Efter det senaste dygnets upprepade åskskurar var fjärilarna lika glada som jag över det varmare vädret vi bjöds på idag. Under min lunchpromenad såg jag otaliga fjärilar, men de flesta var i rörelse i luften så de var väldigt svåra att fota.

Den här tistelfjärilen fick mig att känna mig lite uttittad...
Den här tistelfjärilen fick mig att känna mig lite uttittad…
Hagtornsfjäril
Hagtornsfjäril

Några lyckades jag i alla fall få med på bild, bland annat den här hagtornsfjärilen som inte brydde sig nämnvärt om sina virvlande kompisar utan gjorde som tjuren Ferdinand ”Jag trivs bättre hääääär”. Vilket gjorde att jag kunde stå och beundra den ett tag. När solen tittade fram några ögonblick och lyste på den fina fjärilens vingar såg den helt magisk ut.

Det här lär vara en blåvinge av något slag, men jag kom inte tillräckligt nära för att se
Blåvinge av något slag – med största sannolikhet puktörneblåvinge

Ute på en stor äng såg jag den här lilla blåvingen flyga runt. Den landade till min förtjusning inom fotoavstånd, även att jag inte lyckades ta några skarpa bilder av den. Kombinationen med den blå fjärilen mot den klart lysande gula blomman var väldigt vacker och jag kände hur hela jag blev som ett stort leende där jag gick.

Sotmätare
Sotmätare som jag såg under kvällspromenaden

Som avslutning skickar jag med en bild av en sotmätare som jag såg på kvällspromenaden. Någon sådan hade jag aldrig sett innan, och det fyller mig alltid med glädje att upptäcka nya saker. Sotmätaren är egentligen en nattfjäril, men den är aktiv dagtid har jag lärt mig ikväll. Jag är så glad att ha både vänner* och böcker som jag kan konsultera i min iver att ta reda på vad det är jag hittar i naturen. Det är fantastiskt vad mycket man kan lära sig!

* Ett särskilt tack till Tord som snabbt givit mig svar på frågor om fjärilarna så att jag har kunnat leta upp dem i mina böcker. Det var också han som hjälpte mig och Johanna att hitta de små orkidéerna i helgen. Helt ovärderligt (och roligt) att ha någon att rådfråga!

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.