Min, eller rättare sagt Smålands, landskapsblomma är en blomma som de flesta som bor i Sverige känner igen tack vare dess unika form med ljusrosa ”tvillingklockor”. Linnean – som knappast går att förväxla med någon annan blomma. Trots att många vet hur linnean ser ut har inte alla sett den ute – i verkligheten – och vet kanske inte heller hur liten den faktiskt är.

Linnea bredvid lingonris
Linnea bredvid lingonris

För en vecka sedan tog jag bilen och åkte till två olika platser utanför Eksjö där jag brukar se linneor, men det fanns inte minsta spår av att landskapsblomman hade några planer på att visa upp sig. Eftersom jag har sett linneor i början av juni de senaste åren blev jag lätt besviken när jag inte hittade några, men idag gav jag mig ut igen i jakten på linneorna. Och idag gick det bättre.

Linnea (Linnaea borealis)
Linnea (Linnaea borealis)

Till att börja med såg jag enbart skogsstjärnor där jag hoppades på att se de små linneorna, men jag tänkte att jag skulle gå en liten bit inåt skogen och strax såg jag några pyttesmå knoppar på typiska linnea-tvillingstjälkar. Där det finns en finns det oftast fler. Så jag kröp omkring där i mossan, blev myggbiten och attackerad av rödmyror. Men jag märkte det knappt, för jag var i min egen värld. När jag väl hittat de första knopparna såg jag bara fler och fler, och till slut såg jag även en del fullt utslagna blommor.

Så små - men så vackra
Så små – men så vackra

Byxbenen är blöta av allt krypande i mossan, myggbetten kliar och jag har kvistar och löv i håret, men vad gör det? Jag fick ju se och fota min lilla landskapsblomma – den skira linnean.

För dig som vill läsa mer om linnean:
Information om linnean hos den virtuella floran

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.