En del använder kartor enbart för att navigera. För mig är kartor så mycket mer. Kartor är lika med lycka. Redan det att ha kartorna. Veta att de finns där. Att kunna plocka fram dem och titta på dem. Drömma och planera. Ta fram dem efter mina turer när jag har ännu större förståelse för platserna – och minnas. Om och om igen!

Kartor

Appar i all ära – men det är ändå något speciellt med en “riktig” karta! Så fort jag vet att jag ska resa till ett nytt område, även om det ligger ett halvår fram i tiden, börjar jag titta på kartor – och beställa hem. Här är mina favoritställen när jag ska botanisera bland kartor:

Kartbutiken.se har det mesta i kartväg

Hos Kartbutiken hittar du nog vilken karta du än är ute efter, vare sig det gäller i Sverige eller någon annanstans ute i den stora vid världen. Dessutom finns en massa tillbehör som kartfodral, kompasser och andra närliggande produkter som kan falla dig i smaken om du precis som jag gillar kartor.

Hos Lantmäteriet kan du skriva ut din egen kartbok

Lantmäteriets sida är en riktig skatt. Här finns ett överflöd av geografisk data över Sverige. Bland annat kan du skapa din egen kartbok och antingen skriva ut den i skala 1:10 000 eller 1:50 000, eller spara den som pdf. Det finns också en mängd geodataprodukter. Gå in och titta!

Andra inlägg i bloggen om kartor

Jag har just insett att jag skriver om kartor väldigt ofta när jag berättar om mina turer. Och inte bara jag, upptäckte jag, utan i stort sett alla skribenterna hänvisar till att de använder karta; en del redan innan de ger sig ut och en del enbart under själva turen. Men här är i alla fall några inlägg som inte handlar om någons specifik tur, utan mer om kartor rent allmänt (och glädjen med dem):

Planering pågår (om hur jag förbereder mig innan jag ska till en ny plats)
Att gå vilse (jo, man kan faktiskt det även om man är van!)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Härligt inlägg, kartor är ju det bästa som finns. Jag kan försjunka totalt i kartor och glömma både tid och rum. Karta är ett måste på vandringar 😀

  2. Martin Johansson

    Visst är det något särskilt med papperskartor! Jag vill ändå slå ett slag för Lantmäteriets hemsida. Med en stor datorskärm kan jag bli sittande i timtal och växla mellan topografisk karta och flygfoton från idag och förr. Kan också tipsa om fornsok.se, som utgår från den topografiska kartan med all dess detaljrikedom – och dessutom innehåller små ’R’ med information om fornlämningar.

  3. Tror bestäm jag måste återvända till kartorna värld. På senaste åren har det mest blivit att jag gogglat upp platsinformationen på nätet och sök det jag behövt veta online.
    Detta inlägg gav mig mersmak att få hålla i en riktig papperskarta igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.