Likt ett delta av sumpmarker är Vedåsa naturreservat. Ett fantastiskt våtmarksområde som faktiskt är vackrast att paddla i (här går paddlingsled), men den här gången tar jag en runda till fots.

Naturreservatet är långsträckt och följer utmed Helgeå i norra änden av sjön Möckeln, till södra änden av Agunnarydssjön.

Spångad del ner mot sjökanten i Vedåsa naturreservat
Spångad del ner mot sjökanten

Landmassan vid Möckelns utlopp har egentligen en stig men det går att korta av KarlOskars stig och Pers genvägar om man vill minska på de 3,5 km som originalstigen är. Genom ädellövskog går stigen ner mot sjön och fin sandstrand. Här finns bord och bänkar så jag dricker mitt kaffe för dagen, med utsikt över vattnet. Sommartid bjuder det in till bad.

Kaffe vid sjön i Vedåsa naturreservat
Kaffe vid sjön i Vedåsa naturreservat

Det går djur i hagarna så stäng grindarna väl på promenaden. Från stranden tar stigen mig vidare genom betesmarker upp mot sumpmarksområdet. Fiskarten mal som är skyddad har här sina lek och uppväxtplatser i ån och åmynningen. Malen kan bli enorm i storlek och mycket gammal. Den största upptagna i Möckeln vägde över 50 kg.

Fågeltornet
Fågeltornet

Åter till KarlOskars stig, väl inne i sumpmarken finns ett jättefint fågeltorn med utsikt över enorma vassområden. Stigen går sedan vidare genom betesmarker med vackert hamlade lindar. Länsstyrelsen sköter detta idag, förr utgjorde det ju vinterfoder till djuren. Ja under 2018 vid den enorma torkan var det många i området här som åter tog upp hamlingen som ett extra foderalternativ. Stigen går sen åter genom ädellövskogen tillbaka mot parkeringen.

Hamlade lindar i Vedåsa naturreservat
Hamlade lindar

Som jag skrev är reservatets markområden tvådelade, så det finns även två fina stigar vid Agunnarydssjön (Orange och Blå). Dessa stigar går mest genom betesmarker och ädellövskog. Här är gott om lindträd som får skogen under blomningstid att surra, då de drar till sig enorma mängder bin. Men idag är det mulet vinterrusk. Väljer även att ta en av slingorna som går i denna del. Orange slinga är bara 1,6 km, men den går fint ner mot Agunnarydssjön.

Vril på mycket gammal ihålig lind
Vril på mycket gammal ihålig lind

För dig som vill veta mer

Länk till Länsstyrelsens information om Vedåsa naturreservat

Här kan du läsa om vad hamling är och hur det fungerar
Fakta om europesisk mal

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

  1. Hej Therese
    Inspirerande blogg. Tack. Vi börjar nog planera en resa till Småland
    Mvh
    @vandrings_lust

    1. Välkomna till Småland! <3

  2. Det är så roligt att läsa dina inlägg Linda, och man känner verkligen din kärlek till träden. Tack för att vi som inte är lika kunniga får chansen att lära oss lite mer!

    1. Tack själv Therese att jag får skriva här. ❤️

  3. Åh… Jag håller med Therese om att man som läsare verkligen kan känna av din kärlek för träden!
    Jag vill själv direkt åka och få se, uppleva och fotografera hamlade lindar!
    Visste inte om det begreppet innan detta inlägg .. så tack för att du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.