bild

Från början går man längsmed vattnet och har stora lövskogar bredvid sig som klär in branterna man går bredvid. På höger sida är berget ständigt närvarande och jag kan inte låta bli att fascineras av det. Själv bor jag på småländska höglandet, så jag bor på berg, men eftersom allt är så högt ser man sällan själva berget.

En av alla charmiga passager längs Sundsbyleden på Tjörn
En av alla charmiga passager längs Sundsbyleden på Tjörn

När stigningen började var det ganska “lerigt” och halt på rötter och stenar, men inte värre än att jag kunde ta mig fram utan att behöva ta stöd i den omgivande terrängen. Och hundarna gick stadigt på sina fyra tassar. Vid en utsiktspunkt finns bord med bänkar för den som vill ta en paus under rundan. När man har passerat rastplatsen är man snart uppe på berget och kan njuta av att gå i fin skog med vildmarkskänsla.

Jag älskar all denna mossa som verkar finnas överallt på Tjörn
Jag älskar all denna mossa som verkar finnas överallt på Tjörn

Efter ännu en stunds promenerande omges man av vindpinade, förvridna tallar som ger en riktig norrlandskänsla, och längst upp på toppen finns ytterligare en rastplats med bord och bänkar (bild finns i mitt förra inlägg från rundan) vid ännu en utsiktsplats. Jag tycker inte att utsikten vid någon av dessa utsiktsplatser är överväldigande vacker (jag går hellre upp på Solklinten, eller viker av leden sätter mig på en “egen” klippa), men det är ändå mysigt att kommunen har ställt i ordning så fint längs leden.

Oerhört trivsam led, Sundsbyleden
Oerhört trivsam och omväxlande led, Sundsbyleden
Sten... och mossa... och höstlöven som ligger kvar
Sten… och mossa… och höstlöven som ligger kvar

Efter att leden har passerat rastplatsen bär det av neråt, och man fick verkligen ta det försiktigt på de blöta klipphällarna. Utsikten över den maffiga lövskogen (ja, den är maffig även utan löv) tar nästan andan ur en där man kommer uppifrån och ser lövskogen breda ut sig i slänterna nedanför berget. Den här gången hade jag dock sinnesnärvaro nog att faktiskt ta en bild av den gamla springareeken, som tros vara runt 900 år. Även att det inte riktigt framgår här så är den enorm!

Springareeken på Tjörn
Den gamla Springareeken på Tjörn

Springareeken står bara några hundra meter ifrån Sundsby Säteri och det är en “bekväm” promenad därifrån den korta bit som är kvar fram till parkeringen. Gångvägen är otroligt lättgådd och leder genom parkliknande skog. I dammen och ån som flyter bredvid hördes snattrandet från otaliga gräsänder och skarvar. Världen började vakna, och det var lagom för mig och hundarna att åka hem och äta frukost efter vår en och en halv timme ute i denna lugna fristad.

Den sista biten av leden går genom parkliknande lövskog på lättgådd väg
Den sista biten av leden går genom lövskog på lättgådd väg

För dig som vill veta mer om Sundsby säteri på Tjörn

Länk till kommunens (Tjörn) information om Sundsby säteri – se bland annat länk Vandringsleder

Länk till fler inlägg om Sundsby vandringsleder

 

Taggat , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *