Jag befinner mig i Ådalen som ligger i Jämjö utanför Karlskrona. Denna plats besöker vi oavsett årstid för att leka, promenera, grilla och upptäcka årstiderna. För 10300 år sedan var här sjöbotten. Naturen förändrades när smältvattnet från inlandsisen tog nya vägar ut i det som idag är Östersjön. Vattnet försvann från Ådalen och lämnade spår efter sig som syns än idag.

Det finns mycket att göra
Det finns mycket att göra

I Ådalen slingrar sig vattnet fram, det meandrar. Här kan du se meanderbildning. Det gör sig inte till hundra procent på kort, men vattnet slingrar sig fram som en jätteorm genom dalen.

Meanderbildning i Ådalen
Meanderbildning i Ådalen

I Ådalen finns små skyltar uppsatta där man kan läsa mer om hur naturen har sett ut, hur människor förr vandrat genom Ådalen för att ta sig till affären, kyrkan och skolan.

Bortanför detta vatten forsar vattenfallet ner mot dalen. Fantastisk plats att besöka med barnen. Även här finns grillplats och massor av härliga stenar att klättra på och hoppa ifrån.

Grillplats i Ådalen
Grillplats i Ådalen

Idag finns en vandringsled genom Ådalen. Människor tillhörande olika föreningar har ideellt skapat möjlighet för alla människor att ta sig ner i dalen. En del av slingan är anpassad för den som inte tar sig fram till fots. Här tar man sig fram med både barnvagn, rullstol och rullatorn, kanske att man behöver lite hjälp, men det går.

Här finns en massa att göra och upptäcka
Här finns en massa att göra och upptäcka

Ådalen är en favoritplats – varje årstid

Jag verkligen uppskattar alla årstider i denna dal. På våren går jag ofta här. Vitsipporna klär hela Ådalen som en tät matta.

Vitsippor i Ådalen om våren
Vitsippor i Ådalen om våren

På sommaren kan man njuta av tystheten, fågelkvitter, blommor och betande djur. På hösten kan man njuta av alla lövens färger och vattnet som forsar fram genom Ådalen. Vintern – Jämjös givna pulkabacke. Här finns grillplatser, gemenskap, barnskratt och upplevelser för hela familjen. Beroende på årstid och beroende på vart i dalen du befinner dig så kan man gå hit om man så enbart söker tystnaden, men detta är också platsen för den som vill glädjetjuta i pulkabacken med sitt barn. Helt klart en utav mina favoritplatser här hemomkring.

Så hittar du hit

Från Karlskrona åker du buss, cyklar eller kör till Jämjö. Se info via Blekingetrafikens hemsida eller APP. Kör du bil så passerar du Jämjö, E22:an går igenom samhället. Du tar dig ner i Ådalen t.ex. genom att parkera i centrala Jämjö för att senare gå ner i Ådalen som har en vandringsled som påbörjas från Ådalsvägen. Om jag ska påbörja min vandring mot vattenfallet så brukar jag parkera vid OK Orion/Furudalsvägen. Jag går då förbi klubbstugan och hittar nedfart till vattenfallet på vägen som går snett bakom stugan.

Läs mer på Visit Blekinges webbsida

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Ingegerd Mickelz

    Det verkar vara ett mysigt ställe. Norrlänningen (jag) får nog se till att åka söderut någon gång också 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.