Blomnörd in action
Blomnörd in action

Vare sig jag är ute på hemomkringvandring eller bortomkringvandring är det stor risk att turen tar längre tid än beräknat – i alla fall om det är blomsäsong. En så kort sträcka som 3 kilometer kan nämligen lätt ta mig två timmar, eftersom jag ägnar en stor del av tiden åt att stå, sitta, ligga eller krypa och fotografera längs stigar, sjökanter och ängar. Vilket mina hundar tycker är vansinnigt långtråkigt.

Therese i fotartagen igen

Det är ungefär två och ett halvt år sedan jag kom på att det är oerhört roligt att fotografera detaljer i naturen, och då främst blommor/växter. De är enkla att börja med eftersom de står stilla till skillnad från fåglar, insekter och vilda djur. Dessutom är de ofta färgglada och tacksamma som fotoobjekt.

Lycklig fotande blomnörd
Lycklig blomnörd
Här fotade jag denna rosling
Här fotade jag denna rosling

Jag har ingen särskild utrustning, utan använde först min gamla iPhone SE, och sedan i våras min Huawei P20 Pro, och tycker att jag kommer ganska långt med mobilbilderna. Jag har heller ingen utbildning inom fotografering, utan jag går på känsla, både vad gäller hur jag ska använda kamerafunktionen och hur jag ska komponera mina bilder.

Det är de SMÅ detaljerna som gör det - för en fotande blomnörd
Det är de SMÅ detaljerna som gör det – för en fotande blomnörd

För dem som tror att jag (och andra som är som jag) bara ser naturen genom skärmen och därmed missar den här och nu vill jag förtydliga att jag i allra högsta grad är närvarande. Jag försöker bara kapsla in och förstärka må-bra-känslan och minnena, så att jag kan plocka fram dem om och om igen genom mina bilder.

Att ”hitta” nya växter, ta reda på vad de heter, och sedan lära mig lite om dem, är en av sakerna jag tycker är allra roligast med att fotografera i naturen – förutom att få vackra bilder förstås. Jag blir lycklig i hela kroppen av det.

Man upptäcker så mycket nytt i naturen när man fotar
Man upptäcker så mycket nytt i naturen när man fotar

Jag har turen att ha lärt känna ett fåtal personer som faktiskt har ett liknande sätt när de är ute. De flesta som är med mig, som dotter, syskon och väninnor, tycker precis som hundarna att jag är ganska trist som stannar för att fota så ofta, så det är alltid oerhört roligt att vara ute med någon som stannar lika ofta som jag själv.

Länkar till några av mina inlägg med blombilder

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Härligt inlägg med hör igenkänningsfaktor. Jag är också en blomnörd och kan kravla omkring med kameran hur länge som helst. Kul och lärorikt, fast vovvarna tycker jag är tråkig.

    1. Så härligt med fler blomnördar! Hehe, mina hundar tycker också att fotandet är en väldigt tråkig (o)vana!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.