Efter all julmat och allt stillasittande höll jag på att bli helt galen på juldagen och ville bara komma ut. Ungdomarna hade inte en tanke på att överge sitt älskade PS4, men det vuxna sällskapet var i alla fall lika ivrigt som jag att få lite frisk luft och utforska det ”tjörnska hemomkringet”, så vi åkte till det närbelägna Sundsby Säteri. Vi valde denna gång att gå Sundsbyleden (blåmarkerad led) som går runt själva berget, istället för att gå upp till toppen Solklinten eller grottorna som vi gjort några gånger tidigare längs gul och svart led.

Den första biten av Sundsbyleden är extremt lätt att gå
Den första biten av Sundsbyleden är extremt lätt att gå

Vi bestämde oss för att gå leden motsols och gick därför mot Sundsby Säteri från parkeringen. Denna del av leden var extremt lätt att gå. Att köra barnvagn fram till säteriet kan inte vara något problem. På sidan av gångvägen är naturen vacker med pampig lövskog och fina dammar.

En bit ifrån parkeringen längs Sundsbyleden
En bit ifrån parkeringen längs Sundsbyleden
Sundsby Säteri
Sundsby Säteri

När vi närmade oss det vackra Sundsby Säteri (där det finns café, en vacker köksträdgård, utställningar och flera byggnader som är återställda till 1700-talskaraktär) började jag fundera på om vi kanske hade valt fel led. Jag hade tänkt mig lite mer skogskänsla än vi fick på den plana gångvägen, men strax efter att vi passerat säteriet, och en fikaplats som är tillgänglig tack vare att man gjort en liten väg ner till den, övergick gångvägen i stig. Överallt växte mossa på träd och stenar och lyste färgglatt upp alla grå- och brunmurriga toner.

Mossan lyste upp vid sidan av Sundsbyleden
Mossan lyste upp vid sidan av Sundsbyleden

När Sundsbyleden svängde vänster bestämde vi oss för att istället gå rakt fram mot utsiktspunkten Kvarnberget och ta oss en titt. Kvarnberget var markerat både på kartan och med skyltar längs leden. Omvägen var inte mer än kanske 400-500 meter totalt fram och tillbaka, men utsikten var tyvärr inte ens värd att gå en så kort sträcka för. Det var igenvuxet och det man såg mellan trädgrenarna var väg 160 och spannen vid Tjörnbron.

Sundsbyleden övergick tack och lov i stig efter att den passerat säteriet
Sundsbyleden övergick tack och lov i stig efter att den passerat säteriet

Strax efter att vi gått tillbaka och svängt av längs Sundsbyleden igen kom vi fram till Springareeken som tros vara en av världens äldsta ekar. Jag kan inte förstå att jag inte tog en enda bild av den. Det måste jag definitivt göra nästa gång jag går där.

Längs stigen var det ganska halt efter allt regnande med tanke på att underlaget best bestod av berg och rötter, men vi klarade oss bra med våra kängor. Jag känner att jag bör nämna att området är ganska kuperat, och för närvarande alltså väldigt blött.

Underlaget längs Sundsbyleden var ganska halt på juldagen efter allt regnande
Underlaget längs Sundsbyleden var ganska halt på juldagen efter allt regnande – det framkommer inte riktigt på bilden, men det är ganska brant nedåt här

På baksidan av berget var det totalt tyst, och växtligheten gjorde att man kände sig som om man var långt ute i vildmarken. På framsidan däremot stördes jag ibland av vägljud. Det står nästan alltid många bilar på parkeringen, men det kändes inte som om just den här leden var den mest använda och det passade mig bra. Jag föredrar ju att vara ensam (eller ensam med det sällskap jag kom till skogen med) när jag är ute.

Otroligt vackert längs leden
Otroligt vackert längs leden

När vi var vid en av de högsta punkterna mötte vi en familj som bar på en barnvagn och jag måste erkänna att det var imponerande. Det var definitivt inte någon terräng där man generellt tar med sig barnvagn – en smal, brant, knagglig stig och fullt med rötter och stenar. Det var en riktig bravad av dem, men någon större njutning tror jag tyvärr inte att turen gav någon av de inblandade – varken de uthålliga vuxna som bar vagnen eller barnet som åkte i den.

Det finns flera rastplatser (och eldstäder) längs Sundsbyleden
Det finns flera rastplatser (och eldstäder) längs Sundsbyleden
En av alla rastplatser i området
En av alla rastplatser i området

Området kring Sundsby Säteri är kommunalt och välordnat. Det finns flera iordninggjorda rastplatser och även eldstäder längs leden (men jag tycker att hela området inbjuder till att vika av från leden och sätta sig och ta en paus). Det finns dessutom nödstolpar med info som man kan ha nytta av om man behöver larma 112. Sundsbyleden går yttervarv runt hela området och är cirka 5 kilometer lång. För oss tog det en och en halv timme att gå runt. Vi var två vuxna och två hundar, men vi fotade en del och var mest ute för att få luft och att rasta hundarna – inte för att motionera. Det finns även andra leder att gå som alla utgår från samma parkering om man tycker att denna är för kort – eller för lång.

Karta över Sundsby vandringsleder
Karta över Sundsby vandringsleder. Bild: Tjörns kommun

För dig som vill veta mer om Sundsby

Uppdatering 2022-04-14: Eftersom Sundsby ligger längs vägen till mitt jobb kommer jag att vistas en del i området. Därför har jag gjort en egen kategori där du kan hitta alla mina inlägg om vandringslederna i området.

Mina instagrambilder från lederna i Sundsby

Kan man annat än älska rundslingorna vid Sundsby Säteri på Tjörn? 💚 Här en bild från Rådjursstigen där jag valde att gå min morgontur i morse, på min sista semesterdag (för den här gången).
💡 Om du blir nyfiken på Rådjursstigen kan du kika  i bloggen (se länk i min bio).
.
.
.
#skog #grönska #vandringsled #stig #skogsstig #sundsbysäteri #tjörn #södrabohuslän #vandring #morgontur #dimma #forest #nature #vandra #sweden #forestflow #södrabohuslän #hiking #fog #naturephotography #sverige #landscape #vila #västkusten #vardagsmotion #hemomkringvandring #mittfriluftsliv #rådjursstigen #tjörn
307 5

Hur du hittar till Sundsbyleden

Med bil: Efter Tjörnbron fortsätt väg 160 mot Orust. Efter cirkaa 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km. Parkering finns på höger sida.

Med buss: Från Myggenäs korsväg, ta Orust express mot Orust. Gå av vid Sundsby korsväg. Gå ca 1 km. För tidtabell, se Västtrafik.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.