Här delar en av mina bästa vänner med sig av bild och text från en snöskovandring i hans hemomkring.

Snöskovandring – ett sätt att uppleva orördhet

Ibland är det väldigt enkelt att få uppleva en känsla av vildmark, tystnad och orördhet. Igår kväll var det precis så – med snöskorna – direkt utanför husknuten. Fullmåne, klart väder, nysnö och åtskilliga minusgrader svepte in omgivningarna runt min gård i ett tidlöst tillstånd.

Jag utgick från min gård när jag skulle ut på min snöskovandring
Jag utgick från min gård när jag skulle ut på säsongens första snöskovandring

Snön låg orörd, månskenet lyste upp de snöklädda träden och kylan gjorde att både människor och djur höll sig stilla. Det enda jag hörde var knarret i snön av snöskorna och en och annan knall i skogen när träden protesterade mot den bitande kylan.

Snöskovandring är bästa sättet att uppleva månsken
Snöskovandring är bästa sättet att uppleva månsken

Vad månen betytt för oss historiskt

Månen har alltid fascinerat människan. Förr ansåg man att den hade övernaturliga egenskaper. I folktron har man förknippat den med väsen som varulvar. Men fullmånen hade också positiva egenskaper, där främst dess ljus togs tillvara på. Till exempel gjorde skördemånen att arbetsdagen förlängdes på sensommaren och mer arbete på fältet var möjligt. Fullmånens ljus underlättade fisket förr i tiden, bland annat kräftfisket. Idag påverkar fullmånens ljus oss människor med förundran och starka känslor.

Ute på snöskor i månsken
Ute på snöskor i månsken

Snöskovandring i fullmåne en vindstilla kall kväll är enligt mig själv det bästa sättet att uppleva fullmånen på. Så du som inte upplevt det än tipsar jag om detta. Passa på nästa gång tillfället dyker upp, du kommer inte ångra dig (om ca 30 dygn om vädret är med oss).

Månsken - fascinerande och vackert
Månsken – fascinerande och vackert

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Månsken är fantastiskt och jag får ofta en… ja.. andäktig känsla när jag är ute i fullmånens sken. Snöskovandring låter verkligen helt underbart – man blir ju riktigt sugen! Och att dessutom kunna kliva rätt ut genom dörren och ge dig iväg – vilken lyx! Tack för underbara bilder och fin text!

 2. Ingegerd Mickelz

  Det låter helt underbart, måste prova det. Och vilka härliga bilder 😀

 3. Mäktiga bilder! En lyx att kunna gå utanför knuten och uppleva skog, vinter och snö. Tycker du att snöskor är bekvämare än skidor? Jag har aldrig provat snöskor men tycker att borde vara tyngre än skidor.

  1. Magnus Lindberg

   Jag upplever snöskorna bättre än tex träskidor som tegnäs. Speciellt i lite mer kuperad terräng med mer tät skog. Mycket lättare och smidigare att ta sig fram. Inte så fort, men vem har bråttom då . Men klart på mys områden så är de ju inte fel med skidorna

 4. Magnus Lindberg

  Tack . Ja de tycker jag verkligen du ska göra. Du kommer inte ångra dig

 5. Vilken underbar upplevelse du beskriver med din text och dina bilder.
  Påminner mig om när jag och min man upplevde blodmånen förra sommaren..
  Jag har heller aldrig prova på att använda snöskor, men blir liksom de andra väldigt inspirerad
  att prova.
  Samt att fotografera mer i månens sken..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.