I fredags skrev jag om att jag varit på orkidé-jakt, men inte lyckades hitta det jag letade efter. Jag hade då fått ett tips från min väninna Johanna om att en man sett orkidéerna korallrot och spindelblomster vid en göl strax utanför stan. Hur jag än tittade och letade runt gölen så hittade jag inte någon av de nämnda orkidéerna. Däremot hittade jag något som jag trodde var (och visade sig vara) sumpnycklar, som också är en orkidé.

Till igår hade sumpnycklarna (dactylorchis traunsteineri) vuxit på sig
Till igår hade sumpnycklarna (dactylorchis traunsteineri) vuxit på sig lite

I lördags kontaktade jag mannen som tipsat om orkidéerna på ett forum och skrev att jag gått ett varv runt gölen, men tyvärr inte lyckats hitta några. Han var då så vänlig att han åkte tillbaka och markerade en plats där det fanns både spindelblomster och korallrot, så när Johanna och jag kom dit igår visste vi exakt var vi skulle leta.  Och tur var det, för dessa orkidéeer var så små att vi aldrig hade hittat dem utan guidning.

Spindelblomster
Spindelblomster
Spindelblomster
Spindelblomster

När jag hör ordet orkidé tänker jag i vanliga fall på stora, vackra, färgglada uppseendeväckande blommor, men detta var något helt annat! Både spindelblomster och korallrot är små, i det närmaste oansenliga, blommor, som är svåra att hitta eftersom de smälter in totalt i sin omgivning. Om jag skulle försöka förklara skulle jag säga att spindelblomstrens stjälkar går att jämföra med linneans smala, späda stjälk.

Johanna - här fotar hon sumpnycklar, men stilen är densamma oavsett vilken blomma som fotasJohanna – här fotar hon sumpnycklar, men stilen är densamma oavsett vilken blomma som fotas

Både Johanna och jag blev överlyckliga när vi äntligen hittade de små orkidéerna och la oss försiktigt på knä för att fota. Vi var så rädda att ”ha ihjäl” några av de fridlysta blommorna.

Den lilla orkidén korallrot (corallorhiza trifida Châtel)
Den lilla orkidén korallrot (corallorhiza trifida Châtel)

Även korallroten är liten – den högsta stängeln var nog en decimeter hög. Stjälkens gröna och blommornas grönvita färg gör den svår att upptäcka. Strax hittade vi flera exemplar av orkidén korallrot inom det område som vi fått utpekat, och när vi väl visste vad vi letade efter vågade vi oss ”utanför boxen” och Johanna hittade många fler blommor.

Ännu en korallrot (corallorhiza trifida Châtel)
Ännu en korallrot (corallorhiza trifida Châtel)

Vi gick även en upptäcktsfärd runt gölen och Johanna upptäckte flera blommor hon ville veta mer om, och jag försökte svara så gott jag kunde på hennes frågor. Dessutom stötte vi på en oönskad orm på en tuva när vi kom skuttande för att hålla oss torra om fötterna i våtmarken. Jag vet inte vem som blev räddast – ormen eller jag – men jag skrek högst i alla fall. Hur som helst så hade Johanna och jag väldigt roligt, och det kommer nog att bli fler gemensamma upptäcktsfärder framöver.

PS. Mannen som tipsade oss om orkidéerna borde få en guldstjärna –  vi uppskattade hans vänlighet och hjälp oerhört mycket! DS.

Här kan du läsa mer om spindelblomster och korallrot

Spindelblomster (hos Virtuella floran)
Korallrot (hos virtuella floran)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

  1. Ja jisses vad blomster det kommit senaste tiden. Hemma svämmar dikena över med lupiner (landsvägar) I alla möjliga färger 🙂

    1. Visst är det härligt? Det är nästan så att man inte hinner med att se allt. Man önskar att man kunde dra ut på säsongen lite så man kunde njuta av allt det vackra lite längre!

  2. […] har kunnat leta upp dem i mina böcker. Det var också han som hjälpte mig och Johanna att hitta de små orkidéerna i helgen. Helt ovärderligt (och roligt) att ha någon att […]

  3. […] mannen i Eksjö som både hjälpte Johanna och mig att hitta miniorkidéerna korallrot och spindelblomster tidigare i år och sedan även guidade mig så att jag fick se purpurknipprot när jag var på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.