Jag är, trots min okunnighet, en stor blomnörd och jag älskar den här tiden på året då allt vaknar till liv och jag får återse mina favoriter. Bland vårblommorna har jag visserligen många favoriter, men backsippan (pulsatilla vulgaris) tillhör det absoluta toppskiktet med sina uppiggande klara färger, luddigt håriga stjälkar och speciella klockform.

I morse var jag som vanligt ute och rastade mina hundar tidigt, tidigt (vi gick ut runt 04.50) och jag blev överlycklig när jag såg två backsippor i en grusslänt som vi passerade. Givetvis styrde jag genast stegen mot ”mitt” backsippeställe för att se om även ”mina” sippor blommade. Till min stora glädje fanns det fullt av backsippor längs den sandiga skogsvägen som går bredvid en slänt upp mot en kulle med tallar.

Backsippa (pulsatilla vulgaris) i gryningsljus
Backsippa (pulsatilla vulgaris) i gryningsljus

När jag kom till jobbet hade jag svårt att släppa tankarna på backsipporna, för de flesta var stängda och riktade neråt eftersom solen inte hade hunnit stiga över horisonten ännu. Till slut bestämde jag mig för att fråga min chef om det var möjligt för mig att ta ut lite av min flextid på eftermiddagen så att jag skulle ha möjlighet att fota backsipporna i dagsljus istället. Som tur var hade hon inga invändningar mot det.

Backsippor
Backsippor

Alltså gick jag hem från jobbet redan vid lunch och min ena hund följde med mig ut. Jag kunde knappt bärga mig tills jag kom fram till backsippestället. Skulle blommorna vara öppna eller var de bara knoppar? Skulle det gå att fota blommorna trots den hårda vinden? Och gud förbjude – tänk om något varit där och plockat dem så att det inte fanns några kvar?

Några av alla underbara backsippor jag såg
Några av backsipporna

Jag hade inte behövt oroa mig det allra minsta, för alla blommor var kvar, de blommade och vinden kom och gick bara i vågor. Även att backsipporna växer på ett någorlunda lugnt ställe där varken vandringsleder eller vägar går förbi så passerade först två damer och sedan en äldre herre och tittade konstigt på mig där jag låg på alla fyra eller platt på mage och fotade, med hundens koppel hårt i handen. Men det är sådant man får bjuda på.

Vacker backsippa (pulsatilla vulgaris)
Vacker backsippa (pulsatilla vulgaris)

För dig som vill veta mer om backsippor

Länk till den virtuella florans sida om backsippor
Länk till Naturvårdsverkets information om fridlysning av backsippor

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.